Vodeni sportovi

Hrvatska nadomak norme za OI

Mario Lešković • utorak, 08.01.2008.

Jedan dan je do kraja prvenstva. Hrvatska je na dobrom putu da ispuni još jednu jedriličarsku olimpijsku normu. Pavle Kostov i Petar Cupaš (Uskok) noćas su po hrvatskom vremenu odradili dobar posao i nakon 15 jedrenja nalaze se na zadnjem mjestu koje vodi na Olimpijske igre u Qingdau...

Kako smo već izvještavali, ukupno samo 19 nacija ima pravo nastupa na OI u klasi 49er. U Australiji se popunjava zadnjih pet mjesta. Dvije naše posade u kvalifikacijama nisu ušle u zlatnu skupinu. Tri nove nacije jesu, s čime su osigurale nastup na OI. Posadama koje su se nakon kvalifikacija plasirale u srebrnu skupinu (plasman od 26. do 53. mjesta) preostala je tako borba za zadnje dvije vize za Kinu.

Nakon 15 jedrenja Kostov/Cupaš su 29., drugi od nacija koje se bore za normu. Noćas je zadarska posada u daljnja tri jedrenja finala upisala peto, treće i 21. mjesto. Japanska posada Ishibashi/Makino na 27. mjestu je 99% osigurala nastup na OI. Kostov/Cupaš u zadnja dva jedrenja prvenstva sljedeću noć po hrvatskom vremenu trebaju obraniti svoju poziciju, a najbliže su im na 11 bodova zaostatka Nizozemci Schutte/Stavenuiter i Finci Uusi/Autti, na 32. i 33. mjestu. Prednost koju Kostov/Cupaš imaju nije mala, ali nije ni velika, za zadnja dva jedrenja trebat će im itekako mirna glava. Goran i Ivan Ivanković (Croatia, Opatija) danas su imali slab dan, bili su 25., 14. i 19., tako da su pali na 34. mjesto, sa 16 bodova zaostatka za Zadranima. Ni oni nisu izgubili sve izglede za odlazak na OI, međutim moralo bi se poklopiti dosta toga da u samo dva jedrenja prođu tri posade koje ih dijele od norme.

Uzbudljiva je borba i za naslov svjetskog prvaka. Nakon 16 jedrenja prvi su Australci Outteridge/Austin, s istim bodovima kao drugoplasirani Britanci Morrison/Rhodes i jednim bodom manje od trećeplasiranih Ukrajinaca Rodion/Leonchuk.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!