Tenis

Karlović zasad jedini uspješan

Branimir Korać • ponedjeljak, 14.01.2008.

Ivo Karlović uspješno je odradio posao na startu Australian Opena. U susretu prvog kola nadigrao je britanskog kvalifikanta Jamieja Bakera u četiri seta. Jelena Kostanić Tošić pružila je dobar otpor Mariji Šarapovoj, no nije uspjela doći niti do seta. Roko Karanušić poput Jelene upisao je također očekivani poraz...

217. igrač svijeta i nominalno treći britanski reket, Jamie Baker, nije uspio iznenaditi Karlovića te ga eliminirati na startu Australian Opena. Ivo je u ključnim trenucima bio miran, na vrijeme je dolazio do breakova te se plasirao u drugo kolo kako se i predviđalo.

U prvom setu Karlović je napravio pritisak već u četvrtom gemu, ali Baker spašava četiri break lopte. Ono što nije napravio u tom gemu, Karlović je napravio u desetom. Kod vodstva 5:4 došao je do 30:40 te odmah realizirao prvu set loptu i poveo sa 6:4.

U drugom setu Karlović nastavlja u dobrom ritmu i odmah na 1:0 radi break iskoristivši šestu break loptu u tom gemu. Međutim Baker odgovara u narednom gemu također nakon pet propuštenih prilika te se vraća u meč. Identičan scenarij je uslijedio kao i u prvom setu. Do same završnice igrači su čuvali servis, a onda Ivo kod 5:4 dolazi do break lopti, odmah prvu koristi i ima veliku prednost.

Izjednačena igra obilježila je treći set. Sve do završnice igrači nisu imali previše prilika protiv servisa, a onda Karlović kod 5:4 dolazi do 15:40 i dvije meč lopte. Ne koristi ih i Britanac poravnava na 5:5 te već u sljedećem gemu radi break za 6:5. Ipak Karlo odgovara i s re-breakom uvodi set u 13. igru gdje Britanac posve dominira i s lakih 7:1 smanjuje na 2:1 u setovima.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Da ne bi bilo nekih neugodnosti, Karlović se pobrinuo odmah na startu četvrtog seta, oduzeo je već u prvom gemu Škotu servis te s lakoćom zadržao servis do kraja meča te se plasirao u drugo kolo. U drugom kolu igrat će protiv Izraelca Dudija Sele koji je nadigrao s lakoćom Austrijanca Martina Slanara.

Težak posao čekao je Roka Karanušića. Nakon što je uspješno odradio posao u kvalifikacijama, na samom startu turnira čekao ga je Nijemac u vrlo dobroj formi Philipp Kohlschreiber.

Već po samom početku meča bilo je jasno kako će Roko imati problema. Tek što je meč počeo, naš tenisač našao se u zaostatku nakon što je Nijemac iskoristio break priliku i stvorio uvjete za osvajanje prvog seta. Do kraja seta Roko je pokušavao vratiti izgubljeni servis, ali više od dva poena po servisu Nijemca nije uspijevao osvojiti te set gubi sa 6:4.

Roko na identičan način gubi servis u drugom setu. Ponovno je na 1:1 došlo do pada koncentracije, Kohlschreiber je okrenuo 30:0 i 40:30 te došao do break lopte koju je odmah iskoristio. Priliku za povratak u meč Karanušić je imao kod 3:2 kada dolazi do break lopte koju ne uspijeva iskoristiti. Ono što nije napravio u tom gemu, Roko je napravio u sljedećem servis gemu Kohlschreibera. Novi pritisak na servis protivnika urodio je plodom, Karanušić je ponovno izborio break loptu koju ovaj put koristi i poravnava na 4:4. Kod 5:4 Karanušić je došao do prve set lopte u meču, imao je 30:40, ali se Nijemac izvlači. Kako to obično biva, kada se ne iskoriste prilike, slijedi kazna. Set je otišao u tie-break, a tamo Kohlschreiber dolazi do 6:4 uz mini break i sa 7:5 završava drugi set u kojem je naš tenisač imao puno prilika za povratak u meč.

Način na koji je izgubio drugi set očito je utjecao na Karanušića koji odmah na početku trećeg seta gubi servis i Kohlschreiber dolazi do velike prednosti 3:0. Tu se igra Karanušića posve raspada, gubi Roko još jedan servis i Kohlschreiber rutinski odlazi do pobjede i drugog kola.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Jelena Kostanić Tošić mora se reći očekivano je izgubila od Marije Šarapove. Ruskinja je jedna od najboljih igračica današnjice i svakako jedan od favorita za osvajanje Australian Opena i Jelena je u tom meču bila veliki autsajder.

Već u prvom gemu Šarapova je napravila break. Kostanić Tošić je imala 40:15 na svom servisu, ali Šarapova je agresivnom igrom u polju došla do prve break lopte i odmah ju realizirala. Dobro se Jelena držala u nastavku seta, ali protiv servisa Šarapove nije imala nikakve šanse. Ruskinja je servirala savršeno, tek jednom je promašila prvi servis i s lakoćom dolazila do poena. Kod 5:3 Kostanić Tošić ulazi u probleme, Šarapova ima 15:40 i dvije set lopte, ali dobrom igrom Kostanić Tošić spašava. Spasila je Jelena još jednu set loptu i uspjela smanjiti na 5:4. Svoj servis Šarapova uzima bez problema i sa 6:4 dolazi do prvog seta.

Na startu drugog seta novi problemi za Kostanić Tošić, ali Jelena spašava 0:40 vodi 1:0. U sljedećem gemu prvi pritisak na servis Šarapove radi Kostanić Tošić, no nakon povratka od 40:0 i nekoliko izjednačenja, ne uspijeva zadati udarac za break loptu i probleme za Ruskinju. Kod 2:2 Šarapova dolazi do 15:40 i krasnim forhendom dolazi do breaka i prednosti 3:2. Kod 4:2 mogla je Šarapova dovršiti posao, imala je dvije break lopte, no Kostanić Tošić spašava gem i nastavlja s vrlo dobrom igrom. Pri rezultatu 5:3, Šarapova dolazi do 0:40, Jelena je spasila dvije, ali ne i treću meč loptu te gubi meč.

Unatoč porazu Kostanić Tošić odigrala je vrlo dobar meč i pružila dobar otpor velikoj favoritkinji. Presudila je veća agresivnost Šarapove i bolji servis.

Australian Open, tenisači, prvo kolo:
Ivo Karlović (Hrvatska, 20) – Jamie Baker (Velika Britanija) 6:4, 6:4, 6:7(1), 6:4, Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 29) - Roko Karanušić (Hrvatska) 6:4, 7:6(5), 6:1.

Australian Open, tenisačice, prvo kolo:
Maria Šarapova (Rusija, 5) - Jelena Kostanić Tošić (Hrvatska) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!