Zimski sportovi

Nijemci opravdali očekivanja

Vedran Attias • utorak, 22.01.2008.

Zagreb po treći puta ugošćuje klizačku elitu. Naime, 1974. i 1979. bilo je održano najveće europsko natjecanje u hrvatskoj metropoli. Treće Europsko prvenstvo u umjetničkom klizanju koje se održava u Ledenoj dvorani otvoreno je kratkim programom parova…

Natjecanje su otvorila dva najbolja para – Rusi Mari Mukhortova i Maxim Trankov te Nijemci, barem po putovnici, Aliona Savchenko i Robin Szolkowy. Ruski par odlično je otvorio natjecanje prekrasnim klizanjem i odlično izvedenim piruetama, no to im je bilo dovoljno samo za 62.73 boda i drugo mjesto na kraju prvog dana.

Nakon njih na led je izašao njemački par i opravdao očekivanja. Fenomenalno klizanje odlično ukomponirano s glazbom donijelo je Nijemcima prvo mjesto. Europski prvaci iz Varšave koji drže najbolji rezultat sezone još su jednom pokazali kako su trenutno klasu iznad ostalih parova osvojivši 70.36 bodova za svoju izvedbu.

Robin je nakon klizanja iznio svoje dojmove: “Bilo je vrlo zabavno klizati, ali nije baš sve išlo po planu. Bilo je nekoliko manjih grešaka, no uvijek ima mjesta za popravak.“ Njegova partnerica također je bila zadovoljna: “Dobro smo klizali, no moram reći kako sam bila prilično uzrujana jer mi do zadnjeg trenutka nisu došle klizaljke.“

Treće mjesto zauzeo je par iz Ukrajine Tatjana Volosozhar i Stanislav Morozov sa 61.29 bodova. Ukrajinci su vrlo dobro tempirali formu i na Europskom prvenstvu doklizali do svojeg najboljeg rezultata sezone. Bili su vrlo sigurni na ledu te su dobru koreografiju odradili bez greške.

Na četvrtom mjestu je jedan od šest ruskih parova - Yuko Kawaguchi i Alexander Smirnov. Prvaci Rusije ovako su opisali svoj nastup: “Bilo je nekoliko grešaka, no sve ukupno bilo je dobro jer ipak nam je ovo prvo sudjelovanje na Europskom prvenstvu pa je na nam bila velika odgovornost.“

Britanci Stacey Kemp i David King napravili su svoj najbolji rezultat sezone s 46.05 osvojenih bodova. Klizali su elegantno i glatko bez greške. Koreografija im je bila jedna od zanimljivijih i usklađena s glazbom. Izveli su puno figura i moglo bi se reći kako su suci bili dosta strogi na ocjenama.

Francuski par Melodine Chataigner i Medhi Bouzzine osvojio je 41.97 bodova. Iako je Melodine klizala vrlo dobro, suci su im zamjerili njegov pad koji ih je koštao boljeg plasmana. Talijani Marika Zanforlin i Federico Delgi Esposti nošeni svojim brojnim navijačima dobro su klizali i osvojili 40.08 bodova što im je bilo dovoljno za deseto mjesto.

Hrvatski par Amy Ireland i Michael Bahorić uz malu nesigurnost pružio su ugodan prizor na ledu. Vjerojatno u strahu od padova, nisu se odlučili za riskantnije pokrete koji bi im donijeli više bodova i bolju konačnu poziciju. Dan su završili s 29.50 bodova i ostali na predzadnjem 14. mjestu.

Europsko prvenstvo u klizanju, kratki program parova:
1. Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY GER 70.36
2. Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV RUS 62.73
3. Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV UKR 61.29

14. Amy IRELAND / Michael BAHORIĆ CRO 29.50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!