Zimski sportovi

Rusima ipak dvije medalje

Vedran Attias, Ivana Kolovrat • srijeda, 23.01.2008.

Drugog dana Europskog prvenstva u klizanju parovi su otklizali slobodni program i tako završili svoje natjecanje. U parovima većih iznenađenja nije bilo i favorizirani Nijemci, koji su vodili nakon prvog dana, odnijeli su pobjedu…

Njemački par Aliona Savchenko i Robin Szolkowy očekivano su uzeli zlato. Ponovno su briljirali i daleko odskočili po bodovima, čak 132.03 što im je i najbolji rezultat sezone (127.09), odnosno 202.39 ukupno. Otklizali su bez greške, bez ijednog kaznenog boda - čvrsto, a opet vrlo elegantno. Uvjerljivo najbolji po sucima i po publici koja nije krila oduševljenje.

Najbolji ruski par Marija Mukhortova i Maxim Trankov potvrdio je vrlo dobru formu u Zagrebu. Vrlo su elegantno otklizali koreografiju punu zanimljivih dijelova. Najbolja potvrda bile su visoke ocjene za umjetnički dojam - čak 54.36. Na kraju su osvojili 106.68 bodova, ukupno 169.41, te tako osvojili visoko 2. mjesto.

Ruski par Yuko Kawaguchi i Alexander Smirnov pružio je vrlo dobru predstavu i dobili 106.00, a ukupno 167.25 bodova. Klizali su lakoćom, veselo i s osmjehom te tako osvojili, kako suce, tako i publiku. Na kraju su zasluženo osvojili 3. mjesto i brončanu medalju.

Par koji su Rusi “izgurali“ s postolja su Ukrajinci Tatiana Volosozhar i Stanislav Morosov. Neočekivano su dobili niske ocjene za svoj vrlo solidan nastup. Vrlo su dobro klizali bez većih grešaka , a od sudaca su dobili samo 102.14 bodova, ukupno 163,43 te završili na 4. mjestu. Publika je bila vidno razočarana te se mogao čuti pokoji zvižduk upućen sucima.

Trenutak kojeg je bilo teško gledati bio je onaj kada je Sergei Karev ispustio Arinu Ushakovu iz ruku s poprilične visine. Publika je ostala bez daha, ali nitko nije ozlijeđen. Iako su osvojili publiku lijepim klizanjem dobili su 80.91 bodova (130,34) što ih je dovelo na peto mjesto. Karev je izjavio nakon nastupa izjavio: “Ne znam što se točno i zašto dogodilo. Nikad nam se prije ovako nešto nije dogodilo. Osim toga klizali smo vrlo dobro. Prvi nam je put na Europskom prvenstvu i možemo biti zadovoljni."

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Kolovrat

Britanci Stacey Kemp i David King imali su uvjerljivo najbolju glazbu dosadašnjeg natjecanja. Naime, lijepo su klizali uz fenomenalnu glazbu na koju inače svima nam najdraži agent “Njezinog Veličanstva“ izvodi nemoguće stvari. Suci su ih nagradili s 83,08 boda, ukupno 129,13 što im je ujedno i najbolji rezultat sezone. Jedan pad im nije oduzeo puno bodova te su završili na šestom mjestu.

Talijanski par Marika Zanforlin i Federico Degli Esposti svojim je nastupom izmamili veliki pljesak i uzvike, ne samo brojne talijanske publike, nego i ostatka. Suci su njihov nastup ocijenili sa 72.03(112.11) što im je, ukupno gledano, bilo dovoljno za deseto mjesto.

Njihovi sunarodnjaci Laura Magitteri i Ondrej Hotarek zanimljivom su koreografijom i veselom glazbom “uključili“ publiku, koja je cijelo vrijeme pljeskala, u svoj nastup. Nažalost, nastup im je imao nekoliko grešaka i padova pa su zbog toga dobili 70,34(109,88) bodova što im je na kraju donijelo jedanaesto mjesto.

Prvi par koji je izašao na led bili su Ariel Fay Gagnon i Chad Tsagris iz Njemačke kao par koji je prvi dan završio na posljednjem 15. mjestu. Iza njih na led su izašli naši Amy Ireland i Michael Bahorić koji su danas djelovali opuštenije iako su od sudaca dobili samo 48.94 boda i, ako gledamo samo drugu izvedbu, zauzeli zadnje mjesto.

Ukupno su ipak ostali na 14. mjestu s 78.44 bodova. Amy je, vidno uzbuđena, nakon nastupa izjavila: “ Ovo je naše prvo natjecanje i vrlo smo sretni. Nismo mogli bolje i nadam se kako ćemo u budućnosti biti samouvjereniji.“

Europsko prvenstvo u klizanju, parovi – konačni poredak:
1. Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY (NJEMAČKA)
2. Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV (RUSIJA)
3. Yuko KAWAGUCHI / Alexander SMIRNOV (RUSIJA) . . .
14. Amy IRELAND / Michael BAHORIĆ (HRVATSKA)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!