Košarka

Skupina C: Europski prvak pao u trileru

Tomislav Globan, Sanja Čalić • četvrtak, 31.01.2008.

Dramatičnom utakmicom u Madridu razriješena je nedoumica o tome tko će kao najbolja drugoplasirana momčad Eurolige zaslužiti mjesto u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba Topa 16. To je madridski Real koji je nakon produžetka svladao Panathinaikos te mu nanio tek drugi poraz ove sezone...

Real Madrid - Panathinaikos 95:87

Pred 15.000 bučnih gledatelja u madridskoj Palacio Vistalegre, Real Madrid je nakon produžetka svladao Panathinaikos i izborio status najbolje drugoplasirane momčadi Eurolige. To znači da će Madrižani u ždrijeb skupina Topa 16 ući kao momčad iz prve jakosne skupine te će u grupi izbjeći moskovski CSKA, Lietuvos Rytas i Panathinaikos.

Apsolutni junak utakmice je Louis Bullock koji je u produžetku pogodio tri dalekometne trice i prelomio susret na stranu Kraljeva. Real je sve mogao završiti i ranije. Četiri sekunde prije isteka regularnog dijela, pri rezultatu 83:83, Alex Mumbru promašio je oba slobodna bacanja i umjesto pobjede donio svojoj momčadi produžetak. Uz Bullockova 22 poena, važnu ulogu igrao je i Raul Lopez s 14 koševa (trice 4/5). Spanoulis je s 22 poena bio najbolji kod europskog prvaka, dok je Andrija Žižić za 11 minuta ubacio tek jedan koš.

Fenerbahče Ülker - Partizan 86:91

Partizan je potvrdio plasman u Top 16 vrlo dobrom partijom u Istanbulu. Beograđani su pobjedom nad Ülkerom preskočili Lottomaticu te kao petoplasirana momčad skupine C očekuju ždrijeb drugog kruga u ponedjeljak.

Momčad Duška Vujoševića utakmicu je prelomila na prijelazu s treće na četvrtu četvrtinu serijom 6:22 kada su pobjegli na nedostižnih 12 koševa razlike. Najbolji igrač susreta bio je Nikola "double-double" Peković s 20 poena i 10 skokova. Dušan Kecman bio je ključni čovjek u trenucima kada se lomila utakmica, dok je Palaciu nedostajala jedna asistencija do dvostrukog dvoznamenkastog učinka. Kod domaćih najviše se istakao Willie Solomon s 22 koša.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Lottomatica Roma – Chorale Roanne 67:74

Iako je na samom početku susreta Lottomatica stvorila prednost od 9:2, Roanne je predvođena Hessom i Badianeom anulirala prednost te su do kraja prve dionice održavali izjednačen rezultat (15:15). U drugoj četvrtini obje momčadi igraju na mahove, najprije su Francuzi poveli (15:20) uzastopnim poenima Badianea, a potom je njihovu trominutnu neefikasnost u napadu iskoristila Lottomatica serijom 8:0. Nova serija Roanne donijela je ponovni preokret u vodstvu, te su Francuzi na odmor otišli s pet poena prednosti (30:35).

Nastavak je tricom otvorio u ovom dvoboju sjajni Ukić, no gosti su ubačajima s vanjske linije došli do najveće prednosti dotad (37:44) koju su uspjeli zadržati sve do ulaska u posljednju četvrtinu, čemu je pogodovao i napadački post Lottomatice u trajanju od četiri minute (46:54). U istom ritmu gosti su nastavili i u završnoj dionici, a iako se Lottomatica pokušala vratiti u igru serijom od 11 uzastopnih koševa, do preokreta nisu uspjeli doći, te je Roanne upisala svoju četvrtu euroligašku pobjedu (67:74).

U redovima Lottomatice najučinkovitiji je bio Ukić koji je u 30 minuta provedenih na parketu postigao 19 poena uz šest skokova i asistenciju, dok je protivničku momčad predvodio Badiane (22 poena, deset skokova).

Brose Baskets – AXA FC Barcelona 65:69

Domaća je momčad susret otvorila serijom 5:0, a nakon izjednačene igre Barcelona je u osmoj minuti uzastopnim poenima Ilyasove i Basilea stvorila prednost od pet poena koju je zadržala do kraja prve četvrtine (16:21). No gosti su tada pomalo zastali, te četiri minute nisu uspijevali ubaciti koš, što je iskoristila domaća momčad došavši do izjednačenja. Barcelona je ipak u 17. minuti došla do prednosti od sedam poena (23:30), ali nije ju zadržala do odmora, budući da su uzastopnim koševima Okulaja i Demirel smanjili zaostatak domaćih na tek tri poena (31:34).

U nastavku se susreta igralo vrlo izjednačeno gotovo do samog kraja treće četvrtine, te se nijedna momčad nije značajnije rezultatski odvojila sve do 29. minute kada Garett tricom donosi Brose Basketsima prednost od pet poena (51:46). Domaća je momčad održavala vodstvo do 35. minute kada je pritisak Barcelone urodio sa smanjenjem zaostatka na tek dva poena, a u 37. minuti gosti su tricom Lakoviča prešli i u vodstvo (59:60) koje su do kraja susreta i povećali (65:69).

U domaćoj su momčadi istaknut nastup imali Šuput (17 poena, osam skokova) i Fenn (deset poena, osam skokova), a u redovima Barcelone najučinkovitiji je bio Lakovič (15 poena, četiri skoka i tri asistencije).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!