Košarka

Popoviću i Markoti prvi trofej sezone

Branimir Korać • četvrtak, 07.02.2008.

Košarkaši Žalgirisa pobjednici su Kupa Litve za sezonu 07/08. U finalnom dvoboju Žalgiris je igrao protiv svog najvećeg rivala, Lietuvos Rytasa, i upisao pobjedu dominiravši tijekom svih 40 minuta...

Žalgiris je lakše od očekivanja osvojio Kup Litve. Lietuvos je vrlo brzo dopustio Popovićevoj i Markotinoj momčadi odvajanje i do kraja susreta prednost nije ispuštena. Niti u jednom trenutku Lietuvos nije vodio.

Krenulo je vodstvom Žalgirisa 6:0 i 14:4 i momčad uz Kaunasa bez većih problema održavala je prednost. Imao je Lietuvos u 12. minuti priliku vratiti se u utakmicu nakon nesportske pogreške Markote, ali poslije ubačaja Jomantasa s linije slobodnih bacanja, Jurak promašuje šut za dva, a s druge strane tricom odgovara Maciulis za bijeg na plus osam.

Ipak krizno razdoblje u igri Žalgirisa Lietuvos koristi i serijom 10:2 poravnava na 30:30 u 17. minuti, no Collins, Brown i Jankunas vraćaju visoku prednost "zelenima".

Na startu drugog dijela Lietuvos dolazi na minus četiri, ali Collins s dvije trice te Brown s linije slobodnih bacanja odvode Žalgiris do 12 poena viška. Posljednja prilika Lietuvosu se ukazala tri minute prije kraja treće četvrtine kada ih Eidson dovodi ponovno na četiri poena zaostatka, ali Petravicius u napadu, koji bi ih držao na tom razmaku, gubi loptu što Brown, Jurak i Collins koriste i završavaju priču odvevši Žalgiris na 15 poena prednosti.

Najefikasniji kod Žalgirisa su bili DaJuan Collins s 27 poena (8/16) i sedam skokova te Marcus Brown s 15 poena, ali i lošim šutom za tri 1/8. Marko Popović za 26 minuta ubacio je 11 poena (1/2 za dva, 1/5 za tri, 6/6 slobodna) dok je Damir Markota za 18 minuta ostao bez poena (0/2 za dva, 0/2 za tri) upisavši tek četiri osobne pogreške. Kod Lietuvosa Hollis Price 17 poena (6/12) i Chuck Eidson 13 poena (5/12).

Kup Litve, finale:
Žalgiris - Lietuvos Rytas 83:72.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!