Ostali sportovi

Božić brončani

Sportnet • petak, 15.02.2008.

Prvoga dana 35. Europskog juniorskog i kadetskog karate prvenstva hrvatska reprezentacija došla je do prve medalje...

Obzirom da su na rasporedu prvog dana juniorske težinske kategorije, gdje zbog brončanih ekipnih medalja u muškoj i ženskoj konkurenciji s posljednjeg Europskog i Svjetskog prvenstva ova generacija slovi kao jedna od najboljih u Europi, može se reći da je ova hrvatska medalja najmanje što se moglo očekivati.

Prvo je u kategoriji +80 kg Goran Božić izgubio u prvom kolu od Španjolca Vizuete Fernandeza, koji ga ulaskom u finale povlači kroz repasaž u borbu za treće mjesto. Božić je to iskoristio i u tri uzastopne pobjede nad favoriziranim Talijanom Zgarbinijem, Slovakom Tabakom i bh-reprezentativcem Mašovićem došao do prve hrvatske medalje na ovom prvenstvu, brončanog sjaja.

U kategriji – 70 kg Marko Lučić je sjajno krenuo s tri pobjede, redom su padali Švicarac Galli, Srbin Jovanović i svjetski prvak Litavac Sadikovs. No, prepreka u liku Francuza Grillona je u produžetku meča bila za jedan bod razlike nepremostiva.

Francuz je ušao u finale i povukao Marka u borbu za treće mjesto. Odluka sudaca u preglasavanju nakon remija opet je ostavila našeg natjecatelja bez medalje jer je Makedonac Cvetkovski, seniorski viceprvak Europe, dobio njihovu naklonost i prošao dalje u borbu za treće mjesto.

Sjajno su krenuli juniori Marko Miloš u kategoriji -80 kg i Rene Pernuš u kategoriji -75 kg, te juniorka Ivana Goricaj u kategoriji -60 kg.

Marko je sigurnim pobjedama protiv Izraelca Gorelika te Rusa Pereverzeva ušao među osam najboljih, ali malo sportske sreće mu je trebalo da mu, nakon neriješenog meča protiv Španjolca Martineza Alguacila, suci u preglasavanju daju pobjedu. No, naklonost je ipak bila na strani Španjolca koji je ulaskom u finale omogućio Marku borbu za treće mjesto gdje ga je čekao domaćin, Talijan Pesola.

Nakon neriješenog rezultata preglasavanje opet ne ide na ruku hrvatskom borcu i suci dodjeljuju Talijanu prolaz dalje do trećeg mjesta i brončane medalje.

Rene Pernuš je pobjedama nad Škotom Moffatom i Slovencem Matijevičem također ušao među osam gdje ga je za bod razlike porazio Francuz Vincent, koji pak u borbi za finale gubi od Engleza Gibbingsa, te Renea ostavlja bez borbe za treće mjesto.

Ivana Goricaj pobijedila je favoriziranu Španjolku Fernandez Lopez već u prvom kolu, zatim sigurno Izraelku Petrescu, da bi u četvrtfinalu jednostavno ostala bez rješenja protiv Poljakinje Dabrowske koja gubi polufinale i našoj Ivani zatvara put do brončane medalje.

U konkurenciji kata za juniorke Lara Dumić prošla je dva kola pobjedama nad predstavnicom Škotske Wilson i Izraela Shavit, da bi u trećem kolu izgubila od Njemice Krig koja porazom zaustavlja našu Laru u daljnjem nastupu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

Alen Šurbek prošao je prvo kolo kategorije -65 kg pobjedom nad odličnim Španjolcem Trenadom Pagolom, da bi već u sljedećem bio zaustavljen od Šveđanina Jonzona.

Nikola Horvat u kategoriji -60 kg, Ana Marija Čelan u kategoriji +60 kg, Karmen Radović u kategoriji -53 kg, te Franjo Maškarin u konkurenciji kata nisu prošli prvo kolo na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u karateu.

Sutra su na programu borbe i kate u kadetskoj konkurenciji za obje spolne skupine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!