Nogomet

Fred dvama pogocima smirio Gerland

Maja Giljanović • subota, 23.02.2008.

Malo zraka je barem na 24 sata i sutrašnje večernje utakmice Bordeauxa protiv Lillea dvama pogocima, kojima je praktički sam svladao Metz, lideru Le Championnata osigurao Fred, jer je prednost nad Žirondincima ponovno narasla na četiri boda...

Lyon je na Gerlandu bijesan nakon u samom finišu susreta Lige prvaka protiv Manchestera primljenog pogotka (1:1 pred uzvrat osmine finala na Old Traffordu) ugostio fenjeraša, a gotovo nestvarno zvuči podatak da su prvaci u dosadašnjem dijelu prvenstva prikupili više nego trostruki broj bodova od Pouliquenove ekipe (49 prema 12).

Posljednjeplasirana momčad je svejedno u Lyon stigla ohrabrena prošlotjednom prvom pobjedom na domaćem terenu (1:0 protiv Valenciennesa), ali da se ne nadaju prevećem pobrinuo se Fred dovevši lidera prvenstva u vodstvo odmah u 9. minuti. Grešku obrane Les Grenatsa iskoristio je Benzema i na nekih desetak metara uposlio Brazilca kojem nije bilo teško pokraj nemoćnog Maricheza postići svoj prvi ovosezonski pogodak.

Šesterostruki je uzastopni prvak rutinski održavao prednost s vremena na vrijeme preko prvog strijelca prvenstva Benzeme testirajući budnost gostujuće obrane, a šansu susreta je u 44. minuti promašio ponajbolji u Metzovim redovima, bosanskohercegovački mladac Miralem Pjanić, kojem Coupet skida udarac sa same gol-crte. U 68. minuti, pak, potvrdu sva tri boda, kojima barem na 24 sata vraćaju četiri boda prednosti nad Bordeauxom, postavlja na asistenciju Bodmera ponovno Fred.

U prvoj utakmici 26. kola Saint Etienne je na Michel d'Ornanu zaledio 20.000 domaćih navijača nanijevši Caenu prvi poraz u međusobnim susretima još od 1988. godine, a ujedno drugi uzastopni na njihovom terenu nakon poraza od Lensa (3:1). Les Verts su odigrali naprosto nevjerojatnih 90 minuta: uzme li se u obzir sa su ponajgora momčad lige van svog Geoffroy Guicharda - na 13 dosadašnjih gostovanja slavili su samo jednom uz čak 10 poraza - zapanjuje predstava kojom su se razračunali s trenutno desetoplasiranim Caenom.

Momčad Francka Dumasa je inače zimsku stanku započela na visokoj četvrtoj poziciji, ali niz bez pobjeda koji traje još od 22. prosinca prošle godine strmoglavio ju je u donji dom tablice s očitom daljnjom tendecijom pada. Saint Etienne je, ohrabren prošlotjednom visokom (4:0) pobjedom nad trećeplasiranim Nancyjem, u vodstvo u 19. minuti doveo Dernis, a pet minuta potom Gomis udvostručuje prednost.

U 32. 22-godišnjak pogađa stativu da bi u 36. okruglih 3:0 postavio još jednim pogotkom, četvrtim ovosezonskim, Dernis. U 63. minuti, pak, Compan zabija za, pokazat će se, konačan rezultat jer hattrick 27-godišnjaka sprečava prečka već svladanog vratara (Plante je inače u 40. akrobatskom intervencijom zaustavio Bafe Gomisa u postizanju šestog pogotka u posljednjih šest kola) Caena.

U derbiju prvenstva Monaco naših Jerka Leke i Nikole Pokrivača je na Parku prinčeva protiv PSG-a tražio iskupljenje za prošlotjedno teško stradavanje na njihovom Louisu II od Blancovih Žirondinaca (0:6), a nadu u pozitivan rezultat Ricardovim je igračima podgrijavala dosadašnja statistika: Kneževi su, naime, iz prijestolnice put Azurne obale punih 15 (od 33 gostovanja) puta nosili punu šaku bodova. Domaćin je, pak, porazom od Marseillea u prošlom kolu pao na grozno 16. mjesto sa samo tri boda manje od Toulousea koji se s trenutnih 27 bodova nalazi ispod crte koja jamči prvu francusku ligu i sljedeće sezone.

Posljednju pobjedu PSG je upisao u 22. kolu (Metz), a Le Guena je kolega pokušao iznenaditi uvrštavanjem Gakpea i Pokrivača (igrao svih 90) od prve minute, dok su se najavljeni Piquionne i Leko našli na klupi za pričuve. Gosti su prvo poluvrijeme bolje stajali na terenu, ali prigode u 13. i 28. minuti propustio je realizirati Menem, pa je Diane u finišu poluvremena svojim šestim prvenstvenim pogotkom nakon varanja Modesta odveo PSG na odmor s golom prednosti.

U 71. minuti indirekt Piquionnea (ušao na poluvremenu) brani Landreau, ali odbijanac u mrežu posprema Argentinac Almiron svojim prvim pogotkom od dolaska iz Juventusa tijekom siječanjskog prijelaznog roka. Skok na šesto mjesto i bodovno poravnanje s Marseilleom Monacu je ukrao sudac Fautrel koji Bolivarov pogodak u 85. minuti poništava zbog ofsajda Piquionnea, pa se nekadašnji finalist Lige prvaka mora zadovoljiti trenutnom sedmom pozicijom.

Lens našeg reprezentativca Vedrana Runje je na gostovanje kod treće momčadi prvenstva Nancyja stigao tražeći treće uzastopno slavlje van svog Felix Bollaerta, a umalo je po planu trenera im Papina krenulo već u 7. minuti. Carriere je, naime, krasno uposlio Manganea, ali Senegalac strijelac tri pogotka ove sezone glavom pogađa okvir Braciglianova gola, kojem se lopta potom sretno odbija u naručaj. Precizniji je, međutim, u 41. minuti kada nakon lijepe akcije Mennet - Carriere pronalazi komadićak prostora između Bracigliana i okvira Nancyjevog gola.

U drugom, pak, dijelu, protivno stanju na travnjaku, Nancy najprije u 72. poravnava golom Berenguera, da bi pet minuta potom potpuni preokret osigurao Hadji svojim petim prvenstvenim pogotkom nakon (dvaput) loše reakcije Belhadja.

Petoplasirana Nice je, pak, ugostila Auxerre koji je dvama uzastopnim trobodima napustio samo dno tablice i trenutno se nalazi na relativno sigurnom 13. mjestu. Antonettijevi su se igrači uzdali u tradiciju, a s obzirom da gosti na Azurnoj obali nisu slavili od 1996., Nice se nadali stati na kraj nizu od četiri uzastopne utakmice bez pobjede (tri remija i poraz).

U prvom je poluvremenu Nice dominirala, premoćno (65 %) držala loptu, igrala, ali pravih stopostotnih šansi zapravo nije bilo. Najbliže su vodstvu stigli Hellebuyck u 16. odnosno Ederson u 45. minuti, međutim, oba su pokušaja prošla mrvicu pokraj mlađahnog vratara Rioua. Ali zato je samo 17 sekundi igre u nastavku trebalo Bjelokošćaninu Bakari Koneu da devetim prvenstvenim pogotkom napokon osigura Nici odavno zasluženu prednost.

U nastavku, međutim, slijedi još jedan preokret: u 67. minuti Niculae glavom postiže Auxerreov prvi pogodak protiv Nice nakon pune četiri godine, a potom četiri minute poslije Chafni volejem nakon prodora Lejeunea Fernandezovoj momčadi donosi sva tri boda. Isključenje, pak, Rumunja Tamaša pet minuta prije kraja Nice nije imala kad iskoristiti i poravnati na, čini nam se, realnijih 2:2.

Valenciennes i Le Mans od starta Le Championnata 1932. na Nungesseru su se sastali do večeras samo jednom (1:1), a crveno-žuti su se nadali produžiti niz od tri uzastopna susreta bez primljenog gola i po mogućnosti zabiti pokojeg kojim bi se uspeli još više od trenutno šeste pozicije. Garcijini su igrači susret protiv drugog ponajboljeg domaćina lige otvorili upravo po željama: Marko Baša u 1. minuti nakon slobodnog udarca Romarica glavom svladava nemoćnog Penneteaua, s tim da pogodak Srbina ipak nije najbrži postignut u dosadašnjem dijelu sezone. Rekordan je, naime, i dalje Lensovog Maoulide u 16. sekundi protiv Caena, dok je nekadašnji igrač OFK-a iz Beograda zaostao za, precizni su Francuzi, punih 29 sekundi.

U 15. minuti podebljava Le Tallec nakon izvrsnog prodora Calvea, a nadu Kambouareovim igračima smanjenjem u drugoj minuti nadoknade prvog poluvremena vraća svojim devetim pogotkom sezone Steve Savidan. U makljaži koja je uslijedila isključenja su zaradili Martinez i Le Tallec, a sva tri boda gostima je vrhunskom obranom sačuvao vratar Pele obranivši Pujolov udarac u 50. minuti.

Sedamnaestoplasirani Rennes Guy Lacombea pod mus je u derbiju Bretanje tražio sva tri boda protiv gostiju iz Lorienta, jer samo tri boda više od Toulousea 18. ne jamči ugodno proljeće crno-crvenima. Domaćin je stoga navalio svom snagom, a zasluženo vodstvo triput im je propustio osigurati Pagis. Strijelac u dresu Marseillea pet pogodaka ove sezone je, naime, promašivao redom u 2., 13. i 21. minuti (posljednju, udarac glavom, Audard bravurozno brani). Briand je srećom spretniji i golemu pogrešku obrane Les Merlusa (Ciani i Marchal) u 43. minuti posprema iza leđa ovog puta neodlučnog Audarda. Pobjedu vrijednu skoka od četiri mjesta prema naprijed potvrđuje Leroy u 65. minuti.

Dvaput na gostovanjima uzastopno poraženi Sochaux je na gostovanje u Strasbourg stigao opterećen imperativom pobjede s obzirom da za spasom zaostaju punih šest bodova, dok ih je s druge strane hrabrio podatak da jedanaestoplasirana momčad trenera Furlana nije nad Lionceauxom slavila još od 1994. godine. Strasbourg je, međutim, u posljednja dva susreta na Le Meinau slavio (Toulouse i Saint Etienne).

Unatoč tomu, u 13. minuti nadu treneru Gillotu nakon prekrasne akcije Maurice-Belayja i Erdinga, koji šalje povratnu prema Isabeyju, budi stari lisac svojim trećim ovosezonskim pogotkom pokraj nemoćnog vratara Cassarda. U 35. 20-godišnji Turčin Mevlut Erding glavom, pak, posprema milimetarski precizan centaršut rastrčanog Maurice-Belayja za svoj šesti pogodak ove sezone. Do konca susreta Strasbourg nije uspio niti smanjiti i porazom je izgubio tri pozicije na ljestvici te pao na 14. mjesto.

Sutra se u preostala dva susreta sastaju Toulouse i četvrtoplasirani, poput brzog vlaka zahuktali Marseille, odnosno prva pratilja Lyona Bordeaux, koji na svom Chaban Delmasu dočekuje Lille.

Le Championnat, 26. kolo:
Caen - Saint Etienne 1:3, Lyon - Metz 2:0, Nancy - Lens 2:1, Nice - Auxerre 1:2, Valenciennes - Le Mans 1:2, Rennes - Lorient 2:0, PSG - Monaco 1:1, Strasbourg - Sochaux 0:2

Ligue 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Caen1:3Saint-Étienne
Lyon2:0Metz
Nancy2:1Lens
Nice1:2Auxerre
PSG1:1Monaco
Rennes2:0Lorient
Strasbourg0:2Sochaux
Valenciennes1:2Le Mans
Bordeaux0:0Lille
Toulouse0:0Marseille
1Lyon 3874:37+3779
2Bordeaux 3865:38+2775
3Marseille 3858:45+1362
4Nancy 3844:30+1460
5Saint-Étienne 3847:34+1358
6Rennes 3847:44+358
7Lille 3845:32+1357
8Nice 3835:30+555
9Le Mans 3846:49-353
10Lorient 3832:35-352
11Caen 3848:53-551
12Monaco 3840:48-847
13Valenciennes 3842:40+245
14Sochaux 3834:43-944
15Auxerre 3833:52-1944
16PSG 3837:45-843
17Toulouse 3836:42-642
18Lens 3843:52-940
19Strasbourg 3834:55-2135
20Metz 3828:64-3624

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Ligue 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Caen1:3Saint-Étienne
Lyon2:0Metz
Nancy2:1Lens
Nice1:2Auxerre
PSG1:1Monaco
Rennes2:0Lorient
Strasbourg0:2Sochaux
Valenciennes1:2Le Mans
Bordeaux0:0Lille
Toulouse0:0Marseille
1Lyon 3874:37+3779
2Bordeaux 3865:38+2775
3Marseille 3858:45+1362
4Nancy 3844:30+1460
5Saint-Étienne 3847:34+1358
6Rennes 3847:44+358
7Lille 3845:32+1357
8Nice 3835:30+555
9Le Mans 3846:49-353
10Lorient 3832:35-352
11Caen 3848:53-551
12Monaco 3840:48-847
13Valenciennes 3842:40+245
14Sochaux 3834:43-944
15Auxerre 3833:52-1944
16PSG 3837:45-843
17Toulouse 3836:42-642
18Lens 3843:52-940
19Strasbourg 3834:55-2135
20Metz 3828:64-3624

Izdvojeno