Tenis

Propuštena prilika

Ivor Krapac • ponedjeljak, 25.02.2008.

Franko Škugor ispustio je veliku šansu za prvu pobjedu u karijeri na ATP turnirima. 20-godišnji Šibenčanin je na startu PBZ Zagreb Indoorsa zapeo na Stefanu Koubeku, koji je na putu do pobjede, između ostalog, "preživio" i dvije meč-lopte u drugom setu...

Franko nije uspio pobjedom iskoristiti pozivnicu za prvi nastup u glavnom ždrijebu na ATP Touru. Gotovo puna dva seta činilo se da će ovaj meč otići na njegovu stranu, no nakon što je propustio niz šansi u drugom, u trećem setu pao je bez većeg otpora, s konačnih 2:6, 7:6(2) i 6:0 u korist ljevorukog Austrijanca, finalista ovog turnira iz pretprošle godine.

Do 6:2, 4:2 i 30:0 za Franka, sve je izgledalo gotovo idealno. No, puno sreće, uz dodir mreže nakon Koubekovog forhend-reterna kod 30:0 koji je ipak prešao preko, otvorilo je iskusnom Austrijancu mogućnost da se vrati "u život", uz preokret u gemu i break za smanjenje na 4:3. Koubek se nakon pobjede nije mogao sjetiti tog reterna, no priznao je da je i sreća bila na njegovoj strani.

Ipak, tu nije bio kraj Škugorovim prilikama. Nakon gubitka servisa kod 6:2 i 4:2, imao je tri vezane break-lopte za dolazak do 5:3, uz Koubekovo izvlačenje nakon 0:40, a pamtit će i dvije neiskorištene meč-lopte, 30:40 i prednost, na Austrijančevom servisu pri zaostatku od 6:2 i 5:4. Bilo bi pogrešno napisati da su propuštene, obzirom da je na obje Koubek odservirao i odigrao kvalitetno, ne dajući Franku veliku šansu.

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

"Mislim da mi je najveća prilika bila kod 4:2 u drugom setu, da sam dobio taj gem, sve bi bilo bolje", kazao je Škugor nakon poraza: "Nakon svega, osjećam se pomalo tužno, no odigrao sam dobar meč sve dok me u trećem setu, ustvari, već krajem drugog, nije sustigao umor. Dosta sam igrao u posljednja dva tjedna, nakupilo se mečeva... No, nisam previše razočaran."

Nakon što je s glatkih 7:2 dobio tie-break drugog seta, u trećem je Koubek potpuno dominirao, ostavivši mladog Šibenčanina bez osvojenog gema. Bila je to praktički samo rutina, Austrijanac je ono najvažnije napravio nešto ranije - kada je nekako ostao u meču: "Nakon breaka pri zaostatku od 6:2 i 4:2, osjetio sam da imam šansu vratiti se, kasnije sam spasio i dvije meč-lopte, skoro ga breaknuo u završnici seta, pa ipak prošao s dobrim serviranjem u tie-breaku. U trećem setu djelovao mi je mrtvo, loše se kretao i slabije servirao..."

U prvom dijelu meča sve je bilo drugačije, Koubek je priznao da je krenuo vrlo sporo, bez prave igre - i jedva se izvukao. Dio muka na otvaranju moglo bi objasniti i privikavanje na teren, obzirom da je tek jučer stigao iz Austrije.

"Iznenadilo me što je podloga drugačija nego je dosad bila na ovom turniru, neobična je, s čudnim odskocima, vrlo spora i dosta je teško kretati se po njoj", dodao je Koubek, prisjetivši se pritom i svog nastupa prije dvije godine, kad je iz kvalifikacija došao do finala zagrebačkog Indoorsa: "Ni tada mi se nije sviđala podloga, možda je to dobar znak."

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Austrijanac će zagrebački teren ponovno "testirati" u osmini finala protiv Oliviera Rochusa, koji je na startu prošao predajom četvrtog nositelja Fabricea Santoroa pri zaostatku od 6:3 i 2:0 zbog ozljede lakta.

Franka, pak, očekuje okretanje budućim izazovima. Govoreći o vlastitoj igri, istaknuo je da je zadovoljan u kojem smjeru ide, selidba i treniranje u Njemačkoj očito su dali ploda: "Tamo sam češće na treningu s iskusnijim igračima, poput Pavela i Troickog, što dosta pomaže. Pored toga, u Njemačkoj sam naučio neke stvari koje nisam mogao naučiti od ljudi s kojima sam radio u Zagrebu."

Za kraj prvog dana u Maloj dvorani Doma sportova, na terenu su bile dvije hrvatske kombinacije na suprotnim stranama u prvom kolu parova. Ivo Karlović i Lovro Zovko slavili su teže nego se očekivalo, sa 6:7(4), 6:4 i 10:8 protiv wild-card dvojca Nikola Mektić/Ivan Zovko.

PBZ Zagreb Indoors, 25.2.2008., prvo kolo: Bolelli (Italija) - Schüttler (Njemačka) 6:3, 6:2, Koubek (Austrija) - Škugor (Hrvatska, WC) 2:6, 7:6(2), 6:0, O. Rochus (Belgija) - Santoro (Francuska, 4) 6:3, 2:0, predaja Santoroa, Tipsarević (Srbija, 8) - Zverev (Njemačka) 6:3, 6:1.

Parovi, prvo kolo: Berrer/Mayer (Njemačka) - Bolelli/Seppi (Italija) 7:6(4), 4:6, 10:4, Cerretani/Polasek (SAD/Slovačka) - Levinsky/Skoch (Češka, 3) 6:4, 6:3, Karlović/L. Zovko (Hrvatska) - Mektić/I. Zovko (Hrvatska, WC) 6:7(4), 6:4, 10:8, Kas/Wassen (Njemačka/Nizozemska, 2) - Cibulec/Pala (Češka) 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!