Tenis

Karloviću ne leži Zagreb

Kristian Hohnjec • utorak, 26.02.2008.

Možda i prvi favorit Zagreb Indoorsa izletio je na samom startu. Ukrajinski sretni gubitnik bio je previsoka prepreka za Ivu Karlovića, koji tako nastavlja s neuvjerljivim nastupima pred domaćom publikom. Poput Škugora jučer, Karlović se raspao nakon gubitka drugog seta u tie-breaku...

Nakon što je prošle sezone izbačen od Michaela Llodre u 2. kolu, Ivo Karlović ove je godine izletio na samom startu Zagreb Indoorsa. Ulogu velikog favorita protiv Sergiya Stakhovskog nije opravdao, a uopće nije počelo loše. Jedan break bio je dovoljan Ivi Karloviću za pobjedu u uvodnom setu dvoboja protiv ukraijskog sretnog gubitnika. Naš tenisač do krucijalne prednosti stigao je u trećem gemu, prethodno je Stakhovsky propustio dvije break prilike.

Kad Karlović stekne prednost oduzetog servisa, onda je obično ne ispušta. I ovoga puta je bilo tako, ali ne bez problema. Ukrajinac je iznenađujuće dobro čitao Ivine servise i nastavio prijetiti. Kod 3:2 Stakhovsky je imao tri prilike da se vrati u set, no dva dobra servisa našeg asa i jedan loš return ukrajinskog tenisača spasili su nas neugodnosti. U posljednja dva servis gema Karlo je bio donekle suveren, a set je mogao završiti i ranije da je iskoristio dvije break lopte u sedmom gemu - 6:4.

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Vezane vijesti

I u drugom setu prvi je zaprijetio Stakhovsky, no baš kao i Karlović nešto kasnije svoje dvije prilike nije iskoristio. S mnogo većom lakoćom igrači su držali početne servise sve do tie-breaka. U 13. igri prvi je do mini-breaka stigao Ukrajinac (3:1), no prednost je ubrzo vratio dvostrukom pogreškom. Ključni trenutak seta dogodio se kod 5:5. Karlović izlazi na mrežu, a Stakovsky ga prolazi odličnim bekend pasingom te nekoliko sekundi kasnije vlastitim servisom osigurava treći set - 7:6(5).

U odlučujućem setu dogodio se raspad Ive Karlovića. Par loših reakcija na mreži i dva dobra udarca Stakhovskog odveli su ga u rani zaostatak (0:1*). Karlo odmah u sljedećem gemu ima priliku vratiti break, ali jedan lagani forhend završava u mreži. To je bila pogreška, pokazat će se, koja je slomila našeg tenisača. Nervozni Karlović izgubio je i sljedeći servis gem te povratka više nije bilo (0:3*). Ukrajinac je rutinski završio meč i prošao u drugo kolo - 6:2. Tamo će ga čekati Viktor Troicki.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Na pressici Karlović je razloge poraza uglavnom vidio u umoru: "Nisam bio svjež. Došao sam tek u nedjelju navečer i nisam imao vremena potpuno se regenerirati. Podloga mi u principu odgovara, brža je od one u Rotterdamu. Stakhovskog nisam podcijenio, iako objekitvno nema oružje kojim mi može nauditi".

Ponovno se proteglo i pitanje reprezentacije, Karlović je vrata ostavio otvorena uglavnom zbog nastupa u Pekingu: "Želja mi je igrati na Olimpijskim igrama, u svakom slučaju čast mi je igrati za Hrvatsku". Pod Hrvatskom nije mislio na Davis Cup: "U ovom trenutku još se ništa nije promijenilo".

PBZ Zagreb Indoors, 26.2.2008., prvo kolo: Simon (Francuska, 3) - Cervenak (Slovačka, Q) 7:6(2), 6:1, Troicki (Srbija) - Bastl (Švicarska, Q) 6:3, 7:6(3), Stahovski (Ukrajina, LL) - Karlović (Hrvatska, 2) 4:6, 7:6(5), 6:2.

Parovi, prvo kolo: De Voest/Hutchins (JAR/Velika Britanija) - Dodig/Škugor (Hrvatska, WC) 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!