Košarka

Zadar moćno do osmine finala

Bernard Jurišić, Sanja Čalić • utorak, 26.02.2008.

Košarkaši Zadra ostvarili su zacrtano - plasirali su se u osminu finala ULEB Kupa. Prednost ukrajinskog Azovmaša iz prve utakmice bila je +2, no u krcatim Jazinama ta prednost je ostala tek "mrtvo slovo na papiru". Zadar je slavio s uvjerljivih 77:60 i čeka narednu prepreku - Pamesu ili Panionios...

Od prve minute susreta Zadar je u ogled protiv Azovmaša krenuo vrlo agresivnom obranom, što im je do pete minute, kada su Ukrajinci postigli svoj prvi koš preko Liadelisa, donijelo sedam poena prednosti. Gečevskom se, čijih je djelo bilo pet od tih sedam uvodnih poena, potom pridružio ponovno izvrsni Johnson te je upravo taj dvojac domaću momčad doveo u šestoj minuti do najveće prednosti u prvoj dionici (12:4). Azovmaš je ipak uspio vrlo skoro posložiti svoje redove, a nakon dvije vezane trice, ona Yahora Meščarakova dovela je goste i u prvo vodstvo na utakmici (13:14), koje su uspjeli zadržati i do kraja prve dionice (18:19).

Da će Zadar u ovom susretu biti nošen na krilima Jubya Johnsona počelo se nazirati u uvodnim trenutcima druge četvrtine u kojoj je miljenik zadarske publike postigao deset poena. Upravo je on Zadrane na samom početku druge dionice ponovno doveo u vodstvo (23:19), no Ukrajinci, koji su u prvom poluvremenu skakački nadjačali Zadrane (21 skok naspram Zadrovih 13), držali su se u igri zahvaljujući Meščarakovu i Liščuku koji nisu dopuštali domaćima da naprave veću razliku.

Vezane vijesti

Johnsonovom tricom s istekom sirene (30:27), započela je Zadrova serija od 8:3, u koju je osim Johnsona, prste upleo i Stallworth, koja je domaćima donijela pozitivan rezultat uoči odlaska na odmor (35:30).

Kao i mnogo puta dosad ove sezone, momčad Ace Petrovića izvrsno je krenula u nastavak susreta gdje je nastavila svoju prednost i povećavati, čemu je umnogome pridonijelo i poboljšanje šuta za tricu (3/15 u prvom dijelu). Nakon nove serije 8:3 Zadar je u 27. minuti tricom Stallwortha došao na plus devet, a nedugo potom tricom Brewera i na plus deset razlike koje su uspjeli sačuvati do ulaska u završnu dionicu (53:43).

Potpuna dominacija Zadrana na parketu bilo je obilježje posljednje četvrtine u kojoj su domaći potpuno slomili Ukrajince, čineći serijom 14:3 svoju prednost sve većom i nedostižnijom (67:46). No ni tu Zadar nije stao, već je dvama uzastopnim koševima Johnsona došao i na 24 poena razlike (72:48), limitiravši svoje protivnike do 38. minute na svega pet postignutih poena. Velik je zaostatak ukrajinska momčad, koja je bila oslabljena izostankom Edneya, počela ipak smanjivati, u čemu ih su ih predvodili Meščarakov i Archibald koji je i postavio konačni rezultat (77:60).

Najučinkovitiji u redovima Zadrana, koji su imali čak dvostruko više slobodnih bacanja od svojih protivnika (19/30 Zadra, 7/15 Azovmaša), bili su Johnson (23 poena, četiri skoka, dvije asistencije) i Gečevski (15 poena, 11 skokova). U ukrajinskoj su momčadi po 12 poena postigli Liadelis (uz četiri skoka i dvije asistencije), Meščarakov (uz dva skoka i dvije asistencije) te Archibald (uz 15 skokova i dvije asistencije), dok jedan od njihovih ponajboljih igrača Henderson nije postigao niti jedan poen.

Uleb kup, uzvratni susret: Zadar – Azovmaš Mariupol 77:60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!