Tenis

(Pre)sretni gubitnik i zahuktali Talijan

Ivor Krapac, Igor Jurišić • četvrtak, 28.02.2008.

Ukrajinac Sergej Stahovski i Talijan Simone Bolelli odlučivat će o finalistu PBZ Zagreb Indoorsa iz donjeg dijela ždrijeba. Stahovski, koji je nakon poraza u posljednjem kolu kvalifikacija u glavni ždrijeb ušao tek kao lucky loser, nastavio je iznenađivati ubilježivši četvrtfinalnu pobjedu nad osmopostavljenim Srbinom Jankom Tipsarevićem, dok je Bolelli bio bolji od Oliviera Rochusa...

Više od tri godine nakon svog prvog i jedinog dosadašnjeg četvrtfinala na ATP Touru, u siječnju 2005. u Milanu, 22-godišnji Sergej Stahovski, 209. na svijetu, otišao je i korak dalje, do najboljeg rezultata karijere na turnirima ovog ranga. Pobjednik nad Ivom Karlovićem u prvom kolu ovog se popodneva pobrinuo za još jednog nositelja, s 3:6, 6:4 i 6:2 protiv Janka Tipsarevića.

Prethodno i jedino dosadašnje Ukrajinčevo četvrtfinale dogodilo se praktički na istom turniru, obzirom da je zagrebački Indoors preuzeo termin i licencu ugaslog Milana, a poveznica s najboljim prethodnim rezultatom na ATP turnirima nalazi se i u po jednoj pobjedi nad hrvatskim suparnikom na putu do toga dosega - prije tri godine u Italiji u osmini finala protiv Marija Ančića, a ovog tjedna u glavnom hrvatskom gradu na startu protiv Karlovića. Ovaj turnir i hrvatski protivnici su Stahovskom očito posebno sretni.

Vezane vijesti

"Doznao sam da sam ušao u glavni turnir tek nakon poraza u završnici kvalifikacija, nije da sam baš zaslužio biti ovdje", prisjetio se Ukrajinac prvog dijela svog puta i poraza od Blaža Kavčiča u posljednjem kvalifikacijskom kolu: "Protiv Kavčiča sam bio favorit i sav je pritisak bio na meni, dok sam se kasnije mogao opustiti, protiv Karlovića sam bio potpuno rasterećen."

U tom meču se dobro vidjelo, a i danas se osjetilo kako to izgleda kad Stahovski nema pritiska na leđima. U prvom setu, doduše, nije mogao puno protiv na startu razigranog Tipsarevića, dok se kasnije oslobodio, istina, i uz priličnu pomoć s druge strane mreže. Osmi nositelj otvorio mu je vrata gubitkom servisa u petom gemu drugog seta u kojem je propustio 30:0, dok je u trećem ne samo otvorio vrata, već i postavio crveni tepih Ukrajincu, s nizom neforsiranih pogrešaka na putu bez povratka.

U najavi polufinala, dok još nije znao tko će mu biti protivnik, Stahovski je poželio da s druge strane mreže bude Olivier Rochus: "Protiv Bolellija sam izgubio dvaput u posljednjih pola godine... Doduše, na ovom turniru i s ovom podlogom je uvijek teško, dosta je spora pa se treba pošteno boriti za svaki poen." Želja o suparniku nije mu se ispunila.

U posljednjem četvrfinalnom meču Talijan Simone Bolelli svladao je nakon sat i pol igre Belgijca Oliviera Rochusa. U prvom setu gledali smo izjednačenu igru u kojoj su protivnici razmijenili po jedan break, da bi set bio riješen u odlučujućoj igri gdje Bolelli nadoknađuje mini-break manjka i rezultatom 7:5 u odlučujućoj igri rješava prvi set u svoju korist.

Drugi set bolje otvara Rochus i pri vodstvu 2:1 i 3:2 ne koristi nekoliko break-lopti, što Bolelli ekspresno kažnjava oduzimanjem Rochusovog servisa pri rezultatu 3:3. Do kraja meča, Talijan je znalački sačuvao stečenu prednost i rutinski priveo meč kraju za konačnih 7:6(5), 6:4 i polufinalni megdan sa sretnim gubitnikom Stahovskim.

PBZ Zagreb Indoors, 28.2.2008., četvrtfinale: Bolelli (Italija) - O. Rochus (Belgija) 7:6(5), 6:4, Stahovski (Ukrajina, LL) - Tipsarević (Srbija, 8) 3:6, 6:4, 6:2.

Parovi, četvrtfinale: Allegro/Peya (Švicarska/Austrija, 4) - Karlović/L. Zovko (Hrvatska) 6:4, 6:3, Kas/Wassen (Njemačka/Nizozemska, 2) - Smit/Van Haasteren (Nizozemska) 6:4, 7:6(3).

Polufinale: Hanley/Kerr (Australija, 1) - Cerretani/Polasek (SAD/Slovačka) 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!