Tenis

Od gubitnika do krune

Ivor Krapac • subota, 01.03.2008.

Sergij Stahovski pobjednički je zaokružio tjedan kojeg će posebno pamtiti. 22-godišnji Ukrajinac, koji je u glavni ždrijeb upao tek kao sretni gubitnik, dohvatio je naslov na PBZ Zagreb Indoorsu upotpunivši senzaciju finalnom pobjedom nad prvim nositeljem Ivanom Ljubičićem. "Ljubo" je, tako, doživio svoj drugi poraz u trećem finalu ovog turnira...

Prvi lucky loser u posljednjem meču nekog ATP turnira nakon Nicklasa Kultija u Halleu 1999. nije se zaustavio na tom dosegu. Stahovski je u subotu šokirao solidno popunjenu Ledenu i Ivana Ljubičića sa 7:5 i 6:4, postavši prvi sretni gubitnik s naslovom na Touru nakon Argentinca Christiana Miniussija, kojem je to uspjelo u studenom 1991. u Sao Paulu. Da, na nešto ovakvo trebalo je čekati više od 16 godina.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Vezane vijesti

Stahovski je svoj tjedan za pamćenje zasladio s tri pobjede nad nositeljima. Nakon što je u posljednjem kolu kvalifikacija izgubio od Blaža Kavčiča i potom doznao da je odustajanjem Michaela Llodre ipak upao u glavni turnir, krenulo mu je - u prvom kolu pao je drugopostavljeni Ivo Karlović, u četvrtfinalu je imao odgovor za osmog nositelja Janka Tipsarevića, dok je za kraj ostavio i onog vodećeg.

"Pokušao sam sve, defanzivno i ofanzivno, ali nije bilo učinka", bila je prva Ljubičićeva reakcija nakon poraza, koja najbolje opisuje koliko je Ukrajinac ovog tjedna, uključujući i zadnji dan, bio čvrst. Ivan nije bio na razini iz jučerašnje pobjede nad Marijem Ančićem, pogotovo serverski - s tek 58 % ubačenog prvog, no trebalo je odati priznanje suparniku na onom što je pokazao.

Slika 4 od 5.
Foto: Kristijan Komarica

Da ovo neće biti lako kako bi sugerirao ogled 25. i 209. na svijetu vidjelo se već u prvom gemu. Ivan se na servisu morao izvlačiti nakon 0:30, a u istoj neprilici bio je i kod 2:2, dok je 22-godišnjem lucky loseru na servisu bilo najopasnije pri zaostatku od 5:4, kada je prvi nositelj dvaput bio dva poena do seta, s dva izjednačenja.

A onda - break. U tijesnom servis-gemu kod 5:5 Ivan je izvukao dvije break-lopte Stahovskog, no na trećoj ga je Ukrajinac iznenadio skraćenom lopticom kojom je prekinuo izmjenu s crte - "Ljubo" je jedva stigao, a suparniku nije bilo teško zabiti volej.

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

U drugom setu Ivan je pri vodstvu od 3:2 imao jedinu break-loptu u meču, šansu da možda usmjeri stvari u svoju korist, no bekhend-slice nakon Ukrajinčevog drugog servisa otišao je u mrežu. U takvoj situaciji, najgora moguća stvar.

Kasnije u gemu "Ljubo" je zaradio i opomenu zbog otezanja, ušao u raspravu sa sucem Lahyanijem, no ni to ga nije uspjelo razbuditi da pokuša naći neko novo oružje za Ukrajinca. Stahovski je izvukao teški gem, držao za 3:3, pa breaknuo u završnici, za ključnih 5:4, uz dva odlična poena za kraj gema. Prvo je, kod 15:30, odlično prošao forhendom, dok je na break-lopti krenuo naprijed nakon Ivanovog drugog servisa s chip and chargeom, a Ljubičić nekontrolirano izbacio lopticu izvan terena.

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Servis za pobjedu nije donio raspadanje ili veću nervozu mladog Ukrajinca. Ovo je očito bio njegov tjedan, sudbina ili kako već to želite nazvati, no nakon svega vjerojatno nije ni moglo završiti drugačije. Zagrebački trofej otišao je u njegovu riznicu, dok će se "Ljubo" nadati koraku više idući puta.

PBZ Zagreb Indoors, 1.3.2008., finale: Stahovski (Ukrajina, LL) - Ljubičić (Hrvatska, 1) 7:5, 6:4.

Parovi, finale: Hanley/Kerr (Australija, 1) - Kas/Wassen (Njemačka/Nizozemska, 2) 6:3, 3:6, 10:8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!