Košarka

Maccabi dramatično u četvrtfinale

Tomislav Globan, Ivana Spahija • četvrtak, 13.03.2008.

Ljepotica Topa 16 odigrana je u Madridu gdje je Maccabi nakon dramatičnih 45 minuta izvojevao pobjedu nad Realom i kolo prije kraja plasirao se u četvrtfinale Eurolige. O drugom putniku među osam iz skupine F Španjolci će odlučivati s Olympiacosom u Pireju koji je do treće pobjede došao svladavši Žalgiris...

Real Madrid - Maccabi 100:103 (produžetak)

Izuzetno dramatično bilo je u četvrtak u madridskoj Palacio Vistalegre. Maccabi je nakon produžetka svladao Real rezultatom 100:103 i osigurao četvrtfinale iako kolo prije kraja čak tri kluba imaju identičan omjer 3-2. No, kako se u posljednjem kolu sastaju Olympiacos i Real, a Izraelci imaju bolji međusoban omjer s obama klubovima, jasno je da Maccabi ne može biti lošije plasiran od drugog mjesta, čak i ako izgubi od Žalgirisa u posljednjem kolu.

Nakon što su domaćini vodili 13 poena na poluvremenu (58:45), sjajni Vujčić i Halperin u trećoj četvrtini predvode veliki povratak Maccabija te Izraelci posljednjih 10 minuta dočekuju s minimalnom prednošću (70:71). Sve se odlučivalo u posljednjoj minuti regularnog dijela kada Hervelle tricom donosi Madrižanima prednost 89:86, samo 27 sekunda prije kraja. Odgovornost tada preuzima Halperin i teškom tricom donosi Maccabiju produžetak.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U dodatnih pet minuta više se gađalo s linije slobodnih bacanja, nego što se igralo. A u takvoj situaciji bolje se snašao Maccabi i preko hladnokrvnog "ubojice" Derricka Sharpa došao do pobjede. Amerikanac je, naime, u posljednjoj minuti produžetka savršeno gađao s linije (6/6) iako prije toga nije upisao nijedan jedini poen. Real je imao šest sekunda da eventualnom tricom odvede utakmicu u drugi produžetak, no Tunceri je sa zvukom sirene promašio i Maccabi ide kući pjevajući.

Vrlo dobru utakmicu odigrao je Nikola Vujčić s 16 poena (4/11 za dva, 2/2 za tricu), četiri skoka i tri asistencije. Ipak, najbolji pojedinac susreta Vujčićev je suigrač Terence Morris s 23 poena (trice 4/5) i 13 skokova. Kod Reala double-double ostvarili su Reyes i Hervelle, no bilo je to nedovoljno za pobjedu.

Žalgiris - Olympiacos 52:61

Košarkaši Žalgirisa doživjeli su eliminaciju iz Eurolige domaćim porazom od Olympiacosa, Grci su u prilično tijesnom susretu upisali pobjedu rezultatom 52:61. U utakmicu su bolje ušli gosti iz Pireja koji su nakon deset odigranih minuta imali vodstvo od 9:13. Ipak, u nastavku su preokrenuli košarkaši Žalgirisa koji su serijom od 19:14 na odmor uspjeli otići s tijesnih pola koša prednosti (28:27).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Domaćini su imali vodstvo sve do pet minuta prije kraja kada su ih košarkaši Olympiacosa uspjeli pritisnuti i doći do preokreta. Utakmica je riješena praktički u posljednjoj minuti, Lynn Greer je šutem za dva donio gostima prednost od 52:53, a konačnu pobjedu Olympiacosa potvrdio je Roderick Blakney tricom za 52:56 te su gosti realizirali još nekoliko slobodnih bacanja za konačnih 52:61.

Što se učinka tiče, naši košarkaši u dresu Žalgirisa nisu se previše iskazali. Marko Popović je za 25 minuta provedenih na parketu ubacio pet poena kojima je pridodao po jedan skok i asistenciju, dok Damir Markota za četiri minute provedene na terenu nije ostvario nikakav učinak. Pobjedi Olympiacosa najviše je pridonio Lynn Greer sa svojih 14 postignutih poena uz tri skoka i jednu asistenciju.

Skupina F, poredak nakon 5. kola:
1. Maccabi 3-2
2. Real Madrid 3-2
3. Olympiacos 3-2
4. Žalgiris 1-4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!