Košarka

Montepaschi u četvrtfinalu, Partizan slavio u Istanbulu

Branko Barić • petak, 14.03.2008.

Montepaschi je unatoč minimalnom porazu u Ateni osigurao prolazak među osam najboljih klubova u Europi, a pobjeda u posljednjem kolu protiv Efesa donijela bi im prvo mjesto u skupini D. Turci su zahvaljujući domaćem porazu od Partizana defintivno otpali iz utrke za četvrtfinale, pa će o drugom putniku u knock-out fazu odlučiti susret Panatinaikosa i Partizana...

Partizan je puno bolje ušao u susret protiv Efesa i već nakon prve dvije minute poveo sa 7:1. Do prvog i posljednjeg vodstva domaćini su došli krajem prve četvrtine kad su poveli s 19:18, no ono nije dugo trajalo. Na prvi predah otišlo se s prednošću Beograđana od 19:24, a već početkom druge dionice ona raste na plus 13 (21:34), ponajviše zahvaljujući Milenku Tepiću i Čedomiru Vitkovcu. Bivši Cibos Scoonie Penn održava na životu tursku momčad koja do poluvremena smanjuje na 29:38.

Puleni Duška Vujoševića furioznom igrom u trećoj četvrtini i serijom šuteva za tri poena Vitkovca, Tepića i Milta Palacia odlaze na ogromnih 45:68, čime praktički rješavaju pitanje pobjednika. Efes očajnički pokušava spasiti situaciju u posljednjih deset minuta, no uspijeva tek smanjiti na konačnih 79:83.

Nikola Peković i ovog puta bio je najbolji pojedinac u redovima Crno-belih s 22 poena, a pratili su ga Uroš Tripković s 12, te Palacio i Tepić s po 11 poena. Penn je ubacio 33 poena na drugoj strani, pritom pogodivši sedam trica iz deset pokušaja, no to nije pomoglo njegovoj momčadi da zadrži nade o prolasku u četvrtfinale.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Moram reći da nismo bili dovoljno dobri večeras da bismo došli do pobjede, pogotovo ako usporedimo ovo s našim nastupima u posljednje dvije utakmice. Ritam smo pronašli tek pred sam kraj susreta, no onda je već bilo prekasno", izjavio je nakon susreta trener domaćih David Blatt.

Pravi triler odigran je u Ateni u dvoboju Panathinaikosa i Montepaschija. Talijani su propustili iskoristiti posljednji napad za pobjedu, no unatoč drugom porazu u skupini D osigurali su plasman u četvrtfinale zahvaljujući boljoj koš-razlici u međusobnim ogledima s Grcima i s Partizanom. Momčad Željka Obradovića u posljednjem kolu mora pobijediti Beograđane ukoliko misli među osam.

Gosti iz Siene uraganski su otvorili susret i odjurili do 11:0, a krajem prve dionice došli su i do najveće prednosti u susretu – 10:24. Pao odgovara serijom 12:0 u drugoj četvrtini čime se potpuno vraća u igru, te ubrzo po prvi puta prelazi u vodstvo (37:36). Od tada, pa sve do kraja susreta vodila se izjednačena borba u kojoj niti jedna ekipa više nije mogla stvoriti neku veću razliku. 13 sekundi prije kraja, pri rezultatu 77:76 za domaće, Diamantidis radi faul u napadu i daje mogućnost Talijanima da u posljednjem napadu odnesu puni plijen iz Atene. Vlado Ilievski ipak promašuje pokušaj za tri poena, a Lavrinovič i Thornton ne uspijevaju to popraviti iz odbijanca.

Mike Batiste prvo je ime susreta s 18 poena, Vassilis Spanoulis je dodao 13, a Šarunas Jaskevičius 12. Nikola Prkačin ubacio je pet poena u isto toliko minuta provedenih na parketu, dok Andrija Žižić nije ulazio u igru. Thornton je za goste postigao 19 poena, a Terrell McIntyre 15.

Skupina D, rezultati: Efes Pilsen – Partizan Igokea 79:83, Panathinaikos – Montepaschi 77:76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!