Košarka

Kraj za Duke, UCLA i Stanford se provukli

Branko Barić • nedjelja, 23.03.2008.

Prvi obračuni u drugom kolu NCAA turnira donijeli nove sjajne dvoboje i prva velika iznenađenja. Drugu godinu za redom Duke neće dočekati Sweet 16 fazu, a umalo su se poskliznuli i favorizirani UCLA i Stanford…

Malo je falilo da se u subotu oprostimo od velikog UCLA-a, koji se tek u posljednjim sekundama spasio poraza od Texas A&M-a. Broj jedan Zapadne konferencije pogotkom Darrena Collinsona devet sekundi prije kraja došao je do pobjede 53:49 i prolaz među 16.

"Mi prestajemo igrati tek kad se semafor zaustavi na nula zarez nula. Prolazili smo kroz ovakve situacije tijekom cijele sezone i znamo točno što nam je činiti kad se nađemo u njima", rekao je Collison koji je ubacio 21 poen.

Odličnu partiju za Bruinse odigrao je i Kevin Love koji je ostvario svoj 21. double-double u sezoni s 19 poena i 11 skokova. Njegova momčad će se sljedećeg tjedna obračunati s boljim iz dvoboja Western Kentucky – San Diego.

Trećepostavljeni Stanford preokrenuo je zaostatak od 11 poena za Marquetteom, te nakon produžetka slavio s 82:81. Fantastičnoj završnici susreta nije prisustvovao njihov trener Trent Johnson, koji je isključen krajem prvog dijela nakon što je u maniri Ace Petrovića nezadovoljan odlukom suca ušao u teren. To je dodatno motiviralo njegovu momčad koja je u tom trenutku gubila šest poena razlike.

"Od tog trenutka znali smo da ovu utakmicu moramo dobiti. Jednostavno nismo htjeli ispasti na taj način", izjavio je Robin Lopez, čiji je brat blizanac Brook Lopez junak ove velike pobjede.

Situaciju im je olakšala peta osobna prvog centra Golden Eaglesa Ousmane Barroa minutu i pol prije kraja regularnog dijela. Susret je otišao u produžetak, a tamo se, do tada junak večeri, Jerel McNeal (30 poena, tri trice u produžetku) pretvara u tragičara promašivši pokušaj za tri 15 sekundi prije kraja kod vodstva 81:80. U posljednjem napadu Stanforda Brook Lopez postiže pobjedonosni pogodak za 82:81 i prvi prolaz ovog sveučilišta među 16 još od 2001.

Drugopostavljeni Duke se uspio provući u prvom susretu u turniru protiv skromnog Belmounta, no bilo je jasno da s takvom igrom neće daleko. Stoga nitko nije ostao pretjerano šokiran nakon što ih je u drugom kolu izbacila West Virginia sa 73:67. Joe Alexander tom pothvatu doprinio je s 22 poena i 11 skokova, no najzaslužniji čovjek za prolaz Mountaineersa je njihov trener Bob Huggins i njegova sjajna priprema i vođenje utakmice.

"Njegova strast, energija koju ulaže tijekom susreta i njegovo samopouzdanje su nešto što mi pokušavamo prenijeti na teren. Kad vidiš iz terena tu strast s kojom on vodi susret, zadnje što želiš je iznevjeriti tog čovjeka", izjavio je Alex Ruoff, strijelac 17 pogodaka u ovom susretu.

Kansas nije dopustio nikakvo iznenađenje u svom susretu uvjerljivo svladavši UNLV sa 75:56. Mario Chalmers predvodio je pobjednike sa 17 poena, Russel Robinson dodao je 13, a Brandon Rush 12. Način na koji Kansas igra i melje protivnike zaista ulijeva optimizam svim njihovim navijačima, ali i njihovom treneru Billu Selfu: "Zaista mislim da imamo jaku momčad. Neću još reći da je to najbolja momčad koju smo ikad imali, prvo ću pričekati da vidim kako će sve ispasti."

Wisconsin je također bio uvjerljiv u susretu protiv Kansas Statea. Trevon Houghes izjednačio je svoj najbolji učinak u karijeri postigavši 25 poena za pobjedu 72:55 i plasman u Sweet sixteen gdje će se obračunati s boljim iz dvoboja Davidson - Georgetown.

NCAA turnir, drugo kolo, 22. ožujka:

Srednji zapad: UNLV – Kansas 56:75, Kansas State – Wisconsin 55:72

Istok: Notre Dame – Washington State 61:41

Jug: Marquette – Stanford 81:82, Michigan State – Pittsburgh 65:54

Istok: West Virginia – Duke 73:67, Purdue – Xavier 78:85, Texas A&M – UCLA 49:53.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!