Rukomet

Protiv Šveđanki za Peking

Ivan Ambroš • subota, 29.03.2008.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nije uspjela napraviti veliki korak prema osiguranju nastupa na Olimpijskim igrama. Protiv domaćina kvalifikacijskog turnira Njemačke u Leipzigu odigrala je prilično slabu utakmicu te upisala poraz čime se Njemačka plasirala u Peking...

Njemačka – Hrvatska 22:16 (7:5)

Kvalifikacije za OI, Leipzig, 2. kolo

Hrvatska: Jelčić (11 obrana), Križanac; Tatari 2, Golubić 1, Starček, Gaće, Pušić, Palčić, Horvat, Pasičnik 2, Penezić 3, Franić 4, Lovrić 2, Zebić 2
Izbornik: Josip Šojat

Njemačka: Woltering (11 obrana), Englert (3 obranjena sedmerca); Härdter 2, Stange, Jurack 4, Rösler, Wörz, Műller, Loerper, Hering 1, Krause 7, Baumbach 1, Melbeck 4, Althaus 3
Izbornik: Armin Emrich

Sedmerci: Njemačka 4/4, Hrvatska 2/6

Isključenja: Njemačka 6 minuta, Hrvatska 2 minute

U mučnoj utakmici i za gledanje i za igranje Hrvatska je poražena od Njemačke s 22:16 (7:5). Samo zahvaljujući raspoloženoj Ivani Jelčić s 11 obrana Hrvatice su izbjegle veliku blamažu.

Prvo poluvrijeme današnje utakmice je bilo za Guinessovu knjigu rekorda. Punih 15 minuta bez hrvatskog gola, niti jedan iskorišteni sedmerac od tri dosuđena, samo 18 % realizacije napada i samo pet postignutih golova za 30 minuta, hrvatska je statistika prvog poluvremena.

Josip Šojat je susret počeo s napadačkom linijom Starček, Franić, Tatari, a Pasičnik je zaigrala na poziciji kružne napadačice. To se baš i nije pokazalo dobrom kombinacijom, ali na svu sreću lošu igru u napadu kompenzirala je raspoložena Ivana Jelčić koja je u prvih deset minuta skupila četiri obrane. Upravo je Jelčić bila glavni razlog početnog vodstva Hrvatske od 3:1 i 4:2.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U nastavku brojne pogreške u napadu na obje strane, a rezultat svega toga je skromnih 4:4 na semaforu u 19. minuti. U tim trenucima Starček ne uspijeva realizirati prvi hrvatski sedmerac. U igru ulazi i Božica Palčić koja promašuje šut sa šest metara i problemi u hrvatskom napadu se nastavljaju.

Njemice koriste hrvatske pogreške i odlaze na 6:4. Zatim i Pasičnik ne uspijeva zabiti sedmerac i postaje jasno da je Hrvatska ušla u crnu rupu. U igru umjesto Starček ulazi Lovrić. No, ni ta izmjena nije donijela ništa dobrog. Franić ne uspijeva zabiti treći hrvatski sedmerac zaredom i agonija se nastavlja.

Nakon punih 15 minuta bez postignutog gola hrvatske reprezentacije Tatari konačno zabija za 5:6. U posljednjoj sekundi prvog poluvremena Njemice odlaze na plus dva rezultatom 7:5.

U nastavku ista priča. Nižu se pogreške na obje strane. Šojat vraća Pasičnik na poziciju kružne napadačice. U svoj toj strci i panici više koncentracije pokazuju Njemice i odlaze prvo na četiri (9:5), a zatim i na pet golova razlike (12:7). Hrvatski brod u tim trenucima nezaustavljivo tone, a jedino je Ivana Jelčić razlog što je Hrvatska u današnjem susretu doživjela podnošljivi poraz od samo 22:16.

Krause je sa sedam golova predvodila Njemice, a svakako treba spomenuti i 11 obrana Woltering (42 %) i tri obranjena sedmerca Englert (3/4).

Kod naših Ivana Jelčić je jedina pružila otpor favoriziranom domaćinu. Skupila je 11 obrana (34 %). Četiri gola postigla je Kristina Franić, a tri Andrea Penezić.

Njemačka je ovom pobjedom osigurala odlazak na Olimpijske igre kao prva u skupini. Isto tako, Kuba je osigurala posljednje mjesto i nema nikakve šanse za OI.

Bez obzira na razočaravajuću igru Hrvatica protiv Njemica, ništa nije izgubljeno. Poraz, koliko god ružan bio, treba što prije zaboraviti jer bi eventualna pobjeda u nedjelju protiv Švedske značila nastup hrvatske ženske rukometne reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Kvalifikacije za OI, Leipzig, 2. kolo:
Njemačka – Hrvatska 22:16 (7:5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!