Rukomet

Hrvatska liga preslaba za ozbiljniji uspjeh?

Ivana Strahija • utorak, 01.04.2008.

Izbornik hrvatske ženske reprezentacije, Josip Šojat, neuspjeh svojih djevojaka vidi u preslaboj formi i premalo jakih utakmica. Premda smatra kako se od Hrvatske nije trebalo očekivati čudo, Šojat je navodno podnio ostavku na mjesto izbornika.

Već se nakon devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu razmatralo pitanje izbornika. Tada je doduše još uvijek imao priliku za "iskupljenje", a kao novi mu je cilj postavljen odlazak na Olimpijske igre. Šojat sa reprezentacijom ni to nije izborio.

Kao glavnog "krivca" Šojat navodi preslabu domaću ligu, u kojoj Lokomotiva i Podravka, iz koje dolazi većina igračica (samo je vratarka Ana Križanac iz Trogira, a Dijana Golubić igra za Krim Mercator), suvereno vladaju, pa djevojke tek jedne protiv drugih odigraju kvalitetnije utakmice. Zbog toga i ispadaju rano u europskim kupovima, a upravo stoga se od njih nije moglo očekivati čudo.

No, zamjerke je imao Šojat i na samu prikazanu igru, a reprezentaciji su nedostajale ključne igračice: "Promašili smo previše zicera i penala. Ne mogu igračicama zamjeriti pristup, borile su se, ali je jasno da mi nemamo igračicu tipa Balića, koja bi kad je najveća frka riješila utakmicu. Ne tražim alibi no ni ovaj put nismo bili kompletni. Jako nam je nedostajala Jelena Grubišić, a bilo bi puno lakše da su sa nama bile Arslanagić, Milanović – Litre i Ivanka Hrgović. Ivana Jelčić je dobro branila, ali sa 10-ak obrana teško je dobiti tako jake utakmice, gdje protivnički vratar obrani 15 do 20 lopti. Ne krivim Jelčićku, dapače, bila je dobra, no Grubišić bi nam značila jako puno", kazao je Šojat za HRS portal.

Dio krivice za hrvatski neuspjeh mogao bi se svaliti i na IHF, koji je odlukom bez presedana poništio i muške i ženske azijske kvalifikacije, te tako "razbucao" kvalifikacijske grupe za OI. Hrvatska se pripremala za Poljsku, Rumunjsku i Obalu Bjelokosti, tik je u posljednji čas saznala da putuje za Njemačku.

No, neki kažu da je izbornik trebao u reprezentaciju pozvati igračice sa više utakmica "u nogama", dok drugi pak glasovi pričaju o lošoj atmosferi u repki, u kojoj najveću nervozu unosi upravo Šojat. Sve to na stranu, reprezentacija nije ostvarila zacrtani cilj, to je posve jasno, a upravo je zbog toga budućnost hrvatske ženske reprezentacije pod znakom upitnika.

Još nam je početkom prosinca prošle godine čelni čovjek HRS-a, Željko Kavran, kazao kako će se, ukoliko Hrvatice ne ostvare zacrtano, stvari u reprezentaciji morati stubokom promijeniti: "Hrvati, ni hrvatski rukomet, ne zadovoljavaju se nižim plasmanima, to ne privlači ni sponzore, pa curama više nećemo ni financijski moći osiguravati uvjete kakve ima muška A reprezentacija – najbolji hoteli, oprema i stručni stožer", decidiran je bio Kavran tada.

Sličnu je izjavu predsjednik svih hrvatskih rukometaša plasirao u medije i nakon njemačkog podbačaja, a vrlo je izgledno da će prvi promijenjen biti – izbornik Šojat. Premda je vijest o ostavci Šojata na izborničku funkciju još nepotvrđena, a sam je Kavran kazao kako ostavku primio nije, javnost spekulira s imenima Zovka ili pak Ivandije kao mogućim nasljednicima dosadašnjeg izbornika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!