Vodeni sportovi

U Barceloni se kraljevi krune

Hrvoje Vuković • petak, 09.05.2008.

Barcelona, Španjolska. Nikako, Katalonija, šapuću ulice ovog mediteranskog diva, a pjeva milijun i pol njegovih duša, nesvjesnih kakva se bitka kuje iza njihovih leđa. Barcelona, centar svijeta. Barem nama. Barem danas. I sutra. Jug i Vasas, Mladost i Pro Recco, čeka se krunidba kralja Europe...

Naputovali su se ove godine, prešli kilometre i kilometre, ne bi li poljubili pehar, namignuli mu. Onako "fakinski". "Moj si". Jug i Mladost. Mučili su se od Rusije do Grčke. Po zemlji, zraku. I vodi. Vodi koja im život znači. Vodi, u kojoj se dave za naslov. Dva naša na Final Fouru. Za ovakve prognoze prije godinu dana slali bi te na robiju. Ali ne i danas. Danas je šansa. Za finale. Hrvatsko. Neviđeno. Još tamo od ratne '93. i Jadrana i Mladosti. Mladosti koja će danas udariti glavom u talijanski oklop. Il' će puknut' Pro Recco, il' nam slijedi potres mozga. Jug će isto. Napasti svom silinom. Srcem. Drugačije ne znaju. A Mađari nek' pjevaju borbene.

Pro Recco. I budale bi se bojale. Div iz malog mjestašca Recca kraj Genove. 21 naslov prvaka Italije, 4 Talijanska kupa, 2 Superkupa Europe, 4 naslova prvaka Starog kontinenta. Uz to, aktualni prvaci, reprezentacija svijeta, ubijaju i gaze kako se sjete. Dosta za strah, strah kojeg u Mladosti nema. Ne smije biti. Imaju daleko najjaču momčad na turniru. Sva sreća da odlučuje jedna utakmica, a tu imamo šanse. Tempesti je sjajan golman, bit će problema ako pobijesni. No, i da brani s jednom rukom, tu je niz još većih glavobolja. prije svega, mozak momčadi i ponajbolji bek svijeta Vlado Vujasinović, igrač s idejom, šutom, pregledom, mudima. Svime. Držati ga 15 metara od gola, ako je moguće i više.

Isto vrijedi i za mađarski trojac napadača, Tamasa Kasasa, Norberta Madarasa i Tibora Benedeka, koji udaraju sa svih strana. Centarski par je lukav, jak, prokleto neugodan. Deserti i Calcaterra namučit će braniče Mladosti, obrana s igračem manje mogla bi dati taj gol više. No, niti ostali ne zaostaju. Tu su prije svega Udovičić, pa naš Fiorentini Jovanović s talijanskom putovnicom, Felugo. S pravom računaju na obranu naslova, favoriti su broj jedan. Ali...

Uvijek postoji taj ali. Mladost zna kako s velikima. Znala je sedam puta do sada. Više europskih kanti od ikoga. I to nešto vrijedi. Talijani su samo željeli izbjeći Jug u polufinalu, no nakon finala Hrvatskog prvenstva, nije im svejedno. Ozren Bonačić najveće je pojačanje. Deda je izvukao par trikova stare škole i konačno od Mladosti napravio - momčad. Kapetan Zdeslav Vrdoljak znači im isto što i Vujasinović Talijanima, dok Pavić brani u formi života. No, kod Bone su se razigrali svi i to je najvažnije. Burić je također ključan, mora odigrati na nivou, baš kao i Đogaš. Izvana, osim Burića čekaju se i golovi Frankovića, Iosep se digao u završnici, i Smith bi trebao pogoditi koju.

Slabija strana Mladosti su vjerojatno neiskusni centri Muslim i Lončar; teško da ćemo tu imati prevagu. Talijani bi to mogli iskoristiti i raditi jači presing na vanjske pucače, i tako nam stvoriti paniku. No, već su ih pokopali protiv Partizana, žalili ih protiv Juga, e pa dajmo im onda barem šansu da pokažu što znaju. Mladost konačno igra - vaterpolo.

A nakon "žabaca", u još vruću vodu uskočit će Vasas i Jug. Mađari, po mnogima najslabija momčad Final Foura nisu briljirali u četvrtfinalu gdje su uz dosta sreće prošli Primorac iz Kotora. Ove sezone već su se dva puta sastajali s Dubrovčanima u skupini i znaju kakav okus ima pobjeda protiv viceprvaka Europe. Doma su porazbijali konkurenciju, uzeli naslov državnog prvaka i sada na miru smišljaju plan za ulazak u povijest. Dva su puta pili iz europskog pehara i očito im se svidjelo. Na golu im ordinira sasvim solidni Viktor Nagy koji sigurno nije klasa Vićana, ali brani sve što mora.

No, ako Nagy možda i nije čovjek od milijun dolara, centar Adam Steinmetz to sigurno je. Jak k'o bik, lupa, tuče, udara, zabija, topi. Sve radi. Sigurno jedan od najvećih problema za Jugovu obranu. Što se tiče napadača, braća Varga plutajuće su zlo u bazenu. I Daniel i Denes ordiniraju po lijevoj strani i prva su dva imena Vasasa. zaustaviti ih po bilo koju cijenu. Naravno, zabiti mogu i Barnabas Steinmetz te Heinrich i Toth, no trener Nikolić dobro zna kome mora "sjesti na ruku" za prolaz u finale.

A Jug? Mogu sve. Pa i zavezanih očiju, toliko se dobro znaju. Kao najveći problem ističe se kondicija, krivo tempiranje forme te upravo odlazak kondicijskog trenera. Sitne trzavice, izjave trenera Nikolića "kako ne može sve sam" ipak bi trebale ostati na dnu bazena. Bar do nedjelje. I novog, četvrtog europskog naslova, ako se njih pita. A pita ih se. Frano Vićan zadužen je za skidanje bar dva, tri "zicera" više. Uz ono "normalno" što obrani. Na Boškoviću se očekuje presing do centra, kakav je igrač, pa bi zato više nego do sada trebao dati Joković koji ne igra na nivou. Bušlje ima daleko najjači iskok iz vode i na dva metra s igračem više ga treba iskoristiti do maksimuma, a sigurno će izvana pomoći i Marković i Obradović, baš kao i mali Sukno.

Centarski par Smodlaka - Dobud nagutat će se litara i litara klorirane vode, ali bez njih dvojice neće ići. Jugaši računaju na ta isključenja na dva metra i malo više prostora za Boškovića i vanjsku liniju. Razbiti, probušiti Nagyja, dotući mu samopouzdanje, što prije. Uf, kako zvuči lagano. ne bih im bio u koži. Ma koga lažem, samo jedna sekunda s pobjedom. Finalnom. Europskom. Zagrebačkom ili dubrovačkom. Nije bitno.

Euroliga, Final Four, polufinale, 9.5.08.:
Mladost - Pro Recco (Ita) 18:00
Jug - Vasas (Mađ) 19:45

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Mladost6:9Pro Recco
Vasas6:11Jug AO
1Pro Recco 547:36+1112
2Jug AO 541:36+59
3Vasas 428:30-26
4Mladost 434:36-24
5Olympiakos 217:18-13
6Primorac Kotor 213:14-13
7Partizan 219:22-31
8Posillipo 218:25-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!