Nogomet

Crveni ili plavi?

Ante Pažanin • srijeda, 21.05.2008.

Liga prvaka došla je pred završetak. Ostaje nam samo odgovor na pitanje tko je najbolja momčad Europe. Na to pitanje u srijedu će u Moskvi na stadionu Lužniki odgovor dati Manchester United i Chelsea...

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Klupska nogometna sezona došla je pred svoj vrhunac. Večeras ćemo svjedočiti velikom završetku Lige prvaka u finalu u kojem će svoje snage odmjeriti Manchester United i Chelsea. Prvi je to engleski finale u povijesti ovog natjecanja, a prethodno smo mogli svjedočiti talijanskom finalu 2003. godine kada su se na Old Traffordu sučelili Milan i Juventus i španjolskom 2002. godine kada se Real Madrid namjerio na Valenciju. Jasan je to znak da je trenutno Premier liga najjača liga na svijetu, no ne treba sumnjati da će se Serie A i La liga brzo vratiti na staze stare slave.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Ovo je godina velikih obračuna Chelseaja i Manchester Uniteda. Nakon što su do zadnjeg kola vodili borbu za titulu engleskog prvaka, u kojoj je na kraju pobjedu odnio United, još će jednu tešku bitku voditi večeras. Chelsea će dobiti priliku osvetiti se za gubitak Premier lige, dok će United imati priliku nanijeti još jedan težak udarac svojim suparnicima.

U srijedu se očekuje tvrda i neizvjesna utakmica što su jasno pokazala dva prethodna dvoboja ova dva kluba u domaćem prvenstvu. Prvu jesenju utakmicu na Old Traffordu usmjerio je crveni karton Mikela nakon kojeg su golovi Sahe i Teveza osigurali pobjedu Crvenih vragova. U drugoj nedavnoj utakmici Chelsea je u odličnoj predstavi s obje strane pobijedio s 2:1 i tako se, tada, bodovno izjednačio sa sadašnjim prvacima Engleske.

Što se tiče Manchester Uniteda, u sutrašnjem finalu puno je simbolike. Igrači Sir Alexa Fergusona istrčat će na teren stadiona Lužniki 50 godina nakon tragične pogibije fenomenalne momčadi Busbyjevih beba sa željom da u tu čast osvoje titulu. Također 40 godina prošlo je od prve titule prvaka Europe Uniteda i može se reći da momčadi sa sjevera Engleske neće nedostajati motiva.

Nakon prošlogodišnje titule, ali i debakla protiv Milana u polufinalu Lige prvaka, United se ove godine još pojačao sa željom da ostavi dublji trag u Ligi prvaka, odnosno, da ode do kraja u ovom natjecanju. U tome su ne samo uspjeli, nego su to postigli na posebno uvjerljiv način, došavši do finala bez poraza. Sir Alex Ferguson žarko želi još jednu titulu europskog prvaka kako bi kompletirao svoju već fascinantnu kolekciju trofeja.

Nemanja Vidić i Wayne Rooney, koji su imali problema s ozljedama, sigurni su za utakmicu u srijedu. Dilema Fergusona bit će početi s klasičnom 4-4-2 formacijom koju je koristio redovno u Premier ligi ili s opreznijom 4-5-1 varijantom s kojom se polako probijao u Ligi prvaka. Moguće su i modifikacije poput one u Barceloni kada je United na papiru igrao s dva napadača, ali je u praksi Tevez kao drugi napadač više igrao u sredini pomažući veznom redu.

Druga dilema je s kojim igračima početi u veznom redu, Scholesom, Carrickom, Hargreavesom ili Andersonom. Prva opcija najvjerojatnije su Scholes i Carrick s čvrstim Hargreavesom i polivalentnim Andersonom kao pričuvama s klupe. United će se najviše uzdati u svoju 'smrtonosnu' napadačku liniju Tevez - Rooney - Ronaldo. Ove godine sjajni Ronaldo u srijedu će još jednom imati priliku dokazati da je dobar i u velikim utakmicama.

Čudna je to bila sezona za Chelsea do sada. Nakon odlaska popularnog i karizmatičnog Josea Mourinha, njegov nasljednik Avram Grant nikome nije sjeo, ni novinarima ni navijačima ni protivnicima. Usprkos tome, Grant je uspio stabilizirati uzdrmanu momčad, polako skupljati bodove u domaćem prvenstvu i dovesti ju do samog finiša prvenstva u kojem su samo sitnice odlučile protiv njega, a u korist protivnika iz Manchestera.

Da to ne bude dosta, izraelski trener uspio je dovesti Bluese do prvog finala Lige prvaka u povijesti i tako uspjeti u nečem u čemu nije uspio ni toliko spominjani Mourinho. Usprkos svemu tome, njegova budućnost na Stamford Bridgeu i dalje je pod upitnikom, no osvajanje Lige prvaka svakako će ga zadržati na klupi. U srijedu u finalu Grant će spašavati i sebe i sezonu svoje momčadi.

Iako ne igra lijep, Chelsea igra snažan i učinkovit nogomet. Najveća snaga ove momčadi je vezna linija koja se smatra možda i najjačom u Europi. Momčad koja raspolaže Lampardom, Ballackom, Mikelom, Makeleleom i posebno sjajnim Essienom mora računati na najveće uspjehe. U obrani vlada drugi najjači stoperski par Premier lige (prvi je Ferdinand - Vidić iz Uniteda), Terry i Carvalho. U napadu će svoju priliku vrebati Didier Drogba, koji će imati motiv više obzirom na otrovne strelice poslane s Old Trafforda. Drogba nije zabio Unitedu od prošlogodišnjeg finala FA Kupa, a ako mu i u srijedu ne bude išlo, na klupi čekaju Ševčenko i Anelka.

Chelsea će sigurno ići na isti recept koji im je uspio na Stamford Bridgeu, velikim pritiskom i presingom pokušat će slomiti svoje suparnike i tako doći do svoje prve titule prvaka Europe ikada.

I jedni i drugi nastupaju s najjačom momčadi. U United se vratio čak i vječno ozlijeđeni Saha, a za Chelsea će sigurno nastupiti u zadnjem kolu lakše ozlijeđeni Terry i Drogba. Važnost utakmice možda će ubiti ljepotu igre, i jedni i drugi bit će oprezni i neće htjeti napraviti grešku koja bi ih mogla stajati vrhunca sezone i titule najboljeg na kontinentu. No, prvi gol s bilo koje strane možda će otvoriti utakmicu i učiniti je atraktivnom.

U svakom slučaju, nikako ne propustite finale Lige prvaka. Ronaldo, Rooney i Ferdinand na jednoj, Drogba, Essien i Terry na drugoj strani... To nikako ne može biti loše...

Liga prvaka - Završnica

finale

Manchester United6:5 **Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!