Tenis

Potraga za drugim tjednom

Ivor Krapac • nedjelja, 25.05.2008.

Bogata, osam članova brojna hrvatska kolonija od danas će nas pokušati razveseliti dobrim rezultatom na drugom Grand Slam turniru sezone, Roland Garrosu, koji će zaokupiti pozornost ljubitelja tenisa u naredna dva tjedna. Puno je aduta, no ambicije i želje ne vuku prema nečem senzacionalnom - barem jedan hrvatski predstavnik u drugom tjednu bio bi odlična vijest...

Ivo Karlović će prvi put u karijeri stići na Grand Slam turnir u poziciji prvog hrvatskog reketa, po trenutnoj formi, i s dobrom prilikom da na pariškoj crvenoj prašini prvi puta stigne dalje od drugog kola. Karlo će u Parizu biti 20. nositelj, a dolazi nakon solidnih nastupa u Rimu i Hamburgu, uz proboj do osmine finala i poraze od Rogera Federera i Novaka Đokovića u borbi za četvrtfinale ta dva Masters Series turnira. Objektivno, od Rima i Hamburga, Karlovićeva posljednja dva turnirska nastupa uoči Roland Garrosa, nije se ni moglo tražiti više.

U Parizu ždrijeb izgleda obećavajuće u prva dva kola. Ljevoruki Kolumbijac Alejandro Falla, doduše, jest prilično neugodan kao startni suparnik, Julien Benneteau (ili, možda, Vince Spadea) također nisu za podcjenjivanje, no uz kvalitetno serviranje i igru kakvu je Ivo imao u Rimu i Hamburgu ne djeluju neprelazno. Treće kolo protiv 13. nositelja Juana Monaca izgleda kao realan i ostvariv cilj, a tu bi se već igralo za ulazak u drugi tjedan - i poravnanje najboljeg Karlovićevog dosega na Grand Slamu, osmine finala Wimbledona iz 2004. godine.

Vezane vijesti

Polufinale i dobra igra ranije ovog tjedna u Pörtschachu došli su u pravi trenutak za Ivana Ljubičića. Sve do Austrije, Ljubo nije napravio ništa značajno u dijelu sezone na crvenoj zemlji, a na terenu nije bio ni blizu slike tenisača koji se još prošlog svibnja nalazio među prvih deset na svijetu. Unatoč porazu u trileru s tri propuštene meč-lopte u polufinalu Pörtschacha protiv Juana Monaca, na tom je turniru podsjetio na bolje dane, uz igru koja bi u Parizu trebala biti dostatna barem za prolaz u treće kolo.

Eric Prodon u prvom, bolji iz dvoboja Adriana Mannarina i Diega Junqueire u drugom - tako izgleda put drugog postavljenog hrvatskog aduta (28.) prema mogućem trećem kolu protiv četvrtog nositelja Nikolaja Davidenka. Ukoliko dođe do tog meča, bio bi to pravi test koliko je Ivan zaista blizu nekadašnjem izdanju kad je bio Top 10 igrač, ujedno i ulaznica za prolazak u drugi tjedan.

Mario Ančić okusit će svoj prvi Grand Slam turnir nakon lanjskog Australian Opena i kasnijih problema s mononukleozom i ozljedama. Ždrijeb je bio nemilosrdan gotovo kao i svi zdravstveni problemi koji su usporili Marija - već na startu čeka ga na zemlji "zahuktali" 31. nositelj Andreas Seppi, nedavni polufinalist Hamburga, a prolazak do trećeg kola najvjerojatnije bio donio Rogera Federera s druge strane mreže. Da je mogao crtati vlastiti ždrijeb, ovakav nacrt bi Ančić zasigurno rado izbjegao, no pobjeći se ne može.

Pobjeda nad Seppijem bila bi velika stvar, dolazak do Federera također, no skori prijelaz na travu i što bolja priprema za Wimbledon ipak su bitniji od Roland Garrosa. S dosta nepovoljnim raspletom ždrijeba, sve ostvareno u Parizu bilo bi koristan bonus.

Marin Čilić odradit će svoj drugi seniorski nastup na Grand Slam turniru kojeg pamti po juniorskom naslovu iz 2005. godine. Na mjesto pobjede obično se ugodno vratiti, ali Marinu prošlogodišnji povratak nije bio pretjerano ugodan - istina, prošao je kvalifikacije, no na prvoj prepreci glavnog turnira pao je sa samo pet osvojenih gemova protiv Thierryja Ascionea.

U međuvremenu, Čilić je ipak "narastao" i popravio renking, početkom sezone osminom finala Australian Opena stigao i do svog prvog većeg seniorskog rezultata na Grand Slam turnirima, a iako je u međuvremenu dosta lutao, pariško prvo kolo protiv Robina Haasea nudi dobru mogućnost preskoka startne prepreke. Ukoliko se to dogodi, u drugom kolu izazov bi bio još veći, bolji iz ogleda Philippa Kohlschreibera i devetog nositelja Stanislasa Wawrinke, no ne treba gledati puno unaprijed.

Petog Hrvata u muškom ždrijebu dobili smo kroz kvalifikacije. Roko Karanušić je bez puno muke, sa samo jednim izgubljenim setom izborio glavni turnir, a za novi pariški korak morat će preko još jednog kvalifikanta, Argentinca Maxima Gonzaleza, koji je nedvojbeno puno bolja prilika nego Rokov suparnik u jedinom dosadašnjem nastupu u glavnom ždrijebu Roland Garrosa. Dogodilo se to 2006., kada se Gaston Gaudio pokazao prejakim.

U ženskom tenisu ambicije i želje nisu ništa drugačije nego na ranijim Grand Slam turnirima. Obzirom na krizu i trenutni loš renking hrvatskih igračica, svaka pobjeda bila bi velika stvar, a za to će se ove godine u Parizu pokušati pobrinuti, poredane po trenutnom stanju na WTA ljestvici, Jelena Pandžić, Sanda Mamić i Karolina Šprem.

Pandžić je već odradila nekoliko dana posla u Parizu, s prolaskom kvalifikacija i izborenim glavnim turnirom na Grand Slamu prvi puta u karijeri, a za korak više u prvom će kolu morati preko Francuskinje s pozivnicom, iskusne Severine Bremond.

Sanda Mamić i Karolina Šprem, povratnice nakon ozljeda koje su ih udaljile s terena na duže vrijeme, odlučile su iskoristiti zaštićeni renking za nastup u Roland Garrosu, a ždrijeb im je u prvom kolu podario Nizozemku Michaellu Krajicek, odnosno slovačku kvalifikanticu Magdalenu Rybarikovu - objektivno, sasvim dobru priliku da se obje domognu drugog kola i time poprave svoj trenutni "realni" renking. Sanda je 334., a Karolina 345. na svijetu.

Obzirom da u drugom kolu najvjerojatnije slijede nositeljice, sve više od prolaska startne prepreke već bi djelovalo senzacionalno za tri Hrvatice u glavnom turniru. No, tko zna, iznenađenja su uvijek moguća...

Hoće li u glavnim ulogama ponekog rezultata o kojem će se pričati biti i hrvatski predstavnici, doznat ćemo u 15 dana pred nama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!