Ostali sportovi

Pettigrew i Johnson vraćaju olimpijsko zlato

Maja Giljanović • srijeda, 04.06.2008.

Antonio Pettigrew, svjetski prvak u Tokiju 1991. na 400 metara i olimpijski pobjednik u štafeti 4x400 metara kažnjen je s dvije godine i po vlastitom će moralnom nahođenju, kaže, vratiti zlata. Njegovim se primjerom, šokiran, također poveo i legendarni Michael Johnson...

40-godišnji je Pettigrew prošli mjesec na suđenju svom nekadašnjem treneru Trevoru Grahamu priznao korištenje dopinga i time prouzročio poništenje svih svojih rezultata ostvarenih od siječnja 1997., a zanimljivo je da unatoč čak šest godina dugoj zlouporabi nedopuštenim sredstvima - hormonu rasta i EPO-u - uz Pettigrewa se nikad nisu pojavile niti indicije, a kamoli optužbe o dopingu.

Američka je Anti-doping agencija posušila Pettigrewove rezultate, a sam je posrnuli velikan ponudio vraćanje odličja osvojenih u spornom razdoblju do 2003. godine - štafetnih zlata na SP-ima u redom Ateni 1997., Seviili 1999. i Edmontonu 2001.

Američka štafeta slijedom svega mogla bi ostati i bez svjetskog rekorda od 2:54.20 istrčanog 1997. godine u sastavu s Jerome Youngom, Tyree Washingtonom i Johnsonom, a šesterostruki je svjetski prvak i trostruki olimpijski pobjednik upravo izjavio: "Posve sam šokiran Antonijevim priznanjem i smatram moralnim činom vratiti dopingom uprljano odličje" (iz Sydneyja 2000. godine).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!