Nogomet

Nikad strožije suđenje?

Branimir Korać • utorak, 10.06.2008.

Uoči Europskog prvenstva Uefa je najavila kako je maksimalno pooštrila pravila i kako ćemo gledati najstrožije i najbolje suđenje u povijesti. Suci će na Euro doći nikad spremniji i fizički i psihički. Što se od toga pokazalo istinitim?

Prošlog mjeseca stigao je jasan naputak iz Uefe. Suci će se na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj striktno držati pravila, kažnjavati žutim i crvenim kartonima svaki teži prekršaj i posebno - nesportsko ponašanje. No već u prvih šest susreta moglo se vidjeti kako to baš i neće biti tako strogo.

Nekoliko teških prekršaja nije sankcionirano kartonima što se prema novim pravilima moralo učiniti. Najviše u sjećanju ostaje težak prekršaj Kazima nad Nanijem u susretu Portugala i Turske. Kazim je krvnički uklizao Naniju, usporena snimka podsjetila je na prekršaj Taylora nad Eduardom, a turski veznjak nije dobio niti opomenu. Čak štoviše, nije sviran niti prekršaj. Susret Portugala i Turske sudio je Herbert Fandel koji se nije istaknuo niti najboljim kretanjem na terenu stoga su mu i procjene bile upitne.

U prvom susretu prvenstva, onom Švicarske i Češke, Roberto Rosetti također nije bio bezgrešan. Švicarci i danas smatraju kako je Rosetti pogriješio ne sankcioniravši u dva navrata igranje rukom Ujfalušija. Ako ćemo govoriti o striktnom pridržavanju pravila, Rosetti se "oglušio" na naputak Uefe o prigovaranju, odmahivanju i reagiranju igrača na sudačke odluke. Švicarci su se često bunili, Rosetti ih je samo pogledavao.

O susretu Austrije i Hrvatske dalo bi se dosta toga pisati. Početak utakmice nije sporan. Vink je dosudio čisti jedanaesterac i udijelio opomenu Pogatetzu za prigovaranje, ali je propustio udijeliti žuti karton i Aufhauseru koji je rušio Olića bez namjere igranja loptom.

Domaćinima je pomogao kada je Pogatetzu oprostio izravni crveni karton. Zašto izravni? Prema novom naputku Uefe, svaki prekršaj rukama bez mogućnosti dolaska do lopte znači izravni crveni karton. Kada tu dodamo i udaranje s Leđa rukama i nogama, nije jasno što je Vink uopće u toj situaciji mislio. Pomoćni sudac je zatražio žuti karton što bi značilo i isključenje Pogatetza, ali Vink se pravio "lud". S lošim procjenama nastavio je i u ostatku meča kada je očita povlačenja za dres u našem i u austrijskom šesnaestercu mirno promatrao, a mogao je mirne duše i to sankcionirati. Sjetite se Haugea, a ovdje je suđenje, kako Uefa kaže, nikad strožije. O krivim procjenama dodjele auta za obje reprezentacije, također bi se moglo pisati naširoko. U svakom slučaju Vink je pao na ispitu od procjene preko pridržavanja pravila do suradnje s pomoćnicima. Malo je nedostajalo i da izravno utječe na rezultat.

Treći dan prvenstva mogli smo "uživati" u novim sudačkim akrobacijama. Sjajnu utakmicu odradili su Nizozemci i Talijani. Ali Peter Fröjdfeldt očito nije bio na satu kada se govorilo o suđenju na Euru. O prvom pogotku Nizozemaca pisat će se još mjesecima, naoko se čini kako je riječ o čistom zaleđu, ali sudac je odlučio uvažiti Talijana koji je bio van igre i smatrati ga "živim" igračem i veliki je upitnik koliko je tu bio u pravu.

No ono što je bilo iritantno i zbog čega bi Fröjdfeldt mogao na razgovor ukoliko će se Uefa strogo pridržavati izdanih naputaka, jest stalno gestikuliranje. Izričito je rečeno kako će suci izravno dijeliti javne opomene u slučaju svakog gestikuliranja, traženja prekršaja, nesportskog ponašanja, simuliranja. Fröjdfeldtu možemo današnje ponašanje na stadionu u Bernu tolerirati samo ako mu to nitko nije - prenio. Gotovo da nije bilo niti jedne situacije u kojoj su se talijanski igrači našli na zemlji, a da nije bilo vikanja prema sucu, širenja ruku i gestikuliranja. Prednjačio je Luca Toni koji se osim toga pokušao "istaknuti" i simuliranjem. Kasnije su "igru" prihvatili i Nizozemci i Uefini naputci pali su u vodu.

Odigrano je tek šest utakmica, a sve ono na što su Uefa i njezina stručna komisija upozoravali pokazalo se samo zastrašivanjem igrača. Suci i dalje nemaju hrabrosti "presjeći" situaciju na terenu i pokazati autoritet te prečesto opraštaju neke stvari, ali i rade velike pogreške. No sutra je novi dan, možda doživimo skoro i dan s dvije savršeno odrađene utakmice....

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!