Nogomet

Grci kreću u obranu naslova

Ante Jukić • utorak, 10.06.2008.

Utakmicama skupine D, koje su na rasporedu danas, završit će prvo kolo natjecanja po skupinama na Euru. Španjolska susretom protiv Rusije započinje još jedno veliko natjecanje od kojeg puno očekuje, dok će Grčka u dvoboju sa Švedskom krenuti u obranu naslova osvojenog prije četiri godine u Portugalu...

Ždrijeb je htio da se u skupini D nađu čak tri reprezentacije koje su si "društvo" pravile i na Euru 2004. To su Španjolska, Grčka i Rusija, a ulogu Portugala ovog puta odigrat će Švedska. I dok bi Furija, po svim stručnjacima, trebala biti siguran sudionik četvrtfinala, velika borba trebala bi se voditi za preostalo mjesto koje vodi u sljedeći krug.

Španjolska - Rusija

Današnjom utakmicom protiv Rusije, počinje još jedno veliko natjecanje za Španjolce, natjecanje od kojeg se ponovno puno očekuje. U posljednjih 15-ak godina Furija je na sva Europska i Svjetska prvenstva ispraćana kao jedan od favorita, no gotovo uvijek se kući vraćala pognutih glava. Mogu li Španjolci konačno skinuti epitet "vječnog gubitnika" i "specijalista za kvalifikacije", mogao bi nam odgovoriti već današnji susret.

Izbornik Luis Aragones, inače najstariji od svih na ovogodišnjem Euru, na teren bi, ako je vjerovati najavama, trebao poslati dosta ofenzivni sastav, a neprikosnovenom Fernandu Torresu bi se u napadu trebao pridružiti Valencijin David Villa, dok će na klupu najvjerojatnije preseliti Cesc Fabregas. No, s obzirom na veliki broj kvalitetnih igrača s kojim Španjolci raspolažu, uvijek su moguća i nekakva iznenađenja.

Za razliku od Španjolaca, koji ne žele ni pomisliti na ispadanje u prvoj fazi natjecanja, ruska je javnost još uvijek dosta skeptična oko mogućnosti svoje reprezentacije na Euru. Uostalom, za Rusiju je i sam plasman na ovo natjecanje, s obzirom na način na koji je ostvaren, veliki uspjeh, a sve više od toga bio bi samo dodatni "bonus".

Ipak, činjenica da na klupi imaju Guusa Hiddinka, koji je postizao odlične rezultate sa svim reprezentacijama koje je vodio, kao i nedavno Zenitovo osvajanje Kupa Uefa, koje je cijelu naciju napunilo ponosom i optimizmom, razlog su zbog kojih se Rusi nadaju da bi mogli osigurati svoje mjesto među najboljih osam. Najveći problem Hiddinku predstavlja izostanak dva ponajbolja igrača, Pavela Pogrebnjaka i Andreja Aršavina, ali Nizozemac vjeruje da se i bez njih može uspješno suprotstaviti Španjolskoj.

"Nema nam smisla plakati za njima dvojicom. Siguran sam da ostatak momčadi može uspješno odraditi posao", uvjeren je Hiddink.

Iako ih je većina novinara očekivala u startnih 11, Hiddink je na klupi odlučio ostaviti braću Berezuckij, a pomalo je iznenađujuć i nastup Ivana Saenka, koji bi trebao zauzeti jedno od dva mjesta u napadu, uz Dmitrija Sičeva. Svoju bi priliku s klupe, u tom slučaju, čekao Spartakov Roman Pavljučenko.

Podsjetimo, Španjolska i Rusija su igrali i u prvom kolu Eura 2004. godine. Iako je Španolska pobijedila 1:0, obje su reprezentacije već nakon prvog kruga završile natjecanje.

Najavljene postave:

Španjolska: Casillas - Capdevila, Marchena, Puyol, Ramos - Silva, Senna, Xavi, Iniesta - Torres, Villa

Rusija: Akinfejev - Žirkov, Širokov, Kolodin, Anjukov - Biljaletdinov, Semšov, Žirjanov, Semak - Sičev, Saenko

Grčka - Švedska

U posljednjoj utakmici prvog kola, konačno će na teren izaći i aktualni europski prvaci, reprezentacija Grčke. Iako su, upravo oni, prije četiri godine dokazali da u nogometu ne pobjeđuju uvijek najveći, malotko im daje šanse za još jedan takav podvig. No, Grci se ne zamaraju previše takvim prognozama i sigurno će i podno Alpa htjeti dokazati svoju vrijednost.

Prva prepreka im je reprezentacija Švedske, a dobra vijest za izbornika Otta Rehhagela je oporavak Giorgiosa Karagounisa, koji bi trebao zauzeti svoje mjesto u srednjem redu. Igrač Panathinaikosa je, po svemu sudeći, sanirao ozljedu desnog koljena zbog koje je njegov nastup bio pod upitnikom.

Iako su poprilično "mršavo" odradili dvije pripremne utakmice (poraz od Mađarske i remi sa Armenijom), Karagounis je svjestan da je utakmica sa Švedskom ipak nešto potpuno drugačije.

"U našim glavama jedino je Švedska. Bez obzira na prilično loša izdanja u utakmicama s Mađarskom i Armenijom, u utorak ćemo sigurno biti pravi."

A pravi će, barem se tako oni nadaju, biti i Šveđani koji već polako postaju tradicionalni sudionik Europskih i Svjetskih prvenstava. Prije četiri godine, u četvrtfinalu Eura su nakon izvođenja kaznenih udaraca ispali od Nizozemske, dok ih je na prošlom Svjetskom prvenstvu u osmini finala izbacila Njemačka. Uvijek neugodni Skandinavci se nadaju da bi ovog puta mogli napraviti i korak dalje, a u tome bi im trebao pomoći i Henrik Larrson, koji se još jednom vratio u reprezentativni dres.

"Henrik je sjajan igrač i njegov doprinos reprezentaciji je nemjerljiv", smatra izbornik Lars Lagerbäck, s kojim se slaže i većina Larssonovih suigrača, ističući veliko iskustvo koje ovaj 36-godišnjak donosi momčadi.

Iako se špekuliralo da bi Larsson svoju priliku trebao čekati s klupe, švedski izbornik najavio ga je u početnoj postavi, a "društvo" u napadu pravit će mu nepredvidivi Zlatan Ibrahimović.

Najavljene postave:

Grčka: Nikopolidis - Spiropoulos, Dellas, Kyrgiakos, Seitaridis - Karagounis, Katsouranis, Basinas - Amanatidis, Salpingidis, Charisteas

Švedska: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Hansson, Nilsson - Larsson S., Kallstrom, Linderoth, Wilhelmsson - Ibrahimović, Larsson H.

Skupina D: Španjolska - Rusija 18.00, Grčka - Švedska 20.45

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska4:1Rusija
Grčka0:2Švedska
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!