Nogomet

Jedanaesterci odlučuju četvrtfinalista?

Tomislav Globan • srijeda, 11.06.2008.

Uoči posljednjeg kola u skupini A, poznato je da će put u drugi krug u izravnom okršaju tražiti Turska i Češka. No, ukoliko taj dvoboj završi neodlučeno, o putniku u četvrtfinale odlučivat će - jedanaesterci.

Nakon dva odigrana kola u skupini A, Turska i Češka posve su izjednačene. Obje momčadi prikupile su po tri boda uz identičan broj postignutih i primljenih pogodaka (2:3). U nedjelju 15. lipnja ove će se momčadi izravno obračunati u Ženevi te je sigurno da pobjednik dvoboja putuje u Beč na četvrtfinalni dvoboj s prvoplasiranim sastavom skupine B. No, ukoliko njihov meč završi neodlučeno, prvi put u povijesti o prolasku skupine odlučivat će izvođenje kaznenih udaraca.

Pravilo 7.08 Uefinih propozicija natjecanja na Euru 2008 kaže: "U slučaju da dvije momčadi s jednakim brojem bodova te jednakim brojem primljenih i postignutih pogodaka igraju posljednju utakmicu u skupini međusobno te ona završi neodlučeno, poredak tih momčadi odredit će izvođenje jedanaesteraca, pod uvjetom da nijedna druga momčad u skupini ne skupi jednak broj bodova."

Ukoliko tri momčadi završe skupinu s jednakim brojem bodova te identičnom gol razlikom, tada o četvrtfinalistu odlučuje koeficijent iz kvalifikacija za SP 2006 i Euro 2008. No, scenarij s tri izjednačene momčadi u ovoj skupini nije moguć te će se sve odlučivati na terenu između Turaka i Čeha, ili u 90 minuta ili nakon drame jedanaesteraca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!