Nogomet

"Još je dug put pred nama"

Ivor Krapac • četvrtak, 12.06.2008.

Marco van Basten zabranio je euforiji da uđe u redove nizozemske reprezentacije nakon uvjerljive pobjede nad Talijanima i napravljenog prvog koraka prema četvrtfinalu EP-a. Visokih 3:0 u Bernu u ponedjeljak sada je smješteno u ladicu sjećanja nizozemskog izbornika, Van Basten je usmjerio pozornost na ono što slijedi...

U pobjedi nad Talijanima funkcioniralo je praktički sve, od sigurnog Van der Sara na golu, solidne obrane i defanzivnog dijela veznog reda, ofanzivnih veznjaka koji su se pridodavali Ruudu van Nistelrooyu u napadu - a i Van Nistelrooy je obavio svoj dio posla, uz prvi pogodak na utakmici koji je usmjerio Nizozemce prema pobjedi. Van Basten je zaista imao razloga uživati, no uživanju je sada kraj, u petak slijedi susret s Francuzima, ponovno u Bernu.

"Francuski prvi nastup nije bio baš spektakularan, no svejedno očekujemo težak posao protiv njih", najavio je nizozemski izbornik sutrašnji dvoboj, prisjetivši se i francuskih 0:0 iz prvog kola skupine C protiv Rumunja: "Svaki novi protivnik traži i drugačiji pristup, mora se uzeti u obzir i snaga momčadi kojoj se suprotstavljate. Francuska će u petak biti jaka, riječ je o jednoj od vodećih svjetskih momčadi u posljednjih deset godina." Istina, tada i sa Zidaneom kao glavnim adutom, a ostalima, danas starijima, u nešto boljim igračkim godinama - no, valjda Van Basten zna što priča.

Nakon petka i Francuza, u posljednjem kolu skupine C idućeg utorka Nizozemcima stižu i Rumunji, koje su Van Bastenovi izabranici već dobro upoznali u kvalifikacijama upravo za ovo EP: "Bit će defanzivno jaki, vrlo teški za slomiti, to smo već i iskusili protiv njih u kvalifikacijama." Rumunji su tada bili ispred njih na kraju natjecanja u kvalifikacijskoj skupini G, a bili su bolji i u međusobnom omjeru, uz remi bez pogodaka u gostima i minimalnu pobjedu (1:0) kod kuće.

Kad se sve sažme, Van Basten je i dalje oprezan. Ne dozvoljava da se zbog uvjerljivog starta leti u oblacima, niti da se prerano priča o njegovoj momčadi kao vodećem favoritu Eura ili barem jednom od glavnih favorita: "Da biste bili favorit, treba odigrati dobro u više od jedne utakmice. Još je dug put pred nama."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!