Nogomet

Addio ili možda Au revoir?

Ivana Spahija • petak, 13.06.2008.

Najneizvjesnija skupina na Euru zasigurno je skupina C, tzv. "skupina smrti". Susreti drugog kola donose dvoboje Italije i Rumunjske te Nizozemske i Francuske. Talijani i Francuzi proživljavaju teške trenutke na Euru te bi im ove utakmice mogle biti i presudne, a porazi bi mogli značiti i oproštaj od daljnjeg natjecanja, naravno, ovisno o raspletu drugih susreta...

Italija - Rumunjska

Talijanima utakmica protiv Rumunjske znači "život ili smrt" u opstanku na Euru. Ukoliko dožive poraz, Azzurri će se od Europskog prvenstva oprostiti već u grupnoj fazi natjecanja. Sudbina ždrijeba Talijanima je donijela skupinu C, tzv. skupinu smrti u kojoj praktički nema "lagane" utakmice. Izabranici Roberta Donadonija najbolje su to osjetili već u prvom kolu pretrpjevši težak poraz od Nizozemske. Predbacuje se izborniku, predbacuje se igračima, a zapravo nitko ne zna objasniti što se Talijanima dogodilo na Stade de Suisseu u jednom od najtežih europskih poraza uopće.

"Dragi Talijani, dobrodošli u pakao", poručuje Cristian Chivu "svojim" Talijanima. I doista, izabranici Victora Piturce već u prvom kolu priredili su mini senzaciju i jakim Francuzima uzeli možda i presudni bod. "Autsajderi" ove skupine već su prije početka Eura najavljivali pohod na samu završnicu, a kako se čini, nisu daleko da to i ostvare. Francuskoj su uzeli vrijedan bod, a na noge im dolaze ionako ranjeni Talijani.

Dvije najveće rumunjske zvijezde, Cristian Chivu i Adrian Mutu igraju u talijanskim klubovima, što zapravo može biti dvosjekli mač i za Talijane, ali i Rumunje. Koliko god talijanski braniči dobro poznaju ovu dvojicu nogometaša, toliko Chivu i Mutu znaju kome od njih treba prodati kakvu "fintu" u šesnaestercu. "Oni su ti koji trebaju krenuti po vodstvo. Samo neka dođu, stvorit ćemo im pakao na terenu i zagorčati im život", slikovito najavljuje Chivu.

Talijanima na ruku mogu doći razmirice između trenera Piturce i Adriana Mutua, koji se naljutio na izbornika jer ga je ovaj zamijenio u susretu s Francuskom. No, Donadoni i društvo ne mogu računati na takve sitnice. Kako najavljuju iz talijanskog stožera, štošta će se promijeniti u odnosu na utakmicu s Nizozemskom, od igrača do načina igre. Tako bi se na klupu trebao preseliti Materazzi umjesto kojeg će mjesto u obrani pronaći Chiellini, a niti Del Piero te Grosso nisu daleko od početnog sastava Azzurra.

Nizozemska - Francuska

U drugoj utakmici skupine C sastaju se Francuska i Nizozemska te je ovaj susret "po imenima" zvučniji od ogleda Italije i Rumunjske. Obje momčadi imaju dosta toga "na kocki",Oranjama bi pobjeda osigurala vjerojatan put u četvrtfinale, dok bi Francuzima poraz značio i vjerojatni oproštaj od ovogodišnjeg Eura. Izabranici Raymonda Domenecha nisu briljirali u blijedoj predstavi protiv Rumunjske, a Nizozemci su s druge strane potpuno potopili Talijane te traže i drugu pobjedu na Euru.

Domenech svojim igračima tjera strah u kosti, no još uvijek samo riječima, pritom naglašavajući kako je strah oduvijek bio velika motivacija za Francuze. "Strah i opasnost oduvijek su bili pokretačka snaga za nas. Bojimo se još od ždrijeba u prosincu i znali smo da ova skupina neće biti lagan zalogaj", rekao je francuski izbornik. Najvažnija vijest za Tricolore je povratak Thierryja Henryja. Iako ove sezone nije briljirao u dresu Barcelone, Henry se osjeća potpuno spreman za zadatke u nacionalnom dresu. No, izbornik Francuske još uvijek ne želi otkriti hoće li se napadač Barcelone naći u početnom sastavu u srazu s Nizozemskom.

Oranje nakon odrađenog prvog kola imaju razloga za zadovoljstvo. Odličnom predstavom na Stade de Suisseu deklasirali su Talijane i tako si znatno povećali šanse za plasman u četvrtfinale. Iduća na "meniju" je Francuska, a Nizozemce ne plaši pomisao da odlaze na noge aktualnim svjetskim viceprvacima. Štoviše, nadaju se da će i Tricolori pasti lako kao Talijani. "Ova utakmica je velik izazov za nas. Ali siguran sam da su Francuzi, kao što su bili i Talijani, oduševljeni što nas imaju za protivnike", rekao je vratar Oranja Van der Sar.

U sastav Nizozemske vraća se Arjen Robben koji se oporavio od ozljede prepone i trebao bi se naći u početnom sastavu Oranja. Marco van Basten svjestan je da će Francuzi protiv njih ići na sve ili ništa, jer ih poraz dovodi na rub ispadanja. Izbornik Nizozemske zbog toga je prilično oprezan. "Francuska sada mora ići na pobjedu i to nas dovodi u poziciju da moramo čekati i vidjeti kako će se utakmica razvijati. No, za nas će biti vrlo teško postići učinak sličan onome iz susreta s Italijom", bio je iskren Van Basten. Bilo kako bilo, Nizozemci "lakše dišu" od Francuza i bit će zanimljivo za vidjeti kako će se situacija rasplesti nakon odigranih susreta drugog kola.

Skupina C, drugo kolo, 13.6.2008:
Italija - Rumunjska 18 sati
Nizozemska - Francuska 20.45 sati

EP 2008. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Rumunjska
Nizozemska4:1Francuska
1Nizozemska 39:1+89
2Italija 33:4-14
3Rumunjska 31:3-22
4Francuska 31:6-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!