Nogomet

Beenhakker: "Hrvati mogu dobiti svakoga"

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 16.06.2008.
Beenhakker: "Hrvati mogu dobiti svakoga"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Poljski izbornik Leo Beenhakker osebujan je lik i jedan od rijetko iskrenih trenera koji će na glupo pitanje reći - pitajte nešto pametnije. Nizozemac je priznao kako Poljska na ovom EP-u nije bila prava, optuživši za to lošu formu ključnih igrača...

"Svi smo jako razočarani, imali smo puno ambicija i bile su realne jer smo u kvalifikacijama pokazali da možemo igrati puno bolje. Međutim, da budem realan, tijekom turnira nismo bili dovoljno dobri, moramo vidjeti ono što svi vide - nekoliko za nas važnih igrača nije bilo u najboljoj formi. To su obično igrači koji nam daju nešto više, koji su razlika, a sada nisu bili pravi. To se u nogometu nekad događa", započeo je Beenhakker svoje obraćanje sedmoj sili.

Nizozemac zna jedini put da idući put to bude bolje: "Za nas je bio san biti ovdje i pokušati odigrati dobro, ali tijekom sve tri utakmice nismo bili dovoljno dobri za ovaj nivo. Jedino rješenje je vratiti se na travnjake i pokušati biti bolji i napredovati za iduće veliko natjecanje protiv ovih velikih nacija."

Prvo novinarsko pitanje odmah je bilo "u glavu" - što je s njegovom budućnosti na klupi Poljske: "Pet minuta nakon utakmice nisam zaokupljen svojom budućnošću. Mislim da ovo nije trenutak za pričati o tome."

Kako Beenhakker objašnjava tu lošu formu najboljih igrača: "Mislim da u karijeri svakog igrača ima perioda kada su u top formi kada im sve ide od noge. Ponekad dođu razdoblja kada nisu u takvoj formi. Neki od naših igrača, poput Smolareka, nisu bili pravi. Ja znam koliko oni mogu, pokazivali su to u kvalifikacijama, ali sada nije išlo. Dali su sve od sebe da budu najbolji, pripreme su bile odlične, vrlo profesionalne, ali nekad se to događa. Nema igrača koji igra tri godine na istom nivou, pa ni godinu dana. Kada protiv takvih snažnih protivnika imate fluktuacije, onda imate problem."

Na početku je bio omiljen u Poljskoj, sad ga čeka "pakao" kako su to nazvali poljski kolege. Je li Nizozemac na to spreman? "Naravno da sam spreman na poljski pakao, to je dio našeg posla. Već se raspravlja i o Donadoniju, vjerojatno će i o Domenechu. Znam da se neki i od vas vesele tome, pa želim vam dobru zabavu."

Jednog novinara zanimalo je zašto su ti igrači igrali ako je Beenhakker osjetio da nisu u pravoj formi? "Znamo svi koju je ulogu Smolarek imao u kvalifikacijama. Sad me pitate da li sam njega trebao izostaviti zato jer sam vidio da u travnju ne igra tako dobro? Dajte budite malo realniji."

Komentar Hrvatske? "Kad god su me pitali za ždrijeb, govorio sam da je Hrvatska "dark horse" broj jedan. Ako igraju kao momčad cijeli turnir, ako ne upadnu u zamku da neki igrači igraju za sebe i počnu se pokazivati, onda mogu daleko. Imaju fantastičan talent, sjajnu kvalitetu, i ako ih moj kolega Bilić zadrži na zajedničkom cilju, da igraju kao momčad, a mislim da hoće, onda su oni vrlo opasni za svakog protivnika."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!