Nogomet

Nizozemci i Rusi u trivijalnom tonu…

Martina Oštrić • nedjelja, 22.06.2008.
Nizozemci i Rusi u trivijalnom tonu…
Foto: EPA

Na čelu s Nizozemcem Hiddinkom Rusija je priredila svojevrsno iznenađenje pobijedivši favorizirane Oranje, te se kvalificirala u polufinale. Tko je rekorder po nastupima na Euru, koliko je Hiddink najdalje otišao na ovom natjecanju, te što je van Nistelrooyu donio pogodak protiv Rusa, pročitajte u nastavku…

Dvjestoti meč u povijesti Europskih prvenstava prvi je riješen meč u produžecima nakon polufinala iz 2004. godine između Grčke i Češke. Grčka je tada srebrnim golom pobijedila 1:0.

Reprezentaciji Rusije ovo će biti šesto polufinale. Posljednje su odigrali još davne 1988. godine, kada su na Euru sudjelovali kao Sovjetski Savez. Treneru Guusu Hiddinku trenerski angažman u Rusiji donio je prvo polufinale Europskog prvenstva u trenerskoj karijeri, za razliku od Svjetskih prvenstava, gdje se nalazio već dva puta. 1998. do četvrtog je mjesta odveo svoju Nizozemsku, dok mu je četiri godine poslije to uspjelo sa Južnom Korejom.

U povijesti europskih prvenstava Nizozemska je u ovom dijelu natjecanja bila izbačena dva puta. Njihovo jedino dosadašnje izbacivanje u četvrtfinalu dogodilo se 1996. godine, kada ih je Francuska pobijedila 5:4 na penale. Zanimljivo, tada je Nizozemsku vodio upravo Guus Hiddink.

Nizozemski vratar Edwin van der Sar današnjim je nastupom izjednačio Thuramov rekord od 16 je nastupa na europskim prvenstvima.

Ruud van Nistelrooy postigao je šest pogodaka na europskim prvenstvima, što ga stavlja na treće mjesto vjećne liste strijelaca Eura. Bolji od njega samo su Englez Alan Shearer sa sedam, te Michel Platini sa devet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!