Nogomet

Borba za prvog finalista Eura

Duje Mogić • srijeda, 25.06.2008.
Borba za prvog finalista Eura
Foto: Davor Sajko

Večerašnje polufinale koje će se odigrati u švicarskom Baselu mnogi će vidjeti kao utakmicu s izvjesnim pobjednikom budući da izbornik Turske ne može računati na osam igrača što zbog kartona što zbog ozljeda. Ipak, ovaj turnir je dosad pokazao da je sve moguće...

Desetkovana Turska na papiru ima male šanse u večerašnjem ogledu protiv trostrukih europskih prvaka. Njemačka reprezentacija i prije Eura je slovila kao najozbiljniji favorit, a poslije impresivnog gaženja Portugala, krug poklonika takvog mišljenja se proširio.

No, za rezultat će se morati izboriti na zelenom travnjaku, a fanatični Turci se sigurno neće predati bez borbe. To su već dokazali u utakmicama protiv Švicarske, Češke i, nažalost, Hrvatske, kada su se pogocima u zadnjim sekundama igre plasirali dalje.

Izbornik Turske, Fatih Terim, čiji je san o odvođenju Turske u finale Eura ozbiljno ugrožen, uzdaje se u borbenost i srčanost igrača koji će nastupiti protiv iskusnih Nijemaca. "Moji igrači jesu neiskusni, ali su gladni uspjeha. Kao što je iskustvo važno, tako je i glad jednako važna i može puno pomoći ekipi", kaže bivši trener Milana.

Turskoj će nedostajati Tuncay Sanli, Arda Turan, Volkan Demirel i Emre Asik zbog kartona, te Nihat Kahveci, Emre Gungor, Servet Cetin i kapetan Emre Belozoglu zbog ozljeda. Uefa je odbila molbu Turske za pozivanje dodatnih igrača, pa se izbornik Terim od muke našalio da će treći vratar zaigrati na mjestu centarfora.

I uz sve nevolje, Terim diže atmosferu i poziva svoje igrače da ponove senzaciju omraženih im susjeda, Grka, otprije četiri godine. "Jedna od namjera na ovom Euru nam je bila podsjetiti svijet na turski nogomet. Sada svi pričaju o Turskoj, a za četiri godine svi će nas se sjećati kroz aspekt uspjeha. Ali, ni ja ni moji igrači ne mislimo da smo već napravili ono što smo zacrtali".

S druge strane, Njemačka koja polako diže formu na Euru, je kompletna. Joachim Low ima brigu samo oko ozlijeđenog rebra Torstena Fringsa, no on će nastupiti u sredini terena u paru s kapetanom Ballackom.

Kapetan Ballack poznaje mnoge turske igrače iz Bundeslige i zna koliko vrijede: "Turska je nezgodan protivnik jer nema što izgubiti. Doći do polufinala je velik uspjeh za njih, a usput su pokazali veliko samopouzdanje".

Izbornik Low, koji je trenirao Fenerbahče i Adanaspor u svojoj karijeri, također hvali borbeni stav Turaka protiv kojeg je nezgodno za igrati. "Uvijek su imali dobre igrače i bilo je lijepo igrati protiv njih, ali su se običavali demoralizirati kada bi bili u minusu. Sada su naučili nikad ne odustajati i motivirano trčati do zadnje sekunde. Ovo se promijenilo u posljednjih 10 godina", kaže Low.

Za neke će večeras bilo čija pobjeda značiti radost budući da 2.7 milijuna ljudi turskog podrijetla živi u Njemačkoj koju doživljavaju kao svoju domovinu. Hamit Altintop i Hakan Balta su rođeni i odrasli u Njemačkoj i unose malo njemačkog mentaliteta u tursku momčad. To se jasno vidi po neodustajanju Turaka do posljednjeg sučevog zvižduka.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Njemačka3:2Turska
Rusija0:3Španjolska
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!