EP 2008., Završnica, Polufinale, 25.06.2008, 20:45 h, Basel, St. Jakob-Park
Suci: Massimo Bussaca
Njemačka
Njemačka
Bastian Schweinsteiger 26'
Miroslav Klose 79'
Philipp Lahm 90'
3:2(1:1) Turska
Ugur Boral 22'
Semih Senturk 86'
Turska

Zadnja minuta za finale!

Zoran Zdelar • srijeda, 25.06.2008.
Zadnja minuta za finale!
Foto: EPA

Basel je vidio utakmicu koja će vjerojatno ući u povijest svojim preokretima. Činilo se da će fantastični Turci još jednom sretno izboriti produžetak, ali u posljednjoj minuti regularnog dijela Lahm svojim pogotkom šalje Njemačku u finale Europskog prvenstva...

Njemačka
Turska
Njemačka
Turska
1
Jens Lehmann
 
Arne Friedrich
6
Simon Rolfes
(do 46')
 
Bastian Schweinsteiger
 
Miroslav Klose
(do 90'+2')
13
Michael Ballack
15
Thomas Hitzlsperger
 
Philipp Lahm
 
Per Mertesacker
 
Lukas Podolski
21
Cristoph Metzelder
Pričuvni igrači
8
Torsten Frings
46'
 
Marcell Jansen
90'+2'
 
Trener
Joachim Löw
1
Rustu Recber
3
Hakan Balta
4
Gokhan Zan
15
Mehmet Topal
7
Mehmet Aurelio
9
Semih Senturk
16
Ugur Boral
(do 84')
18
Kazim Kazim
(do 90'+2')
19
Ayhan Akman
(do 81')
20
Sabri Sarioglu
22
Hamit Altintop
Pričuvni igrači
21
Mevlut Erdinc
81'
10
Karadeniz Gokdeniz
84'
11
Tumer Metin
90'+2'
Trener
Fatih Terim

Nijemci kao da su podcijenili svog večerašnjeg protivnika i kao da su vjerovali da će izboriti plasman u finale Europskog prvenstva bez većih problema. Teško bi se drukčije mogao objasniti njihov ulazak u utakmicu. Turci su u prvih 15-ak minuta dominirali, nizali su solidne prilike i u 13. minuti se trese greda Njemačke, nakon što je snažno tukao Kazim Kazim. Nijemci prvu bolju priliku stvaraju tek u 18. minuti, ali ni za nju se ne bi baš moglo reći da je bila sjajna. U 22. minuti Turci su uspjeli materijalizirati svoju prednost. Nakon što je Kazim Kazim ponovno zatresao gredu, lopta se odbila taman do Ugura Borala, koji uspijeva loptu provući Jensu Lehmannu kroz noge za veliko vodstvo.

Tursko veselje nije ipak predugo trajalo. Nastavio se niz minimalnog vremena vodstva Turske s obzirom da je Njemačka uspjela izjednačiti već u 26. minuti. Lukas Podolski je lijepo centrirao s boka, a Bastian Schweinsteiger se odlično snalazi uz jednog turskog igrača i uspijeva naciljati suprotnu stranu gola za izjednačenje. Pogodak je probudio daleko brojnije njemačke navijače, no njihovi ljubimci nisu uspjeli na krilima sjajnog navijanja stići i do novog pogotka. Dapače, ponovno je Turska preuzela inicijativu i u tom razdoblju prvo ime Njemačke bio je vratar Lehmann sa svojim obranama.

Hamit Altintop imao je iznimno lijepu priliku u 32. minuti, no mreža ovog puta ostaje mirovati, a ubrzo uzvraćaju svojom prilikom Nijemci. Podolski je probio tursku obranu, no u ključnom trenutku nije se uspio najbolje snaći i prilika propada. Novu sjajnu priliku Turci imaju u 38. minuti, kada je Boral fantastično pucao iz skraćenog kornera, a njemačka jedinica potvrđuje da je izbornik u potpunosti pogodio što mu je dao prednost nad Enkeom. Izjednačenim rezultatom otišlo se i na vodstvo, a u nastavak utakmice Njemačka ulazi s jednom promjenom u sastavu. Zbog zadobivene ozljede u igru se nije vratio Simon Rolfes, a priliku je dobio još ne potpuno zaliječeno Torsten Frings.

Bila je 52. minuta na semaforu kad se stadion skoro pa zatresao od brojnih zvižduka svih sklonih njemačkoj reprezentaciji. Sabri je negdje na rubu kaznenog prostora srušio Lahma, ali sudac Massimo Bussaca se oglušio na zahtjeve za kaznenim udarcem i pokazao da se igra nastavi. Odluka o kojoj će se vjerojatno još dosta vremena raspravljati i analizirati. Nastavilo se nakon toga igrati u relativno izjednačenom ritmu, bez nekih većih sjajnih prilika. No, daleko od toga da se rezultatom 1:1 otišlo u produžetke.

U 79. minuti Nijemci su uspjeli u potpunosti preokrenuti nakon što je put do turske mreže pronašao Miroslav Klose zahvaljujući nabačaju sa strane. Ostalo je desetak minuta do kraja, ali to je i više no dovoljno vremena da Turci i u ovoj utakmici zapapre svom protivniku.

Sabri je sjajno probio desni bok u 86. minuti i pronalazi Semiha Senturka, koji šalje loptu pored Lehmanna za veliko izjednačenje. No, ono što se dogodilo Hrvatima u četvrtfinalu, sad se dogodilo i Turcima. U posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice Lahm se iskupio za svoj ne odveć blistav nastup večeras i zatresao mrežu za 3:2! Sudačka nadoknada ipak nije bila dovoljna Turcima za novo izjednačenje.

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Njemačka3:2Turska
Rusija0:3Španjolska
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!