Nogomet

Pobjeđuju li baš uvijek Nijemci?

Ante Jukić • nedjelja, 29.06.2008.
Pobjeđuju li baš uvijek Nijemci?
Foto: EPA

Još nas samo jedna utakmica dijeli od završetka Europskog nogometnog prvenstva. Jedna, ali najvažnija. Hoće li naslov najbolje reprezentacije Starog kontinenta po četvrti put osvojiti Njemačka, ili je konačno došlo vrijeme za drugi španjolski trijumf na Euru, prvi nakon 1964. godine...

Iako je ovogodišnje prvenstvo ponudilo mnogo iznenađujućih rezultata, finalni obračun na bečkom Ernst Happelu ipak će ponuditi obračun dvije nogometne sile. I dok su Njemačku i prije početka Eura mnogi vidjeli kao jednog od glavnih kandidata za naslov, plasman Furije u finale predstavlja malo iznenađenje. Jer, bez obzira što u svojim redovima ima igrače poput Torresa, Ville, Inieste i Xavija, i što jedan Cesc Fabregas utakmice započinje s klupe za pričuve, Španjolsku već dugi niz godina prati epitet gubitničke momčadi, momčadi koja redovito podbaci na velikim natjecanjima. Međutim, teško izborena četvrtfinalna pobjeda nad Italijom i "poigravanje" s Rusima, koji su oduševili čitavu nogometnu javnost, silno su podigli samopouzdanje među igračima i čitavom nacijom, tako da više nitko i ne pomišlja na ništa drugo, osim naslova. Tako sa naslovnica najtiražnijih španjolskih novina "vrište" naslovi poput: "Najbolji smo", "Čuvaj se, Elfe, stroj smo mi", a svoj optimizam ne skriva ni Fernando Torres, možda i najveća zvijezda momčadi:

"Želimo osvojiti ovaj naslov, želimo da svi ljudi pričaju o nama. Jer, bez obzira na to što je i sam nastup u finalu veliki uspjeh, svijet pamti samo pobjednike", odlučan je mladi napadač Liverpoola, u kojeg navijači polažu najviše nade uoči finala, budući da zbog ozljede neće nastupiti najbolji strijelac prvenstva, David Villa.

Španjolskoj će ovo biti treći nastup u finalu Europskog prvenstva, a dosad su ostvarili polovičan učinak. 1964. godine su, kao domaćini, s 2:1 svladali tadašnji SSSR, da bi 20 godina kasnije u Parizu poraženi od Francuske. Uspije li danas sa svojim izabranicima pobijediti Njemačku, Luis Aragones će postati najstariji izbornik koji se okitio titulom europskog prvaka. Bio bi to zaista najljepši mogući poklon za 69-godišnjeg Aragonesa, koji definitno napušta kormilo Furije nakon Eura.

I dok su Španjolci morali čekati čak 24 godine na ponovni nastup u finalu nekog velikog natjecanja, Njemačka se u ovakvim situacijama snalazi kao "riba u vodi". Elf je gotovo redoviti sudionik završnice Europskih i Svjetskih prvenstava, a današnji finale bit će im ukupno šesti na europskim smotrama, te čak treći u posljednjih pet natjecanja. Pehar za najbolju reprezentaciju Europe Nijemci su dizali 1972, 1980. i 1996, dok su 1976. i 1992. ostali za korak "prekratki".

Nastupi Njemačke na ovogodišnjem prvenstvu ponudili su sve ono što se i inače veže uz njih. Dosta promjenjiva igra, ponešto sreće, ali i najbolje partije onda kad je najviše trebalo. Nakon neočekivano teškog i "trnovitog" puta kroz skupinu B, na kojem su doživjeli i jedini poraz u dosadašnjem dijelu natjecanja (Hrvatska), četvrtfinale je Elfu donijelo sraz sa Portugalom, jednom od reprezentacija koja je najviše pokazala u grupnoj fazi natjecanja. Iako su mnogi Portugalce vidjeli kao izrazite favorite u tom dvoboju, Ballack i "društvo" su odigrali uvjerljivo najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu natjecanja, utakmicu koja im je širom otvorila vrata finala, budući da ozljedama "pokošeni" Turci nisu smogli snage za još jedno iznenađenje.

Iako svjestan da su njegovi igrači ostali dosta toga dužni na putu do finala, izbornik Elfa, Joachim Löw, uzdaje se u već "opjevani" pobjednički mentalitet njemačke reprezentacije:

"Naše dosadašnje parije bile su dobre, ali za pobjedu u finalu morat ćemo pokazati još više. Srećom, mi imamo iskustva s ovakvih natjecanja i znamo kako se pobjeđuju ključne utakmice. Taj naš pobjednički mentalitet mogao bi se pokazati ključnim", smatra Löw, koji nije zaboravio pohvaliti ni Španjolce:

"Pokazali su da imaju odličnu momčad, ali i da mogu cijeli turnir odigrati na visokoj razini, što dosad često nije bio slučaj", zaključio je njemački izbornik, aludirajući na česte "posrtaje" Furije na velikim natjecanjima.

Španjolska i Njemačka odigrale su dosad 19 susreta, a uspješniji su Nijemci koji su zabilježili osam pobjeda, uz šest remija. No, Furija je na ovom prvenstvu srušila već nekoliko neugodnih tradicija (porazi nakon 11-eraca na velikim natjecanjima, 88-godišnji "post" u susretima s Italijom), pa bi, nadaju se oni, mogli i dokazati da nogomet ipak nije "igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci". Objektivno gledajući, Španjolska je do finala pokazala puno više od svojih večerašnjih protivnika, ali ista je situacija bila i s Portugalcima, koji su već odavno na godišnjem odmoru...

EP 2008.

  • Rezultati
  • Ljestvica

finale

Njemačka0:1Španjolska
1Španjolska 38:2+69
2Njemačka 36:5+16
3Turska 26:5+13
4Rusija 23:4-13
5Portugal 12:3-10
6Hrvatska 12:4-20
7Italija 12:4-20
8Nizozemska 11:3-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!