Nogomet

"Ispunili smo našu dužnost"

Marin Vuković • nedjelja, 29.06.2008.
"Ispunili smo našu dužnost"
Foto: EPA

Nakon 44 godine čekanja Španjolska je podigla europski trofej, ali čak ni takav veliki uspjeh nije natjerao španjolskog izbornika Luisa Aragonesa na preveliku euforiju. Odmah nakon utakmice sa španjolskim je novinarima ukratko podijelio prve impresije o ovoj velikoj pobjedi španjolskog nogometa.

"Mi smo samo ispunili našu dužnost", mirno je prokomentirao španjolsku pobjedu Aragones. "Nisam euforičan jer smatram da smo napravili ono što smo morali napraviti. Dobro smo radili, dobro smo igrali i na kraju postigli ovaj veliki uspjeh. Vrlo sam sretan zbog igrača, zbog sebe, zbog Španjolske, zbog svih naših navijača. Naša današnja igra pokazuje da španjolski nogomet ima još puno toga za reći. Igrači su imali vjeru, imamo sjajnu momčad i možemo igrati protiv svakoga", dodao je španjolski izbornik, još jednom otklonivši svaku nadu da će ostati na klupi španjolske reprezentacije. "Odlazim, nema šanse da ostanem", kazao je Aragones.

Kasnije, na konferenciji za novinare Aragones se u nešto više riječi osvrnuo na pobjedu svojih izabranika. "Sklopili smo momčad koja igra dobro, koja drži loptu i puno se dodaje, to je teško zaustaviti. Svi smo naporno radili, i oni koji igraju više i oni koji dobiju manje prilika, na kraju smo postigli ovaj uspjeh. Ovo je sretan dan za Španjolsku, osvojili smo ovaj turnir sa stilom i vrlo smo sretni. Sad će se od nas očekivati da i ubuduće pobjeđujemo na ovakvim natjecanjima", rekao je Aragones.

"Mnogi će proučavati ovu španjolsku momčad jer je ona primjer kako treba igrati nogomet. Mislim da svi od nogometaša očekuju stvaranje prilika, ulaske u šesnaesterac i postizanje pogodaka. Na početku turnira rekao sam da ćemo biti prvaci ako budemo dobro igrali, tada su mislili da im samo dižem samopouzdanje. Nadam se da će nakon ovoga Španjolska nastaviti s dobrim igrama i pobjedama", dodao je španjolski izbornik.

Aragones se osvrnuo i na strijelca pobjedničkog pogotka, sjajnog Fernanda Torresa: "Torres je sjajan igrač i za Liverpool i za Španjolsku, znate zašto? Zato što ima izvanrednu brzinu i u toj brzini zna kontrolirati loptu. On je vrlo mlad i može još puno učiti, mogao bi biti jedan od najboljih igrača svijeta", priznao je Aragones, dodavši kako ne pokazuje često emocije, ali da je usprkos tomu presretan. "Obično ne pokazujem ono što osjećam, ali ispunjen sam iznutra. Nisam emocionalan čovjek, ali neke stvari koje su moji igrači činili na travnjaku ispunjavale su me emocijama. Ja sam takav, ne pokazujem to, ali pun sam emocija."

Sjajni vratar španjolske reprezentacije Iker Casillas otkrio je kako je ispunio jedan od svojih snova. "Mislim da nam još nije jasno što smo postigli. Ispunio sam svoj san, osvojio sam nešto s reprezentacijom prije nego prestanem za nju nastupati. Želim zahvaliti svima koji su navijali za nas i onima koji nisu, a drago mi je što sam uspio začepiti usta i nekim kritičarima", dodao je Španjolac.

Strijelac jedinog pogotka koji je i odlučio utakmicu i Španjolskoj donio europsku krunu smatra da je bolja momčad pobijedila. "Mislim da je pravda pobijedila i da je pobijedio bolji protivnik. Pobijedila je momčad koja je bila najbolja na cijelom turniru, to je dobro za nogomet i dobro za Španjolsku. Vrlo sam sretan, mislim da još ne shvaćam što smo učinili. Ovo je moja prva titula i nadam se ne i posljednja. Navikli smo gledati finala na televiziji, ali večeras smo ovdje i pobijedili smo. Uživat ćemo u ovome, ali naše ambicije ovdje ne prestaju, želimo osvojiti i Svjetsko prvenstvo", otkrio je napadač Liverpoola.

Veznjak Arsenala Cesc Fabregas bio je iznimno sretan osvojenim naslovom. "Ovo je fantastičan osjećaj, ovo je najbolji dan u mojoj nogometnoj karijeri, mislim da nam još nije jasno što smo postigli", ushićeno je komentirao 21-godišnjak. "Već dugo jedna momčad koja je igrala ovako lijep nogomet nije osvojila ovakav turnir. Nakon 44 godine Španjolska je osvojila naslov, ovo je jedan od najvećih trofeja koji možete osvojiti u nogometu i ja sam to učinio, mi smo to učinili. Mi igramo nogomet po zemlji, s kratkim dodavanjima, osvojili smo ovaj turnir sa stilom i nogomet je pobijedio jer to zaslužuje."

"Znate i sami da je ovo vrlo mlada momčad i nadam se da za dvije godine možemo osvojiti i Svjetsko prvenstvo", dodao je Fabregas. Njegov kolega iz reprezentacije i protivnik u Premiershipu Xabi Alonso također nije skrivao oduševljenje: "Osjećaj je sjajan, naravno, nakon toliko godina bez trofeja. Svima nam je to bilo vrlo važno, navijačima, vodstvu reprezentacije, igračima, a sada smo sretni i želimo uživati u ovom trenutku."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!