Tenis

Jelena izbačena s parkirališta

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.06.2008.
Jelena izbačena s parkirališta
Foto: EPA

Wimbledon je ostao bez prve četiri nositeljice. Nakon što su ranije turnir napustile Ana Ivanović i Maria Šarapova, danas su njihovim stopama otišle Jelena Janković i Svetlana Kuznjecova. Dan je obilježila i afera postavljanja igračica na terene ispod njihovih renomea što je naišlo na dosta opravdane ljutnje prema organizatorima...

Agnieszka Radwanska iznenadila je četvrtu nositeljicu Svetlanu Kuznjecovu. Kuznjecova je imala meč u rukama, vodila je 4:1 u trećem setu, no onda je krenuo pad, a Radwanska je zaigrala sjajno i sa 7:5 otišla do pobjede. "Bila je teška situacija, ali kada si u četvrtom kolu Wimbledona, onda se boriš d posljednjeg poena. To je trava, break je velika prednost, ali imala sam u glavi da smo već oduzimale servis jedna drugoj te sam znala da imam priliku", rekla je nakon meča Radwanska.

Kuznjecova je bila svjesna što je propustila. "Znala sam da moja igra baš i nije najbolja za travnatu podlogu i dobila sam potvrdu gubitkom prvog seta. Onda sam si rekla 'ok, igrat ću servis volej i biti maksimalno agresivna'. I sama sam sebe iznenadila koliko sam dobro igrala, došla sam do tih 4:1 i imala ogromnu prednost. Onda ne znam što se dogodilo. Odjednom sam ostala iza, ona je napravila nekoliko poena i sve je otišlo u vjetar. Ne znam igrati na travi, slabo se prilagođavam i ne igram tu najbolji tenis. Prva dva meča su mi bila primjerice užasna", objasnila je četvrta nositeljica.

U četvrtfinalu je i Nicole Vaidisova koja je bila bolja od Ane Čakvetadze. Čakvetadze je imala set, igrao se tie-break u drugom setu, tu se Ruskinja raspala i ostatak meča protekao je u znaku Nicole Vaidisove. "Tie-break je bio ključan. Odigrala sam ga sjajno i tu se meč prelomio. Imala sam doduše u nekim poenima i sreće i pomoć mreže, ali mislim da je i to dio tenisa", rekla je Nicole. Čakvetadze je nakon meča proklinjala sreću. "Imala je dosta sretnih poena, na početku tie-breaka dva puta je gađala vrh mreže, u ključnim trenucima trećeg seta također, zatim kod 5:3 i 40:40 ponovno, ali, bez obzira, zasluženo je pobijedila".

Za senzaciju današnjeg programa pobrinula se Tajlanđanka Tamarine Tanasugarn. Ona je svladala drugu nositeljicu Jelenu Janković u dva seta sa 6:3, 6:2. Problemi s ozljedom koljena bili su prejaki i Janković se oprostila od turnira. "Osjetila sam u njezinoj igri da ima problema. Nije se mogla najbolje kretati, a krajem drugog seta postajali su problemi sve vidljiviji", priznala je Tanasugarn.

Janković je s pravom bjesnila na organizatore na pressici. Drugu nositeljicu bacili su na teren broj 18, u trenutku kada su prva i treća nositeljica već bili out. Iako je u Wimbledonu, previše je, nisu pokazali nimalo respekta. "To nije bilo u redu. Mislim da prve dvije nositeljice i prošlogodišnje finalistice uvijek moraju igrati na glavnim terenima. Venus je četiri puta osvajala Wimbledon, brani naslov i morala je na dvojku. Ja sam molila organizatore zbog ozljede da me stave u kasniji termin, ali oni su me bacili u 12 sati na teren broj 18. Gotovo da sam igrala na parkiralištu, trebala sam helikopter da dođem do terena. Tražila sam objašnjenje i rečeno mi je da je taj teren pokriven kamerama i da je to razlog. Ali i dva središnja su pokrivena kamerama, a tamo su igrali neki drugi igrači. Znate, nije u redu niti prema Venus, Vaidisova i Čakvetadze, uz poštovanje prema njima, mogle su na teren broj dva", ljuta je s razlogom bila druga nositeljica.

Četverostruka wimbledonska pobjednica i braniteljica naslova Venus Williams bila je pomalo razočarana što je igrala protiv Alise Klejbanove na terenu broj 2. No to ju nije smetalo da odnese pobjedu. Izgubila je jedan servis, ali Klejbanova nije prijetila. "Ovo mi je tek četvrti put ove godine u Wimbledonu da gubim servis i s te točke sam zadovoljna. Igram dobro i sretna sam što sam u četvrtfinalu, dalje više nema laganih mečeva, svaki će biti jako težak", kazala je Venus.

"Nagradnu dvojku" dobila je i Serena Williams koja također nije bila oduševljena tom odlukom organizatora, ali to joj je dalo samo dodatnu motivaciju. "Tražila sam objašnjenje, nisam ga dobila, ali hej, nisam ja ta koja slažem raspored, da me stave na 20, moram igrati i pobijediti. Ovo me samo dodatno motiviralo", rekla je Serena. Očito je motivacija bila dobra jer je bez većih problema nadigrala sunarodnjakinju Bethanie Matek u dva prilično lagana seta.

Iznenađujuća četvrtfinalistica je Jie Zheng. Ona je u osmini finala u dva seta bila bolja od Mađarice Agnes Szavay. Zheng je odlično reternirala, sjajno napadala drugi servis Mađarice i na kraju zasluženo slavila i neočekivano došla među osam. "Mislim da sam igrala svoj najbolji meč ove godine. Igrala sam joj dosta na forhend jer joj je bekhend nevjerojatno dobar i to je funkcioniralo", rekla je Zheng.

Nadia Petrova na dobrom je putu povratka. Dugo su ju mučile ozljede i slaba forma, no u Wimbledonu je pokazala kako nije zaboravila igrati i sada je već u četvrtfinalu. U osmini finala imala je relativno lagan zalogaj u sunarodnjakinji Kudrjavcevoj koja je bila osuđena na skupljanje gemova. "Proteklih tjedana sam igrala dobro i to mi je donijelo dosta samopouzdanja. Ovdje sam osjetila ponovno bol, bilo je teško, ali sam se izvukla. Danas je ponovno sve bilo u redu. Moram priznati da sam bila svjesna kako imam sjajan ždrijeb i kako moram otići daleko ako budem fokusirana", kazala je Petrova.

Sjajan meč odigrala je Elena Dementijeva koja je pregazila Izraelku Peer. Očito je težak dvoboj protiv Dinare Safine ostavio traga na Peer koja nije imala nikakvog odgovora na igru Dementijeve i uhvatila je u cijelom meču tek tri gema.

Wimbledon, tenisačice, osmina finala:
Agnieszka Radwanska (Poljska, 13) - Svetlana Kuznjecova (Rusija, 4) 6:4, 1:6, 7:5, Nicole Vaidisova (Češka, 18) - Ana Čakvetadze (Rusija, 8) 4:6, 7:6(0), 6:3, Venus Williams (SAD, 7) - Alisa Klejbanova (Rusija) 6:3, 6:4, Serena Williams (SAD, 6) - Bethanie Mattek (SAD) 6:3, 6:3, Jie Zheng (Kina) - Agnes Szavay (Mađarska, 15) 6:3, 6:4, Nadia Petrova (Rusija, 21) - Ala Kudrjavceva (Rusija) 6:1, 6:4, Elena Dementijeva (Rusija, 5) - Shahar Peer (Izrael, 24) 6:2, 6:1, Tamarine Tanasugarn (Tajland) - Jelena Janković (Srbija, 2) 6:3, 6:2.

Wimbledon, tenisačice, parovi, treće kolo:
Venus Williams/Serena Williams (SAD/SAD, 11) - Anabel Medina Garrigues/Virginia Ruano Pascual (Španjolska/Španjolska, 5) 6:1, 6:4, Viktoria Azarenka/Shahar Peer (Bjelorusija/Izrael, 6) - Dinara Safina/Agnes Szavay (Rusija/Mađarska, 10) 7:5, 6:4, Lisa Raymond/Samantha Stosur (SAD/Australija, 16) - Kveta Peschke/Rennae Stubbs (Češka/Australija, 3) 6:2, 7:6(3), Nathalie Dechy/Casey Dellacqua (Francuska/Australija) - Raquel Kops-Jones/Abigail Spears (SAD/SAD) 6:3, 7:6(9), Ekaterina Makarova/Selima Sfar (Rusija/Tunis) - Zi Yan/Jie Zhen (Kina/Kina, 9) 7:5, 6:4, Bethanie Mattek/Sania Mirza (SAD/Indija, 13) - Akgul Amanmuradova/Darja Kustova (Uzbekistan/Bjelorusija) 4:6, 6:4, 2:0, w.o.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!