Nogomet

Tradicija upitne kvalitete

Marin Vuković • utorak, 01.07.2008.
Tradicija upitne kvalitete

Dinamovom prvom europskom protivniku na putu do mogućeg nastupa u Ligi prvaka, sjevernoirskom Linfieldu, ne može se osporiti bogata tradicija, no tradicija ne igra europske utakmice u kojima je Linfield kroz povijest uglavnom loše prolazio.

Nogometni klub Linfield osnovan je u ožujku 1886. godine u Belfastu pod imenom Linfield Athletic Club. U svojoj 122 godine dugoj povijesti profilirao se kao uvjerljivo najtrofejniji sjevernoirski klub, s čak 48 naslova prvaka, 39 naslova pobjednika FA kupa, a 29 puta podigli su i irski Liga kup.

Svoj posljednji naslov prvaka, treći uzastopni, osvojili su ove sezone zauzevši prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici s tri boda prednosti ispred drugoplasiranog Glentorana. Osim prvenstva podigli su i FA kup, također treći put zaredom, pobijedivši u finalu Coleraine s 2:1. Linfield je i jedini klub u irskoj povijesti koji je tri puta uzastopno osvajao dvostruku krunu. Prvi put to im je uspjelo krajem 19. stoljeća, a ove su sezone ponovili taj podvig.

Linfield F.C.

Osnovan: 1886. godine
Stadion: Windsor Park, kapacitet 14.000
Prvak: 48 puta
Osvajač FA kupa: 39 puta
Osvajač Liga kupa: 29 puta

Bez sumnje radi se o klubu bogate tradicije koji u okvirima Sjeverne Irske bilježi samo uspjehe, a kao takav svake je godine redovit sudionik europskih kupova. Na europskoj razini, pak, uspjesi ne dolaze tako često. Štoviše, Linfield vrlo često ispada u najranijim fazama Uefinih natjecanja, o čemu svjedoči i vrlo slab klupski koeficijent koji iznosi samo 0,770. Za usporedbu, Dinamov je koeficijent čak 23 puta veći i iznosi 17,836, što je ujedno i uvjerljivo najveći koeficijent u prvom pretkolu Lige prvaka.

Najveći europski uspjeh Linfield je zabilježio 1967. godine, iste godine kada je i zagrebački Dinamo upisao povijesni rezultat osvajanjem Kupa velesajamskih gradova. Te je godine Linfield prošao dva kola Kupa prvaka pobijedivši luksemburški Aris i norvešku Valerengu, te dospio do četvrtfinala u kojem je poražen od moskovskog CSKA.

Najveću prijetnju Dinamovoj obrani predstavljat će napadački dvojac koji je samo u protekloj sezoni u svim domaćim natjecanjima postigao čak 71 pogodak. Najbolji strijelac lige bio je 24-godišnji Peter Thompson, koji je u prvenstvu i kupu u 50 utakmica čak 44 puta zatresao protivničku mrežu. Najveću pomoć imao je u veteranu Glennu Fergusonu koji je postigao 27 pogodaka, no pitanje je koliko će problema stvoriti modrima, budući da će do susreta s Dinamom napuniti 39 godina.

Linfield svoje utakmice odigrava na stadionu Windsor Park, koji je ujedno i nacionalni stadion na kojem igra i reprezentacija Sjeverne Irske. Kapacitet stadiona je 20.332 mjesta, no samo je 14.000 sjedećih mjesta. Krajem 2007. godine inspekcije Irskog nogometnog saveza pokazale su sigurnosne probleme te je za međunarodne utakmice zatraženo smanjenje kapaciteta na samo 9.000. Iz tog razloga teško je očekivati da će modre u Belfastu dočekati paklena atmosfera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!