Ostali sportovi

Kako do dvadesetice?

Ivana Strahija • petak, 08.08.2008.
Kako do dvadesetice?

Kad je sad već davne 1976. godine Rumunjka Nadia Comaneci za svoj gimnastički nastup dobila desetku, to je bila najviša ocjena ikad dodijeljena jednoj gimnastičarki. Na ovim će se Olimpijskim igrama gimnastičari i gimnastičarke boriti za - dvadeseticu.

Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine Nadia Comaneci osupnula je svijet apsolutno savršenom vježbom na dvovisinskom razboju. Suci njenoj izvedbi nisu mogli pronaći ni jednu jedinu grešku, pa su joj dodijelili tada najvišu ocjenu, čistu desetku. Tako je svega 14-godišnja Comaneci postala prva gimnastičarka koja je na OI dobila tu ocjenu.

Iz tog vremena i jedna anegdota. Naime, semafori u Montrealu nisu bili predviđeni za prikazivanje tako iznimno visoke ocjene, već se rezultat mlade Nadie prikazao kao 1.0.

Na 29. Olimpijskim igrama u Pekingu, semafori su uvelike napredovali, pa mogu prikazati ne samo ocjenu već i štošta drugog, no sada gimnastičari za savršenu ocjenu moraju izvesti vježbu ne za 10 nego za 20.

Naime, još 2006. godine u potpunosti su promijenjena pravila bodovanja u gimnastici, nakon što je na atenskim Olimpijskim igrama 2004. godine postalo jasno kako neki gimnastičari žrtvuju težinu vježbe zbog dobivanja veće ocjene za tehnički savršeniju izvedbu.

Današnji se sustav bodovanja, ili Code of points, oslanja na dvadeseticu kao savršenu ocjenu, ali donosi i mnoge izmjene, promovirajući težinu vježbe i u drugi plan stavljajući tehničko savršenstvo ozvedbe. Tako je već na Svjetskom prvenstvu 2006. godine Talijanka Vanessa Ferrari osvojila zlato u višeboju premda je pala s grede, jer je dobila dodatne bodove zahvaljujući težini vježbe na tlu.

I dok postoje temelji za takav zaokret u bodovanju, poput veće objektivnosti suđenja i poticanja razvoja gimnastike, ima i mnogo razloga protiv. Prvi i "najromantičniji" je svakako ukidanje savršene desetke, ocjene koja je bila specifična upravo za taj sport.

Isto tako, kritici se boje kako prosječni gledatelj više neće razumjeti sustav bodovanja, koji je, ruku na srce, uistinu zakompliciran. K tome, njihovo je mišljenje kako će se promijeniti srž sporta, kojem težište više nije forma, izvedba i dosljednost, već ekstremna težina vježbe. S time se slažu mnogi gimnastičari, pa i legendarna Comaneci.

Bilo kako bilo, za očekivati je od gimnastičara na Olimpijskim igrama u Pekingu najbolje ocjene između 16 i 17, za žene nešto manje, a nadamo se da će toliko dobiti i naš dvojac, Filip Ude i Tina Erceg.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!