Ostali sportovi

Kinezi odgovorili izazovu

Maja Giljanović • utorak, 12.08.2008.
Kinezi odgovorili izazovu
Foto: EPA

Reprezentativci Kine nisu poklekli pritisku očekivanja 18.000 navijača na tribinama. Naprotiv u momčadskom finalu olimpijskim su se naslovom okitili uvjerljivom izvedbom u kojoj Japanci, branitelji iz Atene prije četiri godine ni u jednom trenutku nisu ozbiljnije priprijetili...

Amerikanci su s druge strane presretni broncom nakon odustajanja blizanaca Hamm - još samo koji dan aktualni olimpijski pobjednik Paul odustao je još 28. srpnja nakon što se nije uspio oporaviti od operacije zgloba prije dva mjeseca, a Morgan je dva dana prije starta natjecanja obnovio ozljedu gležnja koja datira još iz listopada lani.

Reprezentacija u sastavu Artemev, Bhavsar, Hagerty, Horton, Spring, Tan je stigla praktički unaprijed prežaljena, ali na koncu su se domogli bronce ispred četvrtoplasiranih Nijemaca (274.600).

Drugoplasirani, pak, Japanci Kashima, Nakase, Okiguchi, Sakamoto, Tomita i Uchimura startali su petim mjestom vježbom na tlu i usprkos groznom (tek osmi) preskoku, a zahvaljujući u prvom redu parteru, domogli su se srebra sasvim zadovoljni sjajem svog drugog uzastopnog odličja na OI jer kineski je naslov bio još od 2004. zapisan u zvijezdama.

U Ateni su, naime, propustili obraniti zlato iz Sydneyja - štoviše u neuspjehu epskih razmjera ostali su bez medalje (Teng je samo osvojio pojedinačni naslov u preskoku) - a s obzirom da su svjetski prvaci na zadnjih sedam od osam SP i triput uzastopni, javnost je od njih očekivala samo jedno - zlato.

Chen, Huang, Li, Xiao, Yang i Zou ovog puta nisu razočarali - pet od šest rotacija je pripalo upravo njima i to konj s hvataljkama s 46.025, preča 46.950, karike 48.875, ruče 49.025 i preskok 49.325.

Chen Yibing je naprosto briljirao na "svojim" karikama - aktualni je svjetski prvak zaslužio 16.575, a 23-godišnjaku je ruku pomoćnicu s 16.775 u preskoku dao i Li Xiaopeng, nekadašnji trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik još iz Sydneyja 2000.

Sutra je, pak, ekipno finale gimnastičarki u koje im sunarodnjakinje Kineskinje ulaze kao neprikosnovene favoritkinje ispred u kvalifikacijama drugoplasiranih Amerikanki i Rukinja na trećem mjestu.

1.KINA 286.125
2.Japan 278.875
3.SAD 275.850

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!