Ostali sportovi

Federer bez medalje, Đoković u tri seta

Vedran Babić • četvrtak, 14.08.2008.
Federer bez medalje, Đoković u tri seta
Foto: EPA

Švicarac Roger Federer neće imati priliku osvojiti medalju u Pekingu. U četvrtfinalu olimpijskog turnira ga je sa 6:4 i 7:6 (2) izbacio Amerikanac James Blake, od kojeg do sada u osam međusobnih dvoboja nije izgubio. Novak Đoković ispustio je set protiv Gaela Monfilsa, Rafael Nadal je dominantno porazio Jurgena Melzera, a Fernando Gonzalez izborio je drugo uzastopno olimpijsko polufinale...

Sva nadanja Rogera Federera da će sezonu spasiti zlatnom medaljom u Pekingu pala su u vodu porazom od Jamesa Blakea. Porazi švicarskog genijalca više nisu rijetkost, pogotovo ne protiv onih tenisača koje je u prošlosti s takvom lakoćom pobjeđivao. Kao pravi primjer tu je upravo James Blake, koji je u ovaj meč ušao s osam poraza iz osam dvoboja s Federerom, uzevši mu samo jedan jedini set, i to u tie breaku.

Ipak, danas, odnosno večeras u Pekingu, 28-godišnji Amerikanac vjerojatno je upisao jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Iako je zbog kiše početak susreta kasnio gotovo četiri sata, Blake je izgleda bolje sačuvao pribranost. Prvi je set bio izjednačen sve do desetog gema, kada Blake realizira ukupno treću break loptu za prvi set. Sjajan niz nastavio je u drugom setu novim obratom za vodstvo od 3:0. Međutim, Švicarac ekspresno uzvraća i poravnava rezultat, ali se kod 4:5 nalazi na dva poena od poraza na 15:30.

Vezane vijesti

Iz te se situacije izvukao, ali mu u trinaestoj igri nije bilo spasa. Blake je premoćno slavio izgubivši samo dva od posljednjih devet poena. Sada već bivši svjetski broj jedan ponovno je griješio mnogo više u odnosu na protivnika (56-38), a imao je i samo jednu break priliku koju je i iskoristio.

Ovo je Federeru ''već'' 12. poraz sezone, koji mu uskraćuje priliku ponoviti rezultat iz Sydneya prije osam godina, kada je kao tinejdžer u dvoboju za broncu izgubio od Francuza Arnauda di Pasqualea u tri seta. Što se Blakea tiče, njemu je ovo prvi nastup na OI i za plasman u finale ima, uvjetno rečeno, dobar ždrijeb. Igrat će protiv Čileanca Fernanda Gonzaleza, 12. nositelja i branitelja atenske bronce.

Gonzalez je sa 6:4 i 6:4 porazio debitanta na Igrama, Paul – Henrija Mathieua, iako je ovaj imao vodstvo od 4:2 u drugom setu. 15. tenisač svijeta je i u Ateni 2004. igrao u polufinalu, ali ga je tada u tri seta zaustavio Mardy Fish, stoga mu sutra neće manjkati motiva.

Drugi polufinalni par očekivano čine Novak Đoković i Rafael Nadal. Đoković je u prvom setu ''zaspao'' protiv Monfilsa (meč je započeo iza 23 sata po kineskom vremenu) i izgubio tu dionicu meča sa 6:4, ali se na vrijeme probudio i osvojio drugi set sa 6:1, da bi u neizvjesnoj završnici trećeg seta, koji je ukupno trajao čak 71 minutu, sa 6:4 osigurao plasman u polufinale.

Nadal, međutim, i dalje nastavlja bez izgubljenog seta. Protiv Jurgena Melzera započeo je agresivno od samog početka, uzevši prvi set sa 6:0 za 24 minute igre. Takvim načinom igre Nadal kao da je želio impresionirati svog dobrog prijatelja, košarkaša Paua Gasola na tribinama. U nastavku se Melzer malo konsolidirao i ipak uspio prikupiti četiri gema. Za neku ozbiljniju prijetnju nije bilo prostora.

Iz konkurencije parova izdvojimo pobjede glavnih favorita braće Bryan, kao i trijumf francuskog para Llodra / Clement u dramatičnoj završnici protiv Andrejeva i Davidenka.

Tenisači, četvrtfinale: Blake (SAD, 8) – Federer (Švicarska, 1) 6:4, 7:6 (2), F. Gonzalez (Čile, 12) – Mathieu (Francuska) 6:4, 6:4, Đoković (Srbija, 3) – Monfils (Francuska) 4:6, 6:1, 6:4, Nadal (Španjolska, 2) – Melzer (Austrija) 6:0, 6:4.

Parovi, četvrtfinale: B. Bryan / M. Bryan (SAD, 1) – Hewitt / Guccione (Australija) 6:4, 6:3, Aspelin / T. Johansson (Švedska) – Fyrstenberg / Matkowski (Poljska) 7:6 (5), 6:4, Clement / Llodra (Francuska) – Andrejev / Davidenko (Rusija, 8) 6:2, 6:7 (4), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!