Ostali sportovi

"Ovo je veliki udarac"

Ivor Krapac • četvrtak, 14.08.2008.
"Ovo je veliki udarac"
Foto: EPA

Mini-serija pobjeda Rogera Federera stala je na tri u nizu. Prva tri kola pekinškog olimpijskog teniskog turnira odradio je kako je i htio, bez izgubljenog seta, no korak do ulaska u borbu za medalje u singlu, u četvrtfinalu, dogodio se šok protiv Jamesa Blakea i nove dvojbe i pitanja o smjeru u kojem je krenula Švicarčeva karijera...

Da nije dobro, postalo je jasno nakon nekih poraza Rogera Federera u prvom dijelu sezone, kriza se produbila gubitkom wimbledonske krune u sjajnom finalu protiv Rafaela Nadala, no tek nakon toga dogodilo se pravo glavinjanje.

Toronto i poraz na startu protiv Gillesa Simona, a tjedan potom Cincinnati i pad u osmini finala protiv Ive Karlovića donekle su gurnuti u drugi plan pobjedama nad Tursunovim, Arevalom i Berdychom u Pekingu, put prema zoni medalja bio je otvoren, James Blake od kojeg nikad nije izgubio, a onda... Dogodilo se. Još jednom ove godine.

"Jedan od ciljeva sezone bio mi je napraviti dobar rezultat ovdje", procijedio je razočarani Federer: "Ovo je veliki udarac za mene, očekivao sam više."

"Velike poene sam igrao bolje"

Takvo što sve češće nije teško prepoznati, a James Blake je među onima koji su prepoznali. Dobro je vidio i opisao zbog čega, između ostalog, Roger Federer više nije na tronu kojeg je toliko dugo držao.

"U puno naših mečeva odlučivao je poen na ovu ili onu stranu", rekao je Amerikanac: "Zbog toga je bio prvi na svijetu - igrao je najvažnije poene bolje od svih ostalih. Danas sam ih ja igrao bolje."

Jasno, nisu samo oni, no Amerikanci su prilično pridonijeli da Švicarčeva sezona zasad bude neuspješna, ispod njegovih očekivanja i uobičajenih mjerila. Mardy Fish iznenadio ga je u Indian Wellsu nakon što je dotad imao 0-5 u međusobnom omjeru, Andy Roddick bio je jači u Miamiju i prekinuo niz od 11 uzastopnih poraza protiv Federera, a sada se osladio i Blake. Međusobnih 0-8 i samo jedan osvojeni set u tih osam mečeva nisu značili puno - uzevši u obzir sve poraze koje je Federer ranije ove godine doživio od drugih igrača, Blake nije imao razloga ne vjerovati da može do pobjede.

"Ako igraš protiv njega dovoljno puta, mora se jednom dogoditi da ima loš dan", kazao je američki junak četvrtka, potvrdivši da je vjera bila tu: "Uvijek sam vjerovao u sebe... Izgubio sam od njega osam, devet, deset, 50 puta, ne sjećam se više koliko, no imao sam osjećaj da bi ovo mogao biti moj dan."

Zaista je i bio njegov dan - i Federer je priznao da je Blake odigrao odlično. "Igrao sam protiv njega već niz puta, ne sjećam se da je ikad bio tako dobar", rekao je: "Sretan sam zbog njega, dobar je dečko i nadam se da sada može i do kraja."

Federer, pak, do medalje može još samo u paru sa Stanislasom Wawrinkom, sutra će nastaviti četvrtfinalni susret s Bhupathijem i Paesom u kojem vode s 4:1 u prvom setu, no ni moguće zlato u toj konkurenciji neće izbrisati razočaranje obavljenim u singlu. Medalja je medalja pojedinačno ili u paru, jasna stvar, ali za samopouzdanje je bitan bio samo singl.

Bez Grand Slam ili Masters Series naslova, sada i bez željenog rezultata na OI, s gubitkom prvog mjesta na svijetu, s kojeg će službeno biti smijenjen u ponedjeljak, Federer zaista ima razloga za brigu raspletom sezone. Još nije gotova i još je ostala mala prilika da je spasi, da svima pokaže da je još uvijek tu - uskoro će US Open na kojem je slavio četiri godine zaredom, a ništa osim pete u nizu neće biti dovoljno dobro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!