Ostali sportovi

Nadalova krunidba u zlatu

Ivor Krapac • nedjelja, 17.08.2008.
Nadalova krunidba u zlatu
Foto: EPA

Rafael Nadal, od sutra i službeno prvi tenisač svijeta, i u Pekingu je pokazao zbog čega će u ponedjeljak osvanuti na svjetskom tronu. Nadal je zaokružio svoj prvi olimpijski nastup u singlu dolaskom do zlatne medalje, dovršivši posao očekivanom pobjedom u finalu protiv Fernanda Gonzaleza...

Fantastična sezona Rafaela Nadala od ove je nedjelje još ljepša. Roland Garros i dominaciju na zemlji već je uzeo pod svoje, u Wimbledonu je detronizirao Rogera Federera i ugrabio naslov čiju vrijednost ne treba posebno isticati, a sada je u kolekciju stiglo i olimpijsko zlato - nešto što u muškom tenisu u istoj godini dosad nije uspjelo baš nikom. Prvi s razlogom, ni Fernando Gonzalez, brončani u singlu i zlatni u paru s OI u Ateni, nije mu uspio nauditi.

Finale je okončano u tri seta, sa 6:3, 7:6(2) i 6:3 za novog vlasnika olimpijskog zlata, a Čileanac je najbolju šansu za sretniji ishod propustio u drugom setu. U pamćenju će mu ponajviše ostati šansa kod vodstva od 6:5, kad je na Nadalovom servisu došao do 15:40, dvije vezane set-lopte, od kojih je prva donijela potpuno otvoreni bekhend-volej nakon odličnog napada forhendom. Prilika je teško mogla biti bolja, no zicer na voleju završio je izvan terena, potom je forhendom u mrežu u izmjeni s crte propala i druga set-lopta, dok u tie-breaku više nije bilo nikakvih dvojbi. Nadal ga je odmah uzeo pod svoje i dominirao od početka do kraja.

Vezane vijesti

U prvom setu Španjolac je sve prelomio breakom već u drugom gemu, dok se u trećem ključni break dogodio pri vodstvu od 2:1. Kod minusa od 4:1 Gonzalez se spasio dvostrukog breaka zaostatka zadržavši servis nakon 15:40, dok je gem kasnije propustio jedinu pravu priliku za ostanak "na životu", dvije vezane break-lopte (15:40) za povratak u ritam servisa. Nadal je u završnici sve mogao riješiti na Gonzalezovom servisu u osmom gemu, kad se Čileanac izvukao nakon tri nevezane meč-lopte, no servis za pobjedu kod 5:3 nije donio nikakve probleme.

Nakon što je izdržao težak polufinalni ogled s Novakom Đokovićem, bilo je teško očekivati da će Nadal zakazati u finalu, bez obzira što je s današnjim suparnikom dosad bio na 3-3, uz poraze u oba prethodna susreta na tvrdoj podlozi. No, ti porazi dogodili su se prije aktualne, zlatne sezone novog vladara muškog tenisa, a koliko god Nadal prošlih godina bio dobar, ove je, pokazalo se, još bolji nego ikad prije, s velikim pobjedama i naslovima koji se nižu iz mjeseca u mjesec...

Tenisači, finale: Nadal (Španjolska, 2) - Gonzalez (Čile, 12) 6:3, 7:6(2), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!