Nogomet

"Htio sam utrčati u teren"

Antonija Pavlić • četvrtak, 11.09.2008.
"Htio sam utrčati u teren"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Malo je tko bio spreman jučer priznati da su Englezi jednostavno bili bolji. Bili su i tu je kraj priče. Sumnjamo da bi se stvari odvijale drukčije i da je slovački sudac progledao Kovaču kroz prste, jer je Hrvatska ove srijede bila jednostavno neprepoznatljiva...

Hrvatska nepobjedivost je nakon 14 dugih godina naprasno prekinuta. I ako ju je tko morao prekinuti onda su to definitivno i zasluženo Englezi. Koliko smo im boli i gorčine nanijeli u prošlom kvalifikacijskom ciklusu, toliko su nam s kamatama sada vratili. Iako ovaj poraz možda neće biti presudan u viziranju mjesta za Svjetsko prvenstvo, jako nas peče jer je cijela nacija živjela u euforiji, čekala se ta povijesna treća zaredom pobjeda nad nacijom koja je izmislila nogomet, da smo, realno, očekivali previše.

Slaven Bilić je mlad i perspektivan i iako iza sebe ima za, dužinu svoje karijere, velike domete, Slaven Bilić nije Fabio Capello. Capello koji je po viđenom ove srijede preporodio Gordi Albion i napokon im objasnio kako će uspjeti. Kvalitetu imaju i to je sigurno. Svi engleski reprezentativci igraju u najjačim klubovima svijeta, konstantno nastupaju u finalnim natjecanjima europskih kupova, a i liga im je posljednjih godina neprikosnovena u kvaliteti i interesu.

Hrvatskoj su nedostajala dva važna, a možda i ključna igrača. Niko Kranjčar i Eduardo da Silva. Modrić je pokušao, no predobro su ga zatvarali, prave podrške od suigrača nije imao. Suradnja Kranjčara i Modrića, obostrano podmetanje leđa, a posebice oni kranjčarovski golovi kojima je znao načeti suparničku mrežu i dati nam krila u nastavku susreta.

Olić je ponovno bio rastrčan i željan igre no Ola ipak nije Eduardo. Dudu ne može maratonski istrčati jednu utakmicu, no zato ju jednim potezom može riješiti. I to onda kada se najmanje nadamo. Petrićeva se forma tek diže, no i njemu je prije svega potreban kvalitetan i kreativan vezni red. No kada sve sumiramo, ostajemo pri zaključku da smo bili nemoćni. I tu je kraj. Moramo suparniku priznati da je bio bolji, odigrao jednu od svojih boljih utakmica, a na koncu nas to ne treba ni čuditi budući da smo im dvama pobjedama i direktnim izbacivanjem sa europskog prvenstva dali motiv više.

Situaciju na terenu zorno je opisao i ozlijeđeni Eduardo koji je, dobivši velike ovacije od maksimirske publike prije početka susreta, iako razočaran, istaknuo kako nije sve gotovo. "Teško mi je bilo to gledati. Svi smo bili uvjereni u pobjedu. Došlo mi je da utrčim u teren i zaigram. Ovaj teško poraz moramo samo što prije zaboraviti i okrenuti se utakmicama koje slijede. Još je dosta bodova u igri. Možemo barem uzvratiti Englezima na Wembleyju."

Razočaranim viđenim bio je i čelni čovjek Republike, Stjepan Mesić. "Igrali smo dobro prvih petnaestak minuta, zatim je uslijedio potpuni raspad sustava. Nadam se da će naši dečki iz ovoga izvući pouku."

Službeni komentator HTV-a i brončani sa SP-a 1998., Igor Štimac, smatra kako je Kovačevo isključenje potpuno usmjerilo utakmicu. "Nije bilo govora o isključenju. Sudac je kasnije ušao u kompenzacije, Lampardu je poništio čisti gol i dopustio nam da postignemo pogodak iz Srninog prekršaja", mišljenja je Bilićev bivši suigrač.

Ponovila nam se Turska, ovog puta u puno gorem obliku. Nakon glupo primljenog pogotka smo moralno potpuno potonuli, Bilić nije uspio dignuti momčad, a nakon Kovačevog isključenja su svi znali - gotovo je. No najvažnije od svega je da je lopta favorita skupine prebačena na Englesku. Hrvatska, i to smo se svi mogli uvjeriti, najbolje igra kad je potpuno rasterećena, bez imperativa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!