Nogomet

"Znam Dinamove slabosti"

Bernard Jurišić • petak, 19.09.2008.
"Znam Dinamove slabosti"
Foto: Bruno Karadža

Dok je Dinamo protiv Sparte brinuo svoje europske brige, drugi sudionik velikog derbija mogao se potpuno koncentrirati na nedjelju u Maksimiru. Četiri Hajdukova nogometaša najavljuju dobru igru i dobar rezultat u domu aktualnog prvaka...

Hajduk je svoje europske brige za ovu sezonu prebrinuo. Makar je norveški Brann pobjedom od 2:0 u 1. kolu Kupa Uefe prisnažio da Deportivo nije momčad od koje "padaju gaće", u splitskom klubu već su odavno zaboravili na Europu. Kao da je nije ni bilo. Ostala su samo sjećanja na ispunjen stadion, nezanemariv utržak od ulaznica i sponzora i nada u novi pokušaj dogodine. A dotad - Dinamo je najveći protivnik kojeg će splitski klub imati u narednih 10 mjeseci.

"Nitko nigdje ne ide izgubiti"

Kapetana Andrića upitali smo što je zalog vjere u dobar rezultat kojeg "bili" u Maksimiru već dugo nisu ostvarili. "Nikad ne možeš ići na neki utakmicu s najavom da ćeš izgubiti. Na osnovu svega što se događalo prošlih godina, nitko od nas nema pravo reći da idemo u Maksimir pobijediti. Najviše što možemo obećati je da ćemo dati sve od sebe i vjerovati da ove godine možemo ostvariti dobar rezultat."

Očekujete li oprezan ili napadački Dinamo? "Vjerujem da će oni pokušati prvih 10-15 minuta napasti svim silama, kako bi smirili utakmicu i što prije došli do prednosti. Nama je najvažnije da u tom periodu ostanemo mirni i koncentrirani i da će što utakmica više bude odmicala, nama biti sve lakše."

"Jedva čekam nedjelju, to je najveća utakmica našeg prvenstva. Dalmatinac sam, ima u meni dišpeta i želim pobijediti. Ušli smo u pobjednički niz i imamo dobru atmosferu. Mi smo Hajduk i uvijek možemo pobijediti bez obzira gdje se derbi igrao. Mislim da razlika u kvaliteti između nas i Dinama nije više tako velika i imamo se pravo nadati dobrom rezultatu", najavio je bivši Dinamovac Marijan Buljat.

Pet godina u Dinamovoj svlačionici daje mu težinu da može govoriti o Dinamovim prednostima i manama. "Naravno da Dinamo ima i vrlina i mana, ali detalje ću ostaviti za našeg trenera". Nije otkrio veliku tajnu najavivši Marija Mandžukića najvećom prijetnjom Hajdukovim ambicijama.

I drugi bivši Dinamovac iz Hajdukove svlačionice, Dario Jertec, optimističan je uoči puta u Maksimir. "Ovo je moj prvi derbi, željan sam igre i pobjeda i sigurno ću dati sve od sebe ako dobijem priliku. Za pozitivan rezultat morat ćemo dati i više od maksimuma i za to smo spremni. Svjesni smo da bismo se pobjedom potpuno vratili u prvenstvo i približili Dinamu na vrhu".

Hajdukovci su odgledali Dinamov susret protiv Sparte, ali ne očekuju da će njihov nedjeljni protivnik biti hendikepiran činjenicom da je u četvrtak imao tešku utakmicu. "Derbi je uvijek derbi, svi će dati svoj maksimum", vjeruje Buljat.

Optimizam se mogao osjetiti i u riječima dvojice ponajvećih Hajdukovih aduta, kapetana Srđana Andrića i jedinog seniorskog reprezentativca Nikole Kalinića. "Očekivanja su uvijek ista, nadam se da ćemo ovog puta ispuniti očekivanja naših navijača. Mislim da ove godine nije tolika razlika u kvaliteti između nas i Dinama i u tome crpimo našu vjeru u dobar rezultat", kaže Andrić kojega u Maksimiru čeka stopersko, umjesto mjesta u veznoj liniji. "Naravno da bih radije igrao na svom mjestu u sredini, ali ako ću ovdje biti korisniji za momčad - nema problema".

Prvi strijelac HNL-a raduje se okršajima s Dinamovim stoperima. "Imaju dosta iskusnih igrača otraga, ali imali su neke kikseve i primili dosta golova ove sezone. Nadam se da ni u nedjelju neće imati svoj dobar dan i da ćemo im zabiti nešto. Nikad nisam zabio u derbiju u Maksimiru, vrijeme je da se to promijeni", jasan je Kalinić. Na primjedbu kako će to biti "okršaj dva hajdučka srca", uz osmijeh je dobacio: "Hrgović se tek treba izboriti za mjesto u momčadi, a Gabrić je kod nas siguran..."

I Andrić i Kalinić svjesni su važnosti nedjeljne utakmice. "Svjesni smo da porazom u Maksimiru Dinamo odlazi na velikih 9 bodova prednosti, a da mi možemo jako puno dobiti ovom utakmicom u Zagrebu". Veliki, najveći hrvatski derbi opet je pred vratima...

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!