Nogomet

Udinese: Nikad bolji

Tomislav Pacak • utorak, 07.10.2008.
Udinese: Nikad bolji
Foto: EPA

Dinamo je u prilično nezgodnom trenutku za protivnika dobio talijanski Udinese. Klub iz Udina proživlja ponajbolje dane u svojoj povijesti, pod vodstvom Pasqualea Marina crno-bijeli igraju odličan nogomet...

Udinese, naime, nakon šest kola Serie A dijeli vrh tablice s Lazijom i Interom, sva tri kluba osvojila su 13 bodova. Udineseov jedini poraz je onaj u Torinu od Juventusa, a osim remija s Napolijem, Bianconeri su upisali četiri pobjede - protiv Palerma, Siene i Torina kod kuće, te 3:0 u gostima kod Bologne. Da rezultatski rujan bude potpuno uspješan pobrinuo se prolazak u Ligu Uefe pored Borussije iz Dortmunda.

Udinese su prvi susret dobile s 2:0 na Westfalenstadionu, pogocima Flora Floresa i Inlera, no Nijemci su kaznili opuštanje Talijana kod kuće te drugim golom Hajnala, u sudačkoj nadoknadi, izborili produžetke na Friuliju. Ipak, s bijele točke precizniji su bili domaći igrači pa su se tako našli u ždrijebu ligaškog dijela Kupa Uefa.

Trener Marino preferira sustav 4-3-3 koji se lako pretvara u 4-5-1, a najveća individualna snaga momčadi leži u napadu gdje igraju talijanski reprezentativci Antonio Di Natale i Fabio Quagliarella. Tu je i mladi Simone Pepe kojeg je Marcello Lippi pozvao za predstojeće kvalifikacijske susrete protiv Bugarske i Crne Gore.

Ljubimac navijača je, inače, ove sezone postao novopridošli Čileanac Alexis Sanchez. 19-godišnjak je stigao iz River Platea, a iako još nije postigao pogodak za Udinese, postao je standardni prvotimac zahvaljujući izvrsnim predstavama koje su oduševile navijače.

Gol-razlika od 10:3 govori o dobroj ravnoteži unutar momčadi, naglasio je to i trener Marino: "Ova momčad se konstantno poboljšava. Za sada je liga izjednačena, ali mislim da će velike momčadi izaći na površinu s vremenom. Mi moramo nastaviti raditi kao i do sada, bez iluzija i sa skromnim pristupom."

Kao i dosta drugih talijanski trenera, Marino u Kupu Uefa voli odmarati prvotimce, pa su tako na klupi protiv Borussije ostajali Di Natale, Quagliarella, Pasquale i drugi iz prve postave.

Protiv Nijemaca je Samir Handanovič čuvao gol, u obrani su igrali Feronetti, Coda, Domizzi te Luković ili Pasquale. Veznu liniju činili su u obje utakmice D'Agostino, Isla i Inler, a ispred njih igrali su Floro Flores, Pepe te Di Natale (u uzvratu) odnosno Sanchez (u prvom susretu).

Udinese je inače osnovan 1896. kao dio Udinese di Ginnastica e Scherma, a u svojoj povijesti nikada nije osvojio naslov prvaka Italije. Kroz 60-e i 70-e klub se mučio u Serie A i B, a nakon što je u ranim devedesetima balansirao između prve i druge lige, sredinom devedesetih ustalio se kao jedan od najstabilnijih prvoligaša.

Udinese igra na stadionu Friuli koji prima 30.900 gledatelja, a među slavnim igračima valja izdvojiti Zica, Sensinija, Balba i Zoffa. Prije dvije sezone Udinese je igrao u Ligi prvaka gdje je u skupini osvojio treće mjesto iza Barcelone i Werdera.

Nakon malog pada, u ljeto 2007. stigao je Sicilijanac Pasquale Marino, a s njim i nekoliko kvalitetnih pojačanja poput Quagliarelle i Gokhana Inlera, pa je Udinese lani igrao odlično u Serie A te većim dijelom sezone držao četvrto mjesto. Na kraju su se zadovoljili sedmim i nastupom u Kupu Uefe, gdje će biti vrlo težak protivnik zagrebačkom Dinamu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!