Nogomet

NEC: Naizgled slabi, ali...

Antonija Pavlić • utorak, 07.10.2008.
NEC: Naizgled slabi, ali...
Foto: EPA

Nizozemski NEC Nijmegen, jedan od Dinamovih protivnika u skupini D Kupa Uefa od svog postanka 15. studenog 1900. nije osvojio niti jedan važniji trofej, tek su nekoliko puta nastupili u finalima KNVB kupa te se kvalificirali za Kup Uefa 1983., 2003. i 2008.

Najlakši, ako ga tako možemo nazvati, protivnik koji će se suprotstaviti zagrebačkom Dinamu u skupini Kupa Uefa svakako je nizozemski NEC koji kvalitetom nije ni blizu Tottenhamu, Udineseu ili Sparti. "Ponos Gelderlanda" na svom McDOS Gofeststadionu prima samo 12. 470 gledatelja što zorno pokazuje veličinu ovog malog kluba iz istočne Nizozemske.

Najvjerniji navijači na domaćim se utakmicama smještaju na zapadnu i istočnu tribinu. Tri poznate navijačke skupine kluba (Harde Kem NEC, NEC TIFO i Supportersvereniging) prije utakmice se uvijek sastanu u poznatom lokalnom pubu "Goffertzicht" te se druže, pjevaju i naravno ispijaju pivo prije susreta. Najveći rival kluba, Vitesse iz Arnhema smjestio se također na istoku Nizozemske, a međusobni se dvoboji ova dva kluba popularno nazivaju i "De Gelderse derby".

N.E.C NIJMEGEN

Osnovan: 15. 11. 1900
Predsjednik: Jan van Teeffelen
Menadžer: Mario been
Stadion: McDOS Gofeststadion
Boja dresa: crno-crveno-zelena
Prvenstvo 2007/08: 8.
Nadimak: "Ponos Gelderlanda"

U postavi nizozemske momčadi nalazi se 16 Nizozemaca te po jedan Mađar, Marokanac, Danac, Španjolac, Burundijac i Kongoanac. Kapetan momčadi je 28-godišnji obrambeni igrač Peter Wisgerhof dok na vratima stoji jedan od najiskusnijih, 33-godišnji mađarski čuvar mreže Gábor Babos. Babos je u svojoj 15-godišnjoj karijeri nastupao za pet klubova, a upisao je i dvadeset nastupa za reprezentaciju.

Najveća opasnost u napadu bit će 25-godišnji Jhon van Beukering u paru s 22-godišnjom mladom danskom nadom Lasseom Schönom. Najteža prepreka koju će morati savladati Dinamo na putu prema pogotku bit će Marokanac Youssef El-Akchaoui, koji je prošle godine proglašen najboljim igračem kluba.

Ugrubo, nizozemska momčad ne pruža uvjerljive partije, ne plijeni pozornošću i ne postiže zapažene rezultate. No, jedan od najuspješnijih trenera u 100-godišnjoj povijesti kluba, Mario Been, polako slaže kockice i trenutno ima odličan spoj mladosti i iskustva koji će predstavljati ozbiljnu prijetnju svakom protivniku.

U početnoj postavi izbornika Beena najčešće se nalaze: na vratima već spomenuti Gábor Babos, u obrani Youssef El-Akchaoui, Ramon Zomer i Dani Fernandez, u veznom redu svoje mjesto pronalaze Lorenzo Davids, Arek Radomski i Dominique Kivuvu dok u napadu najčešće igraju Lasse Schöne, Tim Janssen i Saidi Ntibazonkiza.

U posljednjih pet odigranih utakmica NEC je dva puta pobijedio, dva puta remizirao i jedanput izgubio. 21. rujna je na gostovanju kod Pranjićevog Heerenveena izgubio s 2:1, četiri je dana kasnije svladao s visokih 5:0 niželigaša Be Quicka, da bi u Prvoj ligi tri dana kasnije odigrao 1:1 s Heraclesom.

Prolaz u skupine Kupa Uefe izborio je u prvom susret na svom stadionu gdje je pobijedio Dinamo iz Bukurešta 1:0, a na vrućem je terenu u gostima odigrao bez pogodaka. Posljednji je susret, 5. listopada odigrao protiv Feyenoorda i svladao ga pogocima Janssena i Ntibazonkiza. Na prvenstvenoj ljestvici je, nakon pet odigranih kola na sedmom mjestu s dvije pobjede, dva remija i jednim porazom.

Nizozemski prvoligaš u Europi je do sada nastupao sedam puta. Četiri od toga u Intertoto kupu, a tri u Kupu Uefa. Najveći doseg ostala je osmina finala Kupa Uefa iz 1983/84 kada je izgubio od Barcelone s 2:3 i 0:2. U Intertoto kupu nije zabilježio vrijednije rezultate, tri puta nije uspio proći skupinu te se tek jednom probio do drugog kola gdje je poražen od Cork Cyityja. 2003. je igrao u prvom kolu Kupa Uefa i izgubio od Wisle s 2:1 i 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!