Košarka

Kobe dogodine u Europi?

Bernard Jurišić • srijeda, 15.10.2008.
Kobe dogodine u Europi?
Foto: EPA

Čeka li nas narednog ljeta najspektakularniji košarkaški transfer u povijesti? Prema informacijama iz Grčke, narednog ljeta najbolji svjetski košarkaš Kobe Bryant mogao bi preseliti u Europu...

Najbolji košarkaš današnjice, 30-godišnja zvijezda Los Angeles Lakersa Kobe Bryant naredne sezone mogao bi igrati u Europi. Ova "bombastična" vijest stiže iz grčkih izvora, a autor "ponude koju ne odbija čak ni Kobe Bryant" bi trebala biti (pre)bogata braća Angelopoulos.

Olympiacos navodno za Kobea priprema ponudu od 60 milijuna dolara za trogodišnji ugovor. I to - netto. To znači da bi grčki klub na sebe preuzeo sve dodatne troškove koje bi američka zvijezda imala tijekom svog trogodišnjeg boravka u Ateni. Od poreza, preko usluga menadžera, automobila, jahte i vile "na poklon", pa sve do postotka u marketinškom dohotku kluba tijekom njegovog boravka. Na Kobeu bi bilo samo igrati košarku i - gomilati "cash".

Kobe je u ljeto 2009. slobodan igrač ukoliko ne prihvati ponudu za produljenje ugovora s Lakersima, koji mu nude 23 milijuna dolara "brutto". Uz sve poreze i izdatke, ta bi cifra realno bila "tek" nešto više od 10 milijuna. Prva zvijezda NBA lige već je nekoliko puta pozitivno odgovorila na pitanje bi li se okušao u Europi, a podsjetimo - kao dijete živio je u Italiji gdje je njegov otac igrao. Čak je i dioničar košarkaškog kluba iz Milana.

Vlasnici pirejskog Olympiacosa odlučili su od grčkog kluba napraviti najveći svjetski košarkaški klub izvan NBA lige. Kad imate neograničene količine novca na raspolaganju, takva ideja uopće ne izgleda mazohističnom. U planu je izgradnja nove dvorane po uzoru na NBA ligu, te kupovina klupskog zrakoplova kojim bi momčad putovala na gostovanja.

Ovog ljeta doveli su najboljeg grčkog košarkaša Thea Papaloukasa i našeg Nikolu Vujčića, a najveće iznenađenje bio je dolazak Josha Childressa. Jedan od nositelja igre Atlanta Hawksa je s 20 milijuna dolara za trogodišnji ugovor postao najbolje plaćeni košarkaš izvan NBA lige.

Tim potezom braća Angelopoulos su "kupila pažnju" u SAD-u. Danas ponude iz Europe nikome u NBA ligi više nisu "duhovite". Sam Childress je priznao da ga je tijekom ljeta 15-ak NBA igrača kontaktiralo i pitalo "ima li još toga tamo?"

Panayotis Angelopoulos u nedavnom intervjuu za New York Times objavio je kako će njegov klub uskoro otvoriti ured u New Yorku koji će služiti za kontakte NBA igračima. Međutim, nakon Childressa "letvica" je postavljena još više.

"Mislim da je blizu vrijeme kad će jedna superzvijezda doći u Europu. I to u Olympiacos, a ne neki drugi klub. Možda to bude jako brzo. Možda ćete tada shvatiti koliko smo ozbiljni".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!