Košarka

"Imamo argumente za pobjedu"

Ivor Krapac • utorak, 21.10.2008.
"Imamo argumente za pobjedu"
Foto: Kristijan Komarica

Put košarkaša Cibone u novoj sezoni Eurolige započet će u četvrtak na domaćem terenu protiv zvučnog suparnika. U Draženov dom dolazi telavivski Maccabi, prošlosezonski finalist najjačeg europskog klupskog natjecanja, koji je uoči nove sezone imao nekoliko bitnih promjena u sastavu...

Poštovanje jakom protivniku, ali s vjerom u vlastite mogućnosti i pobjedu - tako je, u kratkim crtama, Cibonin trener Velimir Perasović najavio dvoboj koji će započeti u četvrtak u 18,30 sati.

Calloway se vraća

Cibona će, po svemu sudeći, goste iz Tel Aviva dočekati kompletna. Nikola Prkačin se oporavio i u punom je treningu, dok Earl Calloway, koji je ozlijedio skočni zglob u subotu protiv Budućnosti, još uvijek pauzira, a na treningu ga, prema Perasovićevoj najavi, treba očekivati u srijedu. Protiv Maccabija će biti u sastavu, a vraća se i Rawle Marshall, koji je u prošlom kolu NLB lige izostao zbog suspenzije.

"Puno sam zadovoljniji ovotjednim stanjem svoje momčadi nego sam bio prošlog tjedna, to mi daje optimizam", kazao je trener Cibosa.

"Početak Eurolige protiv momčadi kao što je Maccabi nam je vrlo bitan, potrebno je krenuti s pobjedom jer je svaka domaća euroligaška utakmica vrlo važna", kazao je Perasović: "Maccabi je još uvijek bez službenih utakmica, (izraelska liga nije započela, op.) dosta su i mijenjali u ekipi, ali mislim da su dovoljno kvalitetni za borbu za Final Four. Ipak, uz dužno poštovanje koje zaslužuju, mislim da imamo dovoljno argumenata za pobjedu."

Neki igrači više ne stanuju u Tel Avivu, među njima i Nikola Vujčić, koji je otišao u Olympiacos, neki su stigli, portorikanski reprezentativac Carlos Arroyo i najnovije pojačanje Marcus Brown kao glavni aduti, a očekivanja će, kao i uvijek u izraelskom gigantu, biti velika. Pripremno razdoblje nije bilo najbolje, u jednom periodu Maccabiju se čak dogodila serija od sedam poraza, no ono pravo njima tek počinje.

"Arroyo im je nominalno prva zvijezda, a s Brownom su sada još jači na vanjskim pozicijama", dodao je Cibonin trener: "Fizički su iznimno moćni, atletski jaki, naš će glavni cilj biti spriječiti njihovu napadačku tranziciju, izbjeći run&gun igru na 90 poena kakva im odgovara."

Posveta Draženu

S obzirom da će se dvoboj s Maccabijem dogoditi dan nakon datuma rođenja Dražena Petrovića, koji bi 22. listopada proslavio 44. rođendan, utakmica će biti posvećena velikanu po kojem je Cibonina dvorana dobila ime.

Cibonin glasnogovornik Ivan Jurković najavio je kratku svečanost s prisjećanjem na Dražena, a poseban program bit će na rasporedu u Muzeju Dražena Petrovića pokraj dvorane.

Marcus Brown stigao je posljednji, praktički "pet do 12" prije početka Eurolige, što gostima može biti hendikep, no Perasović ne misli da će se posebno osjetiti: "Uklapanje ovisi o sustavu igre momčadi, a mislim da igra Maccabija paše Brownu i da će se brzo prilagoditi. Već je u natjecateljskoj formi, trenirao je i igrao u Žalgirisu, a Maccabijeva igra s dosta situacija 'jedan na jedan' i puno kontranapada bi mu mogla odgovarati."

Prva ovosezonska službena utakmica protivničke momčadi mogla bi, kako kaže Perasović, biti i plus i minus za Cibonu: "Nadam se da u četvrtak neće biti na razini na kojoj će biti kasnije, no s obzirom da im je ovo prva natjecateljska utakmica, sigurno će biti motivirani da pokažu što mogu, a mogli su se i pripremati isključivo za ovaj susret."

Velik interes za ulaznice

Bez obzira što istog dana i Dinamo ima svoj europski nastup na domaćem terenu, interes za ulaznice za euroligaški start Cibosa zasad je velik i za očekivati je da će podrška s tribina biti dodatna pomoć Perasovićevoj momčadi u lovu na pobjedu. Glasnogovornik Jurković pozvao je da se kupnja obavi danas ili u srijedu s obzirom da bi na dan utakmice na raspolaganju mogao biti još mali broj ulaznica.

Što se tiče gostiju, najavljena je skupina od 50-ak Maccabijevih navijača iz Mađarske.

Trener Cibosa najavio je i da se, iako je riječ o lideru gostujuće momčadi, neće posebno koncentrirati na Arroya: "Nećemo zbog njega zanemariti sve ostale, kvalitetna napadačka ekipa poput Maccabija ima niz opcija i trebat će nam kolektivna obrana. U tom segmentu nam je potrebna koncentracija u svakom trenutku."

Sprječavanje gostujuće napadačke tranzicije i mogućnost otvaranja kontranapada - dvije su bitne stvari koje je Perasović posebno istaknuo: "Momčadi koje dobro trče naprijed često imaju problema s defanzivnom tranzicijom, nadam se da bismo ih, ako ćemo odigrati dobru obranu, tu mogli kazniti. Što se tiče njihovih kontranapada, trebat ćemo ih ometati na začetku, onemogućiti im laki dolazak do obrambenog skoka i otvaranje kontri."

Koliko će Cibonini igrači uspjeti provesti sve zamišljeno u djelo, vidjet ćemo u četvrtak predvečer.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!