Košarka

Triumf ispao, Šundov briljirao

Branimir Korać • srijeda, 22.10.2008.
Triumf ispao, Šundov briljirao

Najviše neizvjesnosti u uzvratu Eurokupa bilo je u Choletu gdje je Riga predvođena sjajnim Šundovom zadržala prednost, a najveće iznenađenje prvog pretkola priredio je Oostende eliminacijom bogatog ruskog Triumfa...

Prvi dvoboj Galatasaraya i Siauliaija protekao je u izjednačenoj igri u kojoj je najviše bilo rezultatske neizvjesnosti i preokreta. U uzvratu je zanimljivost izostala i Galatasaray je s lakoćom izborio visoku pobjedu koja mu je donijela prolaz. Već do poluvremena domaćin je imao visokih plus 20 i bilo je jasno kako Siauliai nema šanse u ovom susretu. Do kraja utakmice prednost je samo rasla i Turci su na kraju slavili s visokih 94:63.

Kod Galatasaraya najistaknutiji bili su Huseyin Besok s 18 poena i šest skokova, Milan Gurović s 20 poena i Dejan Milojević s 12 poena i 14 skokova. Andrija Žižić za 19 minuta ubacio je deset poena (4/8) uz pet skokova i dvije asistencije. Kod gostiju Gintaras Kadziulis ubacio je 13 poena, a Andrius Slezas dodao je 12 poena.

Šest poena prednosti EclipseJet iz Amsterdama donio je na uzvrat kod FMP-a. Međutim, kvalitetnija momčad FMP-a vrlo brzo, već u prvoj četvrtini, dostigla je potrebnu prednost, preuzela vodstvo i kontrolirala utakmicu. Nizozemci su se već u ranoj fazi drugog poluvremena našli u zaostatku od 20 poena i niti u jednom trenutku nisu bili u prilici opasnije zaprijetiti domaćinu koji je na kraju slavio 83:67.

FMP su predvodili Dragan Labović s 22 poena i osam skokova te Nemanja Protić sa 16 poena. Kod gostiju Clint Harrison i Teddy Gipson ubacili su po 14 poena.

Uniks je odigrao jako lošu prvu utakmicu protiv Czarnog iz Slupska i to njegovi igrači nisu zaboravili. Tražili su osvetu u uzvratu i brisanje ogromnog zaostatka od 14 poena. Prestigli su ga s lakoćom, odigrali su impresivnu utakmicu i ponizili Poljake s 89:50. Od prve do posljednje minute predvođeni s 3000 bučnih navijača igrali su ozbiljno i kvalitetno te su na kraju zasluženo prošli dalje. "Bili smo bolji jer smo imali ogromnu želju za pobjedom. Svi smo znali koliko nam je ovaj meč važan i nismo niti u jednom trenutku to zaboravljali", rekao je nakon susreta Veremeenko.

Marko Popović nakon loše igre u Poljskoj ubacio je za 20 minuta 17 poena (6/8, 5/6 za tricu) uz dvije asistencije i dvije ukradene lopte, a 17 poena uz osam skokova dodao je i Tariq Kirksay. Vladimir Veremeenko ubacio je 14 poena uz 11 skokova, a Krešimir Lončar za 23 minute ubacio je sedam poena (2/6) uz četiri skoka. Kod gostiju Jason Straight ubacio je 16 poena uz pet asistencija.

Parovi drugog pretkola (4. i 11.11.)

FMP Železnik - Ural Great
Uniks Kazan - Hapoel Jerusalem
Basket Swans - Crvena zvezda
Panellinios - BC Kijev
Base BC Oostende - Le Havre
Benetton Fribourg - Gran Canaria
Galatasaray - Budućnost
ASK Riga - Cajasol

Tartu Rock nije uspio napraviti čudo i proći nakon ogromnog zaostatka od 22 poena iz prvog susreta. Imali su Estonci aktivan rezultat u posljednjoj četvrtini, nisu bili daleko od čuda, ali Allianz je odradio dobro zadnju dionicu i upisao je poraz 75:60 koji ih svejedno vodi dalje. Mayes, Fisher i Palmer bili su jedini kod gostiju koji su pogađali u zadnjih deset minuta, no i to je bilo dovoljno. "Naši protivnici u zadnjoj četvrtini pogađali su vrlo dobro iz različitih pozicija, mi smo ostali na kraju bez snage i to je odlučilo", priznao je George Tsintsadze.

Deteri Mayes ubacio je 23 poena, a Anthony Fisher dodao je 16. Kod domaćina istaknuli su se Tanoka Beard sa 16 poena i sedam skokova te Janar Talts s 10 poena i 10 skokova.

Panellinios je i u drugom susretu bio bolji od Telekoma iz Bonna. Prvi dvoboj Grci su dobili s 15 poena viška da bi u uzvratu s jednakom razlikom odnijeli pobjedu 85:70. Domaćin je tek u prvoj četvrtini još imao nekakvih ambicija, ali prednost se u nastavku utakmice topila da bi u trećoj četvrtini igra Telekoma doživjela potpuni raspad i Panellinios je već tada osigurao prolaz.

U domaćem sastavu istaknuli su se Earl Rowland s 12 poena te Artur Kolodziejski s 10 poena. Kod pobjednika Đuro Ostojić ubacio je 14 poena, a Ivan Radenović 13 poena uz sedam skokova.

Veliko iznenađenje predstavlja ispadanje favoriziranog Triumfa protiv Oostendea. No nakon viđenog u dva susreta, Oostende sasvim zasluženo prolazi dalje. Prvi susret u Rusiji završio je neriješenim rezultatom, a u drugom susretu Oostende je slavio 81:69 i tako prošao u drugo pretkolo. Tri četvrtine vodila se borba gotovo koša za koš da bi u posljednjoj četvrtini Atkins i Paunić odmah "odvojili" domaćina koji je prednost podigao u tom razdoblju i do najviših plus 14. "Velika šteta. Ušli smo u utakmicu s dobrim osjećajem i vjerovali smo u pobjedu, no Oostende je odigrao sjajnu utakmicu i nisu nam dali šanse", razočaran je nakon susreta bio Nenad Krstić.

Kod pobjednika istaknuli su se Rashid Atkins s 26 poena i osam asistencija te Jimmy Baxter s 14 poena i pet skokova. Kod gostiju Nenad Krstić ubacio je 19 poena uz sedam skokova, a Marcus Goree dodao je 14 poena i pet skokova.

ASK Riga donijela je na gostovanje kod Choleta prednost od sedam poena i očekivao se neizvjestan susret. Tako je i bilo, do posljednjeg napada domaćin je bio u igri za hvatanje zaostatka, ali nije uspio. 14 sekundi prije kraja Larrouquis je promašio tricu za plus sedam, da bi odmah nakon toga Mazuitis ubacio dva slobodna bacanja za konačnih 75:73 za Cholet, Rigi dovoljnih za prolaz.

Najveći problem za domaćina bio je naš Bruno Šundov koji je za 30 minuta ukrcao 26 poena (13/20) uz sedam skokova. Ricardo Marsh dodao je 14 poena i pet skokova. Kod domaćina Vincent Greer ubacio je 11 poena uz deset skokova, a Nando de Colo dodao je 12 poena.

Eurokup, prvo pretkolo:
Galatasaray Cofee Crown - BC Siauliai 94:63 (73:73)
FMP Železnik - EclipseJet MyGuide Amsterdam 83:67 (60:66)
Uniks Kazan - Energi Czarni Slupsk 89:50 (62:76)
Tartu Rock - Basket Swans 75:60 (64:86)
Telekom Baskets - Panellinios 70:85 (54:69)
Base BC Oostende - Triumf 81:69 (78:78)
Cholet Basket - ASK Riga 75:73 (62:69).

Eurokup

1. pretkolo

ASK Riga69:62Cholet
Šiauliai73:73Galatasaray
Amsterdam 66:60FMP
Czarni Slupsk76:62Uniks Kazan
Allianz Swans Gmunden86:64Tartu Rock
Panellinios69:54Telekom Baskets Bonn
Triumf78:78Telenet Oostende
Benetton Fribourg-:-Benetton Basket
Uniks Kazan89:50Czarni Slupsk
FMP83:67Amsterdam
Tartu Rock75:60Allianz Swans Gmunden
Telekom Baskets Bonn70:85Panellinios
Galatasaray94:63Šiauliai
Telenet Oostende81:69Triumf
Cholet75:73ASK Riga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!