Košarka

Klasični dvoboj u Tornju

Branimir Korać • četvrtak, 23.10.2008.
Klasični dvoboj u Tornju
Foto: Nikola Movrić

Cibona euroligašku sezonu otvara protiv starog znanca, momčadi Maccabija. Izraelski div u Dom Dražena Petrovića dolazi u prilično izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu sezonu kada se također susreo s Cibonom u skupini i slavio u oba susreta...

Gdje su Cibona i Maccabi u odnosu na prošlu sezonu vidjet ćemo upravo danas u Domu Dražena Petrovića. U prvom kolu skupine A Eurolige susrest će se ova dva protivnika u susretu koji za obje momčadi znači puno. Maccabi je lagani favorit i tražit će prvu gostujuću pobjedu dok Cibona ne smije prosipati bodove na svom terenu ukoliko misli u drugi krug.

O Ciboni se manje-više zna sve. Novi trener Velimir Perasović već je stvorio ime u europskoj košarci vodeći španjolske klubove i on je sigurno veliki dobitak za Zagrepčane. Ne treba posebno spominjati kako je dobitak i iskustvo Kusa i Prkačina te kvaliteta stranaca Marshalla i Callowaya. No da li će to biti dovoljno za pobjedu? Prošle sezone Cibona i Maccabi odigrali su u Zagrebu ljepoticu, nakon očajnog prvog poluvremena i minusa od 20 poena, Cibona je uspjela doći na prag pobjede s na papiru slabijom momčadi od ovosezonske. No i Maccabi ove sezone ima prilično zanimljivu momčad.

Vezane vijesti

Svakako najveće pojačanje i prva zvijezda momčadi je Portorikanac Carlos Arroyo koji je stigao iz Orlando Magica. Njega će biti vrlo teško zaustaviti i tu će se vidjeti koliko može Calloway protiv jačih razigravača u Europi. Zasad je Calloway igrao toplo-hladno, protiv Arroya neće smjeti imati loših trenutaka jer će to ovaj itekako kazniti.

U odnosu na prošlu sezonu Maccabi više nema niti Nikole Vujčića, Yotama Halperina, Vonteega Cummingsa, Davida Bluthenthala, Willa Bynuma, Marcusa Fizera, Terrencea Morrisa, sve odreda vrlo kvalitetnih igrača što je svakako veliki hendikep. U momčadi je dosta novaka koji se još uvijek uklapaju i traže o čemu svjedoče i nizovi poraza u pripremnom razdoblju. Novi je i trener Effi Birnbaum.

Upravo ta neuigranost, još više naglašena činjenicom da Maccabi još nije odigrao niti jednu natjecateljsku utakmicu ve sezone, jedan od pluseva na strani Cibone. Marcus Brown im se ujedno priključio tek prije nekoliko dana i upitno je koliko će u Zagrebu igrati.

Osim Arroya, trebat će obratiti pozornost na visoke Yaniva Greena i Liora Eliyahua te na Pninija, Casspija i Jasona Williamsa koji mogu donijeti prevagu.

Cibonina prednost je lagana euforija koja se stvorila oko ove nove momčadi i zasigurno posve ispunjen Draženov dom. U takvoj atmosferi se može napraviti puno, momčad može zaigrati kvalitetno i pokazati zašto se od nje dosta očekuje ove sezone. Iz glave se mora izbiti pritisak jer on nikako ne bi dobro došao, treba izaći na parket i igrati košarku, a ne razmišljati od prve sekunde nove sezone o bodovima za novi ugovor ili drugom krugu.

Cibosi još nikad nisu izgubili prvu utakmicu u Euroligi. Zanimljivo, gotovo uvijek su sezonu otvarali u Zagrebu, tek jednom su gostovali i to u Madridu kod Reala gdje su također slavili. Da li će se tradicija nastaviti?

Susret započinje u 18:30.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Unicaja Málaga84:79Le Mans Sarthe
Cibona81:79Maccabi Tel Aviv
Sidigas Avellino69:83Olympiakos
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Unicaja Málaga84:79Le Mans Sarthe
Cibona81:79Maccabi Tel Aviv
Sidigas Avellino69:83Olympiakos
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!