Košarka

Razbiti gostujuću enigmu

Ivor Krapac • četvrtak, 30.10.2008.
Razbiti gostujuću enigmu
Foto: Kristijan Komarica

Cibona i gostujući tereni - priča nije stara, uglavnom je bolna, a slično je počelo i ove sezone. U regionalnoj ligi Cibosi su u dosadašnjih pet kola pretrpjeli već dva gostujuća poraza, dok će euroligaški izazovi izvan Draženovog doma započeti u Francuskoj, kod Le Mansa, protiv kojeg će momčad Velimira Perasovića pokušati produžiti zamah ulovljen prošlotjednom startnom pobjedom nad Maccabijem...

Uspješni euroligaški početak protiv Maccabija naznačio je da bi Cibona ove sezone mogla ostvariti minimalni cilj, plasman u Top 16, no taj cilj bit će lakše ostvariti ukoliko sjedne i poneka pobjeda u gostima. Gostujuće slavlje Cibosa u najjačem kontinentalnom klupskom natjecanju postalo je iznimno rijetka pojava, prošle sezone dogodilo se samo jednom, u Milanu, a prije toga još u ožujku 2006. kod Efes Pilsena, u Istanbulu. Vrijeme je da se ta crna tradicija promijeni.

Pobjeda na startu stavila je Cibose u lagodniju poziciju uoči susreta u Le Mansu. S obzirom da je domaćin krenuo porazom i da se, prema prognozama uoči sezone, radi o jednom od dva glavna Cibonina konkurenta za željeni drugi krug, nije potrebno posebno isticati da bi odlazak na dvije pobjede prednosti pred Le Mansom bio zlata vrijedan. Na raspolaganju je ipak samo deset kola, zaostatak ne bi bilo lako dostići...

"Gledao sam Le Mans u prvenstvu, vidio sam ih i prošlog tjedna protiv Unicaje - iako se radi o praktički sasvim novom sastavu, imaju karakteristike kao i sve francuske momčadi, redovito tjelesno snažne i atletske. Igraju brzo u obrani i napadu, moramo ostati koncentrirani svih 40 minuta ukoliko želimo kontrolirati utakmicu", najavio je Velimir Perasović, gotovo potpuno ponavljajući opis protivnika otprije tjedan dana, uoči Maccabijevog dolaska. Protiv Izraelaca je prošlo odlično, nadajmo se reprizi.

Le Mans, od ove sezone s novim trenerom, John-Davidom Jacksonom, ima i niz novih igrača, a ta nova momčad nije izgledala loše u prvom kolu. Na tradicionalno vrućem gostovanju u Malagi pali su sa samo pet poena zaostatka, 84:79 za Unicaju, a u porazu su najefikasniji bili Amerikanci Brian Chase (15 poena) i Dewarick Spencer (14), dvojac na vanjskim pozicijama, te Izraelac David Bluthenthal, nisko krilo, sa 17 poena.

Uz trojac izvana, trener Jackson se pod obručima najčešće oslanja na Alaina Koffija, Papea Badianea i Brazilca Joaoa Paula Batistu, a spomenuti aduti, kako se u francuskom klubu nadaju, trebali bi biti dovoljni za bolji rezultat nego prošle sezone. Tada su u Euroligi završili s omjerom 2-12 nakon što su u prvih 12 kola doživjeli isto toliko poraza, a lošu seriju prekinuli su upravo na domaćem terenu protiv Cibone, čime su se Cibosi praktički oprostili od svih nada u plasman u drugi krug.

Ovog puta, jasno, ulozi neće biti toliko veliki, sezona je tek na začetku, no starosjediocima u Ciboninom sastavu bi i taj poraz mogao biti motiv da pokažu više nego te večeri u drugoj polovici siječnja, kad su domaći slavili sa 100:87, a u jednom trenutku vodili i s 26 razlike.

"Nemam ugodne uspomene s prošlog gostovanja u Le Mansu, mislim da će ovog puta biti puno bolje", kazao je Lukša Andrić, prisjetivši se lošeg izdanja Cibosa iz protekle sezone: "Francuske momčadi znamo po atletski moćnim centrima, morat ćemo biti pravi pod košem ako želimo do pobjede." A žele, jasno da žele - bilo bi sjajno otvoriti euroligašku sezonu s 2-0, što Cibosima nije uspjelo još od sezone 1996./97.

Utakmica počinje u 20,30 sati uz prijenos na HRT plusu, kako je već praksa s Ciboninim gostovanjima unatrag sezonu-dvije u ovom natjecanju.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos83:72Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv90:83Sidigas Avellino
Le Mans Sarthe54:58Cibona
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!