Košarka

Ide i u gostima

Ivor Krapac • četvrtak, 30.10.2008.
Ide i u gostima
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je bila uspješna i u drugom ovosezonskom nastupu u Euroligi. Gostujući izazov u Le Mansu riješen je tek u završnici utakmice, moglo je biti i lakše, ali neće smetati - najvažnija je nova pobjeda i start s 2-0...

Prvi ovosezonski gostujući euroligaški nastup Cibosa odveo ih je u grad u kojem su se prošle sezone praktički oprostili od šansi da se probiju u Top 16 ovog natjecanja, a ako je suditi po pokazanom u prva dva kola, Cibona je na dobrom putu da se isto ne dogodi u novom pokušaju. Prošlotjednoj domaćoj pobjedi nad Maccabijem večeras je dodano 58:54 u Francuskoj, za početak s 2-0, što se posljednji put dogodilo još u sezoni 1996./97.

Teško ukalupljiva, pomalo divlja momčad - tako je Velimir Perasović opisao večerašnjeg suparnika, no prvih 20 minuta pokazalo je da se i tu "divljinu" francuske momčadi može limitirati. Vidjeli smo tvrdo poluvrijeme kontrolirane, pozicijske košarke, što je, potvrdilo se, bilo sjajno za Cibose. Da su sjeli neki otvoreni šutevi ili da je bilo manje izgubljenih lopti (10), rezultat je mogao biti i bolji od 11 razlike, 29:18, na 15-minutnom odmoru nakon druge četvrtine.

Prvih 10 minuta donijelo je neuobičajen rezultat čak i za obrambeno najtvrđe euroligaške utakmice. Domaći su u nešto više od pet minuta ubilježili jedine poene, vodili s 3:0, a Cibosi su se upisali tek tricom Rawlea Marshalla u šestoj minuti. Francuska momčad je nešto kasnije povela sa 6:3, da bi u tri i pol minute do kraja četvrtine ostali bez poena i uz Ciboninu seriju od 7:0 pali u zaostatak od 10:6. Cibonina igra u obrani izgledala je jako dobro otpočetka, a u napadu je krenulo bolje ulaskom Prkačina, koji je i ovog puta pokazao koliko vrijedi svojoj momčadi.

Sa samo 2/16 iz igre u prvoj dionici, domaći su se teško mogli nadati boljem rezultatu, no na njihovu žalost, nisu se uspjeli popraviti ni u drugoj četvrtini. Prkačin pod obručem, a potom Rozić košem i dodatnim bacanjem povisili su prednost na 15:8 u 13. minuti, da bi nešto kasnije vodstvo naraslo i na preko 10 poena, uz nastavak Prkačinovog mučenja suparničkih centara u povećanju na 21:10 šest minuta do poluvremena.

Trica Lukše Andrića na Prkačinovu asistenciju nakon udvajanja zadržala je razmak na preko 10 razlike, da bi Cibonina "osmica" zaključila sjajno prvo poluvrijeme polaganjem za 29:18, dovršivši to razdoblje utakmice s ukupno 13 poena. S obzirom da je dodao i dvije asistencije, može se reći da je Prkačin bio napadački efikasan koliko i cijela domaća momčad.

U drugom poluvremenu su igrači Le Mansa značajno pojačali agresivnost u obrani, a posebno su "udavili" Prkačina, na kojem su uglavnom bila dvojica, poneki put i trojica, što je prilično utjecalo na napad Cibosa. Na drugom kraju terena razigrao se Brazilac Joao Paulo Batista, koji je pod obručem realizirao većinu onog što je odigrano na njega i pomogao u smanjenju na samo 35:29 u 28. minuti.

Cibona je nužno trebala napadački poticaj u izostanku "odsječenog" Prkačina, a našla ga je s četiri uzastopna poena Earla Callowaya, prvo polaganjem za 37:29, potom osvojenom loptom i lakom realizacijom u kontri za povratak na deset razlike, 39:29. Do kraja treće četvrtine domaći su stigli tek malo ublažiti zaostatak, uoči posljednjih deset minuta bilo je 41:33.

Rano u završnoj četvrtini Le Mans je dvaput stigao na šest poena minusa, da bi ih mini-serija Cibosa od 8:2, s nova četiri poena Callowaya, gurnula u teško nadoknadivu "rupu" od 51:39 nešto više od pet minuta do kraja. Kako je utakmica dotad izgledala, zadržavanje prednosti trebalo je biti čista rutina, no totalna agresija domaćih u obrani potpuno je skrenula Cibonu s tračnica i zamalo uništila ono što je već bilo zapakirano.

Velikom serijom od 13:0, u kojoj se probudio i dotad napadački nevidljivi Dewarick Spencer, Le Mans je stigao do potpunog preokreta i s 52:51 minutu i pol do kraja ubilježio svoje prvo vodstvo još od otvaranja utakmice. Domaći su nedugo potom imali čak i napad za povećanje prednosti, no promašena trica Spencera, a potom i neprecizna dvica Bluthenthala nakon skoka u napadu ostavili su Cibose u igri.

Posljednji čin nepotrebno uzbudljive završnice ispisan je uz prekršaj Koffija i dva pogođena slobodna Marshalla za novo Cibonino vodstvo, 53:52. Spencer je napad potom izgubio loptu u pokušaju prodora, a Calloway s ukupno četiri slobodna bacanja kaznio nesportsku pogrešku Chasea, prvo za taj prekršaj, a druga dva nakon nove osobne. Domaći su u zadnjim trenucima stigli smanjiti na 57:54, da bi polovičan učinak Davora Kusa s crte slobodnih zapečatio važnu pobjedu Perasovićeve momčadi.

Earl Calloway je ovog puta bio prvi Cibonin adut i u napadu, a ne isključivo u obrani, kao prije tjedan dana protiv Maccabija. Ubilježio je 19 poena, šest skokova i pet asistencija, dok je Prkačin zaključio susret sa 17 poena i četiri skoka.

Cibosima na koncu nije smetalo što je izostao pravi napadački učinak Marshalla (11 poena, slabih 3/13 iz igre) i Kusa, koji je ubilježio samo poen iz završnog slobodnog bacanja, uz 0/7 iz igre. No, Kus je obavio važan obrambeni posao na Spenceru, limitiravši glavnog šutera domaćih na devet poena (0/5 za tricu).

Le Mans je imao samo jednog dvoznamekastog strijelca. Razigrani Batista upisao je 21 poen i šest skokova.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos83:72Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv90:83Sidigas Avellino
Le Mans Sarthe54:58Cibona
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!